5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΕΛΛΑΔΑ

ΖΗΣΕ ΤΟ ΜΥΘΟ – Αναγγελία της 7ης Νεμεάδας (video)

0

ΖΗΣΕ ΤΟ ΜΥΘΟ – ΝΕΜΕΑ 2020 
Η Έβδομη Νεμεάδα θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Ιουνίου του 2020

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγγελίας της έβδομης Νεμεάδας στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Μία εκδήλωση άρτια οργανωμένη από τον Σύλλογο Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων και με το κύρος το οποίο αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Ιστορική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μετέφερε στο κοινό την ατμόσφαιρα των Αρχαίων Νεμέων Αγώνων.

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Ν.Α.( Σύλλογος για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων) κ.Σπύρος Κυριάκος αφού χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στη σημασία των Νεμέων αλλά και στα μηνύματα ειρήνης και φιλίας τα οποία προωθούν από την απαρχή τους έως και σήμερα. Ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου και τους εθελοντές που με μεγάλη αγάπη στηρίζουν είτε οικονομικά είτε με την προσωπική τους εργασία αυτή τη διοργάνωση.

Η αντιπρόεδρος του Σ.Α.Ν.Α. κ. Μαρία Χρισταρά  βράβευσε τους βασικούς χορηγούς του συλλόγου οι οποίοι είναι οι εξής: ο Όμιλος Φουρλή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο μεγάλος ευεργέτης της Νεμέας Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Νεμέας κ.Κώστας Φρούσιος που δεσμεύτηκε πως ο δήμος θα σταθεί αρωγός αυτής της διοργάνωσης,  ο Υφυπουργός και επίτιμο μέλος του Σ.Α.Ν.Α. κ.Χρίστος Δήμας και ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ.Τάσος Γκιολής.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις τους.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε μέρος στους αγώνες της 7ης Σύγχρονης Νεμεάδας  μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ΕΔΩ
Οι εγγραφές θα διαρκέσουν ΜΟΝΟ μέχρι την 1η Μαϊου 2020

Στη συνέχεια ο καθηγητής και εμπνευστής της αναβίωσης των αγώνων, Στέφανος Μίλλερ, ανέβηκε στο βήμα και καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του που στην ουσία ήταν μια σύντομη περιγραφή των δράσεων του Συλλόγου αλλά και μια ιστορική αναδρομή σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας των ανασκαφών που έγιναν στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας από τον ίδιο και την ομάδα του. Μίλησε για τους ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν δίπλα του από την αρχή του εγχειρήματος και τον βοήθησαν να το ολοκληρώσει με επιτυχία. Η διαδρομή όμως μέχρι την εκπλήρωση του στόχου του ήταν δύσβατη. Πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν γνωρίζει την νομοθεσία της χώρας αλλά και τον τρόπο με το οποίο λειτουργεί. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε, όπως ανέφερε, ήταν το γεγονός ότι η παλαιά εθνική οδός Άργους –  Κορίνθου είχε σχεδιαστεί να περάσει απ΄το  μέσο του σταδίου της Αρχαίας Νεμέας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του καθηγητή ιστορίας Πάνο Βαλαβάνη, ο οποίος ως νεαρός φοιτητής το 1993 βοήθησε τον Μίλλερ να ερμηνεύσει την θεωρία του συστήματος εκκίνησης των αγώνων.

Στην Αρχαιολογική Εταιρεία κατά την αναγγελία της 7ης Νεμεάδας

Όπως είπε ο ίδιος ο Μίλλερ, η πρώτη αναβίωση των αγώνων έγινε το 1994 και ήταν η πιο συγκινητική στιγμή για τον ίδιο. Ήταν και η χρονιά της ίδρυσης του συλλόγου.

Τέλος, ο Στέφανος Μίλλερ τόνισε την σημασία της εκεχειρίας σε μία περίοδο όπου η έννοια της χρήζει σημασίας.

Την έναρξη της έβδομης Νεμεάδας κήρυξε ο κ.Πάνος Βαλαβάνης, ο οποίος μίλησε για την ανάλυση της τεχνικής εκκίνησης, τονίζοντας ότι ο σκοπός της ήταν η ισονομία. Στη συνέχεια ανέφερε πως η Ύσπληξ ήταν η ευκαιρία να εφαρμοστεί η πειραματική αρχαιολογία.

Τέλος θέλησε να διαδώσει το μήνυμα της συμφιλίωσης και της άμιλλας με στόχο να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται.

Βίκυ Γεωργακοπούλου

ΚΔΑΥ στο Μπολάτι…Η Περιβαλλοντική βόμβα που απειλεί την Κορινθία…

Previous article

Πάνος Σκουρλέτης : Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπάρχει στην Ελλάδα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.