ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάνω από 3.000 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά στο Λουτράκι

0

Η καμένη έκταση στο Λουτράκι από την πρόσφατη πυρκαγιά εκτιμάται σε 3.020 στρέμματα, και αφορούσε κυρίως θαμνώδη βλάστηση, όπως δείχνει η δορυφορική παρακολούθηση των πυρκαγιών από την Υπηρεσία FireHub του Κέντρου Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά έκαψε 1.690 στρέμματα θαμνώδους βλάστησης (το 56% της συνολικής καμένης γης) και 1.330 στρέμματα σκληροφυλλικής βλάστησης όπως φρύγανα (44%). Η συγκεκριμένη περιοχή του Λουτρακίου, που ανήκει στη ζώνη Natura 2000, είχε καεί ξανά το 1986.

Η εφαρμογή FireHUB του Κέντρου Αριστείας BEYOND του ΕΑΑ προσφέρει την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο, την παρακολούθηση της εξέλιξης του πύρινου μετώπου με νέες παρατηρήσεις κάθε πέντε λεπτά της ώρας και σε χωρική ανάλυση 500 μέτρων, την μοντελοποίηση και την πρόγνωση της διασποράς του καπνού, καθώς και την οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων μετά την καταστροφή και την αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές, περιουσίες πολιτών και στο φυσικό περιβάλλον. Η τελευταία υπηρεσία δίνεται σε ημερήσια βάση με χρήση δορυφορικών δεδομένων μέσης ανάλυσης, σε μια προσπάθεια γρήγορης αποτίμησης της καταστροφής. Μετά από λίγες ημέρες ακολουθεί λεπτομερής χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής χωρικής ανάλυσης.

Συνάντηση Σούκουλη – Θεοχάρη: Σχεδιασμός ανάπτυξης τουρισμού στην Κορινθία

Previous article

Κανονικά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ την Τρίτη 24/9

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.