ΑΡΧΕΙΟ SFEDONA.GRΥΓΕΙΑ

Οι πρώτες φθινοπωρινές ιώσεις και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

0

Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν καλά καλά τα σχολεία και άρχισαν οι πρώτες φθινοπωρινές ιώσεις. Βήχας, καταρροή, πυρετός και όλα τα σχετικά και μετά το γνωστό γαϊτανάκι καθώς η ίωση περνά στα μικρότερα αδέρφια, σε μαμάδες, μπαμπάδες και παπουδογιαγιάδες, που εδώ που τα λέμε είναι και πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού όπως βέβαια και τα παιδιά.

Ο φαύλος κύκλος ξεκινά και για πολλούς γονείς και οικογένειες φτάνει να γυρίζει ως το καλοκαίρι μέχρι να κλείσουν τα σχολεία και να αρχίσουν τα μπάνια.

Φέτος το φθινόπωρο προβλέπεται δυναμικό σε βροχές και υγρασία και αυτό δεν βοηθά την κατάσταση. Το αντίθετο την επιδεινώνει.

Το SfedonaKIDS απευθύνθηκε στην παιδίατρο κα Βικτωρία Κάλλιου. Την ρωτήσαμε και εκείνη μας απάντησε δίνοντας μας οδηγίες για την αντιμετώπιση των πρώτων φθινοπωρινών ιώσεων

Συνέντευξη στη Μαρία Παπανικολάου

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Τα σχολεία άνοιξαν, κλειστήκαμε σε 4 τοίχους και οι ιώσεις έκαναν δυναμική είσοδο. Τι ακριβώς συμβαίνει και τι βοηθά για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τους  φθινοπωρινούς μήνες η αυξημένη υγρασία, η εναλλαγή της θερμοκρασίας, οι συνθήκες συγχρωτισμού που επικρατούν, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τους ιούς (ρινοϊοί και αδενοϊοί, ιοί γρίπης, παραγρίπης, αναπνευστικός συγκυτιακός).

Όλα τα παιδιά ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος νοσούν συχνότερα (ακόμα και 8-10 φορές τον χρόνο), χωρίς αυτό να εμπνέει σημάδια ανησυχίας. Για την ενδυνάμωση του αμυντικού τους συστήματος  συστήνεται και ενθαρρύνεται η κατανάλωση άφθονων φρούτων -λαχανικών.

Η παιδίατρος Βίκυ Κάλλιου μας ενημερώνει για τις φθινοπωρινές ιώσεις

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να αποφύγουμε τις ιώσεις δεν μπορούμε, πως να τις αντιμετωπίσουμε και πότε να ανησυχήσουμε;  Στέλνουμε τα παιδιά σχολείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συνηθισμένα συμπτώματα των φθινοπωρινών ιώσεων είναι ο πυρετός, η ρινοκαταρροή, ο βήχας, το μπούκωμα, ο πονόλαιμος. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άφθονη λήψη υγρών, λαχανικών, φρούτων και η ενστάλαξη φυσιολογικού ορού, η ξεκούραση και ο ύπνος!

Κατά τη διάρκεια του πυρετού το παιδί δεν πηγαίνει στο σχολείο. Για να επιστρέψει πρέπει να περάσουν ένα με δυο 24 ώρα απυρεξίας, να αισθάνεται το ίδιο καλά, χωρίς στοιχεία υποτονίας.

Η απλή ρινοκαταρροή χωρίς πυρετό ή έντονο βήχα  δεν αποτελεί αντένδειξη για να μην πάει το παιδί στο σχολείο.

Ανησυχούμε και ενημερώνουμε τον παιδίατρο αν:

-Το μωρό που πυρέσει είναι κάτω των 3 μηνών.

-Το παιδί χειροτερεύει στη διάθεση, κλαίει ή είναι ληθαργικό.

-Εμφανίζει εξάνθημα που δεν υποχωρεί στην πίεση

-Έχει δυσκολία στην αναπνοή ή βογκάει.

-Έχει δυσκαμψία στον αυχένα.

-Δεν τρώει, ούτε πίνει  υγρά, κάνει εμέτους, δεν παίζει ακόμα και όταν ο πυρετός πέσει

-Ο πυρετός είναι πάνω από 40,5

-Ο πυρετός συνεχίζει υψηλός, μετά τα πρώτα δυο 24ωρα και χωρίς κανένα άλλο συνοδευτικό σύμπτωμα.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Κάτι που ρωτούν πολλές μαμάδες και που γίνεται αιτία σύγκρουσης όταν το παιδι έχει ίωση. Δίνουμε αντιπυρετικά ή άλλα φάρμακα όταν το παιδί έχει ίωση; Ισχύει το “δώσε στο παιδί λίγο αναλγητικό για να αντιμετωπίσει καλύτερα την ίωση»; Χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικά και σε ποιο βαθμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά τη διάρκεια της ίωσης, όταν η  θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38-38,5 βαθμούς Κελσίου  και το παιδί παραπονιέται για κακουχία ή κεφαλαλγία συστήνεται η χορήγηση αντιπυρετικού. (Μόνο σε παιδιά με ιστορικό πυρετικών σπασμών συστήνεται να δίνεται νωρίτερα  το αντιπυρετικό δηλ από 37,6 βαθμούς Κελσίου). Θα πρέπει εξάλλου να γνωρίζουμε ότι ο πυρετός αποτελεί την φυσιολογική αμυντική απάντηση του σώματος σε κάποιον παράγοντα (ιο ή μικρόβιο). Δεν αποτελεί νόσο αλλά σύμπτωμα!

Τα αποσυμφορητικά  να χρησιμοποιούνται με φειδώ και υπό την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού αλόγιστη χρήση τους οδηγεί σε φαρμακευτική ρινίτιδα.

Να τονίσουμε επίσης ότι οι αντιβιώσεις είναι αναποτελεσματικές στις ιογενείς λοιμώξεις.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Και μια τελευταία ερώτηση: Ναι ή όχι στις Αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ίωσης; Τα παιδιά πάντα επιμένουν να μη “χάσουν” τις αθλητικές δραστηριότητες τους…τι κάνουμε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο ή στις αθλητικές του δραστηριότητες, πρέπει να περάσουν ένα με δυο 24 ωρα απυρεξίας, να μην αισθάνεται αδυναμία και να πίνει άφθονα υγρά. Σε περίπτωση που του έχει χορηγηθεί εισπνεόμενη αγωγή, θα πρέπει να επανεξεταστεί από τον παιδίατρο του, ο οποίος είναι και ο καταλληλότερος στο να συστήσει την επιστροφή του ή όχι στις δραστηριότητες του.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό των παιδιών (μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ιώσεων κατά 25% μέσα στο έτος)και τα βοηθά να εκτονώνονται.

Η παιδίατρος κα Κάλλιου καταλήγει συμπερασματικά σε κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές, λέγοντας πως εκπαιδεύουμε τα παιδιά να:

-Πλένουν καλά τα χέρια τους(όταν γυρίζουν από το σχολείο, πριν το φαγητό τους, μετά από παιχνίδι και μετά από την τουαλέτα).

-Να βήχουν σε χαρτομάντιλο το οποίο αμέσως να πετούν σε καλάθι απορριμμάτων.

-Να κοιμούνται νωρίς

-Να καταναλώνουν άφθονα φρούτα ,λαχανικά ,υγρά.

-Να αθλούνται.

Το ΚΚΕ Κορινθίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Previous article

Κορινθία: Χάθηκε η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου απ΄το χαλάζι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.