1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Πολλαπλά οφέλη απ΄την επισκευή των ιστορικών διατηρητέων μνημείων στο όρος Φουκάς

0
Πρόταση που αφορά τις μελέτες που υπάρχουν για τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία στο όρος Φουκάς και την ένταξή τους για χρηματοδότηση και την τελική εφαρμογή – κατασκευή αυτών, κατέθεσε στο Ν.Π.Δ.Δ. “Ανέλιξη” ο Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης.

« Επικαιροποίηση Μελετών για το όρος Φουκάς. Προώθησή αυτών προς ένταξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή – κατασκευή»

στη συνεδρίαση του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο Ζευγολατειό, έθεσα προφορικά και εκτός ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης το θέμα που αφορούσε στις μελέτες που υπάρχουν για το όρος Φουκάς.

Οι μελέτες που είναι τρεις στον αριθμό, συντάχθηκαν κατά το έτος 2010 από την κα Ξένια Χρυσάφη – Ζωγράφου, αρχιτέκτονα – μηχανικό με ειδίκευση στην αναστήλωση ιστορικών μνημείων, και αφορούν τα κηρυγμένα ιστορικά διατηρητέα μνημεία που υπάρχουν στο όρος Φουκάς. Ειδικότερα, με το ΦΕΚ αριθ. 131, τεύχος δεύτερο, 5 Μαρτίου 1993 έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ο ημισπηλαιώδης μικρός ναός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, το επιμελώς λαξευτό κωδωνοστάσιο και το διώροφο κτίσμα για την
παραμονή των πιστών. Επιπλέον, τα ερείπια του οχυρωμένου μεσαιωνικού οικισμού Φουκά» χαρακτηρίστηκαν ως αρχαίο μνημείο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, επανέρχομαι και καταθέτω γραπτώς την πρόταση να επικαιροποιηθούν οι μελέτες της κας Χρυσάφη για το όρος Φουκάς και να προωθηθούν σε συνεννόηση με τον δήμο Βέλου – Βόχας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς ένταξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή – κατασκευή είτε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014 – 2019 της Περιφέρειας Πελοποννήσου είτε σε αυτό που θα τρέξει κατά την επόμενη προγραμματική
περίοδο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Η επισκευή των ιστορικών διατηρητέων μνημείων στο όρος Φουκάς και η διαμόρφωση αυτών σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί σύγχρονες ανάγκες αφού συνδυάζοντας θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή και θα αναπτύξει νέες δραστηριότητες όπως είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η περιήγηση, η ορειβασία, η πεζοπορία (μονοπάτια), το ποδήλατο βουνού.

Με μεγάλη επιτυχία το Enduro Riding 3 στους Αγίους Θεοδώρους!

Previous article

Πες το μ΄ένα παραμύθι το Σάββατο 7/12 στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.