ΠΡΟΣΩΠΑ

Στέφανος Μίλλερ: Ο επόμενος αρχαιολόγος θέλω να φέρει στο φως το Αρχαϊκό Στάδιο και τον Ιππόδρομο της Αρχαίας Νεμέας (video)

0
Μπορεί η ταυτότητά του να αναγράφει την Αμερική ως χώρα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε ωστόσο η Ελλάδα είναι η χώρα που είναι χαραγμένη στην καρδιά του και η Νεμέα είναι για πάνω από 40 χρόνια το σπίτι του. Απλός, προσιτός και ευγενικός όπως πάντα, μίλησε στo sfedona.gr και στη Νάνσυ Γιαννιδάκη στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αναγγελία της 7ης Νεμεάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών από τον Σύλλογο Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων. Αναφέρθηκε στα συναισθήματά του κάθε φορά που οι αγώνες δρόμου αναβιώνουν στο Αρχαίο Στάδιο Νεμέας, για το Σύλλογο και την ανεκτίμητη προσφορά των εθελοντών, για τη σχέση του με τους Νεμεάτες αλλά όσα θα ήθελα ακόμα να δει να ανακαλύπτονται μελλοντικά από τους νεότερους αρχαιολόγους στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

Υπήρχαν και ιππικοί αγώνες άρα στη Νεμέα έχουμε ιππόδρομο. Ξέρω που βρίσκεται, έχω βρει μια γωνία. Θέλει ανασκαφή, πότε θα γίνει… Επίσης γνωρίζω που βρίσκεται το Αρχαϊκό Σταδίο που είχε πάει ο Πίνδαρος

Βιογραφικό Στέφανος Μίλλερ  Ο Στέφανος Γ. Μίλλερ (αγγλ. Stephen G. Miller) γεννήθηκε στο Γκόσεν (Goshen) της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973. Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο,κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα,όπως π.χ. το Nemea II: The Early Hellenis tic Stadium (University of California Press2001), ενώ έχει γράψει και βιβλία που δεν αφορούν τη Νεμέα, όπως τα:
  • The Prytaneion: Its Function and Architectural Form (U.C. Press 1978),
  • Arete: Greek Sports from Ancient Sources3 (U.C. Press 2004),
  • Ancient Greek Athletics (Yale University Press 2004),
  • Ο Πλάτων στην Ολυμπία (Αθήναι2008), και
  • The Berkeley Plato (U.C. Press 2009).
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004 κ. ο. κ. Από τη συνταξιοδότησή του το 2005 μοιράζει το χρόνο του, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, ανάμεσα στην Καλιφόρνια και την Αρχαία Νεμέα, όπου προετοιμάζει σειρά βιβλίων και άρθρων σχετικά με τη Νεμέα και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων μία σημαντική μελέτη σχετικά με τα αίτια της σκοτεινής περιόδου του μεσαίωνα. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φωτογραφίες

Previous article

Διαμαρτυρία για τη μη υλοποίηση του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” σε σχολεία του Δήμου Κορινθίων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.