ΑΡΧΕΙΟ SFEDONA.GRΥΓΕΙΑ

Μάθε πως θα αναγνωρίζεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο “ΑΜΕΣΟΣ” – Κάθε λεπτό μετράει

0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το 2006 ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικού (World Stroke Organization – WSO). Το 2010 ο WSO κήρυξε το εγκεφαλικό ως κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Το εγκεφαλικό είναι μια ξαφνική διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος. στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων και για κάθε ασθενή τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση WSO , ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Καταλαβαίνετε οπότε πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα για να δράσουμε άμεσα αυξάνοντας τις πιθανότητες να σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου ή ακόμα να μειώσουμε τις επιπτώσεις που φέρει στην υγεία του.

Το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης, παρουσιάζει έναν έξυπνο τρόπο που εύκολα αποτυπώνετε στη μνήμη μας για να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκρατήστε στο μυαλό σας τη λέξη:

Α Μ Ε Σ Ο Σ
(αντί για -ω βάλτε -ο)

και συνδέστε κάθε γράμμα της με τα συμπτώματα που εμφανίζονται.

Δείτε αναλυτικά στην εικόνα και διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις χρήσιμες οδηγίες που μας δίνει το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης :

Αναγνωρίστε το Εγκεφαλικό Επεισόδιο:

Ως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού ιστού, αγγειακής αιτιολογίας, που προήλθε είτε από διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό).

Πρόκειται για τη τρίτη αιτία θανάτου διεθνώς (5.5 εκατ άνθρωποι κατέληξαν το 2001). Αποτελεί το 9.6% όλων των αιτιών θανάτου και το 60% σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου το 40% ήταν μικρότερο των 70 ετών. Αποτελεί τη κυριότερη αιτία αναπηρίας σε ενήλικες, με μόνιμα ελλείμματα (30% διαταραχές αυτοεξυπηρέτησης, 20% διαταραχές βάδισης, 16% μόνιμη ανάγκη φροντίδας σε ίδρυμα). Στην Ελλάδα 256 νέα ΑΕΕ άνα 100,000 κατοίκους δηλαδή 25,000 – 30,000 κάθε χρόνο. Θνητότητα μέσα στον πρώτο μήνα μετά ΑΕΕ, 26.6% και θνητότητα μέσα στο πρώτο έτος μετά ΑΕΕ, 36,8%.

Η εμφάνιση του ΑΕΕ είναι αιφνίδια. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, μέχρι την ενημέρωση για τη διακομιδή του ατόμου στο νοσοκομείο, είναι το πλέον κρίσιμο. Η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση, για να ελαχιστοποιηθούν τα ελλείμματα.

Τα συμπτώματα ενός ΑΕΕ είναι:

 • Απώλεια ισορροπίας και συντονισμού κίνησης.

 • Μούδιασμα άκρων (συνήθως πρόκειται για το μισό μέρος του σώματος, δεξί ή αριστερό, σε χέρι και πόδι).

 • Επικοινωνία (μη καταληπτή ομιλία ή και αδυναμία φώνησης).

 • Σύγχυση, Ζαλάδα, Πονοκέφαλος.

 • Όραση (θάμπωμα ή και απώλεια όρασης).

 • Σημεία προσώπου (πτώση γωνίας στόματος, βλεφάρου, σιελόρροια).

Όπως φαίνεται και στο ακροστοίχιο, όταν περισσότερα από ένα συμπτώματα συνυπάρχουν, ο κίνδυνος είναι ΑΜΕΣΟΣ. Γιατί πρέπει να δράσουμε ΑΜΕΣΑ; ένας τυπικός ασθενής με ΑΕΕ χάνει 1,9 εκατομμύρια νευρώνες κάθε λεπτό για το οποίο δεν αντιμετωπίσθηκε.

Σε αυτή τη περίπτωση, καλούμε το 166 προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια και αν κρίνεται σκόπιμη, η διακομιδή του ατόμου σε νοσοκομείο, για παροχή βοήθειας.

Οι παράγοντες που μειώνουν τη πιθανότητα εκδήλωσης ΑΕΕ είναι:

 • Τακτική άσκηση (για άτομα άνω των 40 ετών, 3 φορές ανά εβδομάδα, αερόβιο πρόγραμμα).

 • Υγιεινή διατροφή. (Μεσογειακή κατά προτίμηση)

 • Μείωση χοληστερίνης.

 • Διακοπή καπνίσματος.

 • Τακτική παρακολούθηση από ιατρό (άτομα άνω των 40 ετών, 1 φορά ανά μήνα).

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Μεσογειακού Κέντρου Αποκατάστασης (Ιατροί, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Γυμναστες, Ψυχολόγοι, Διατροφολόγοι), βρίσκονται δίπλα σας για συμβουλές και ενημέρωση.

[/vc_column_text][vc_column_text]

 

 


Διεύθυνση : 
Θέση Κατουνίστρα
Περιοχή : Λουτράκι
Ταχ. Θυρίδα : 184
Ταχ.Κώδικας : 20300
Τηλέφωνο : 0030 2744 114 000
Fax : 0030 2744 063 816
Email : reception@meska.gr

Πατήστε εδώ για τον χάρτη και για οδηγίες[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”25995″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα Κέντρα Αποκατάστασης της Ευρώπης. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 40.000 m2 καλυμμένο από πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο και τα Γεράνεια Όρη. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Περιφέρεια και Δήμος μαζί για τον καθαρισμό της ΠΕΟ Κορίνθου – Πατρών

Previous article

Μιχαήλ Κορίνθου: Ο στοργικός επίσκοπος στα μαύρα χρόνια της Κατοχής

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.