5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πρωτότυπη πρόταση για το Δήμο Κορινθίων

0

Πριν από δέκα χρόνια περίπου, μια ομάδα νεαρών ατόμων ήθελε να γυρίσει μια ταινία.

Είχε την εξής πρόταση :

Ο Δήμος Κορινθίων να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραγωγή, να τους τον παραχωρήσει, και μετά το τέλος των γυρισμάτων, να το παραλάβει πίσω. Έτσι, ως ιδιοκτησία του δήμου, θα παρέμενε στην διάθεση οποιουδήποτε πολίτη το χρειάζεται.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στην δημοτική αρχή, η οποία έδειξε ενδιαφέρον αρχικά, αλλά μέχρι εκεί.

Όταν πριν από μερικά χρόνια μου διηγήθηκε αυτήν την ιστορία ο Kostas Meth Skourtis, ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από την ιδέα τους. Ίσως ταυτόχρονα να την θεώρησα και κάπως ουτοπική.

Στην πορεία όμως διαπίστωσα πως αυτή η πρακτική δεν είναι καθόλου ανήκουστη σε πόλεις του εξωτερικού. Μάλιστα έτυχε να επωφεληθώ ο ίδιος με σκοπό την πραγμάτωση ενός πρότζεκτ. Για την ακρίβεια, δανείστηκα εξοπλισμό αξίας 1.000 ευρώ για την διεξαγωγή μιας συνέντευξης. Η διαδικασία εξασφάλισης κάμερας, gimbal, μικροφώνου, τρίποδου, κράτησε 10 λεπτά, και χωρίς κανένα απολύτως γραφειοκρατικό εμπόδιο. Η παραχώρηση στοιχείων επικοινωνίας, και ο όρος να επιστραφούν τα πράγματα όχι αργότερα από 30 ημέρες, ήταν τα μόνα απαραίτητα για τον δανεισμό.

Αυτά τα προνόμια πιστεύω πως αξίζουν και στους πολίτες της Κορίνθου. Ονειρεύομαι μια πραγματικότητα, όπου οποιοσδήποτε συμπολίτης μας θέλει να φτιάξει ένα βίντεο, να τραβήξει μια φωτογραφία ή να ηχογραφήσει ένα τραγούδι, θα έχει τα στοιχειώδη μέσα ώστε να το επιχειρήσει. Θέλω να δω την ημέρα που θα γίνουν εκπαιδεύτηκες εκδρομές από τα σχολικά συγκροτήματα σε έναν καλά εξοπλισμένο χώρο, για να λάβουν τα παιδιά γνώσεις για την χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Εκεί θα μπορούν να πραγματοποιηθούν σεμινάρια βιντεοπαραγωγής και ηχοληψίας. Ικανότητες που οι καιροί μας τις καθιστούν σχεδόν απαραίτητες σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες.

Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο;

Σίγουρα η πρόταση πρέπει τεθεί ξανά υπό συζήτηση στον δήμο, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αρκετό. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να κινητοποιηθούμε και να συμβάλουμε σ’αυτό το εγχείρημα. Έτσι λοιπόν :

20 Ιουνίου 2020, μπορούν να οργανωθούν όλη μέρα, προβολές ταινιών σε διάφορα σημεία της πόλης.

21 Ιουνίου 2020, που είναι και η παγκόσμια ημέρα μουσικής, ολόκληρη η πόλη μπορεί να μετατραπεί σε μια σκηνή. Φανταστείτε σε κάθε πλατεία, σε κάθε γωνία, να υπάρχει από ένα συγκρότημα, ένας DJ, ένας μουσικός που θα παίζει. Η μέρα μπορεί να κλείσει με μια μεγάλη συναυλία στον Φλοίσβο, με συμμετοχή γνωστών ονομάτων.

Αυτό το διήμερο θα αποσκοπήσει όχι μόνο στην συγκέντρωση σημαντικού ποσού χρημάτων για την αγορά του εξοπλισμού, αλλά πιο σημαντικό, θα βοηθήσει στην άμεση ενημέρωση των πολιτών για την δημιουργία και τους τρόπους λειτουργίας αυτού του χώρου. Επειδή ποιος ο λόγος να το κάνεις, εάν θα πάει ανεκμετάλλευτο;

Αν ενδιαφέρεστε για όσα διαβάσατε πιο πάνω και θέλετε να συμβάλετε με οποιονδήποτε τρόπο, στείλτε μου προσωπικό μήνυμα. Αν όχι, μοιραστείτε αυτήν την δημοσίευση. Μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον φίλο σας.

Βασίζομαι στην ανταπόκρισή σας, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα δούμε παρέα εκείνη την ταινία. Κι ας άργησε δέκα χρόνια.

Κριστιάν Νίρκα

Συνάντηση με εργαζόμενους του ΟΤΕ είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός

Previous article

Σφοδρή μετωπική στην Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Άργους – Τρεις τραυματίες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.