5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Σείστηκε” ο Συνοικισμός απ’ τα “Μικρασιάτικα 2019”

0

Χθες βράδυ στην πλατεία του Συνοικισμού Κορίνθου, μπροστά από το Μνημείο Μικρασιατών ολοκληρώθηκε το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου.

Πλατεία Συνοικισμού Κορίνθου – Μικρασιάτικα 2019

Τιμώντας τους προγόνους μας και αναπολώντας τις ρίζες μας αφήσαμε τα τραγούδια, τους σκοπούς και τα χορευτικά να μας ταξιδέψουν στις αλησμόνητες πατρίδες. Το μουσικό συγκρότημα του Ιωάννη Παυλόπουλου με τη συμμετοχή του Μάνου Κουτσαγγελίδη με το κανονάκι του, συνόδευσε μοναδικά τα βήματα των χορευτικών τμημάτων της Μικρασιατικής Στέγης και του ΚΕΠΑΠ δήμου Κορινθίων και της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Συμμετείχε και η χορωδία του ΚΕΠΑΠ.

Κατάμεστη από κόσμο η πλατεία. Στις πρώτες θέσεις ξεχωρίσαμε τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, τους αντιδημάρχους Πούρο, Ζαχαριά , Κουτσογκίλα, τον Νίκο Σταυρέλη και τον Γιώργο Μουρούτσο και πολλούς εκπροσώπους φορέων και συλλόγων του τόπου μας

Τα “Μικρασιάτικα 2019” ξεκίνησαν την Παρασκευή 13/9 με μια εκδήλωση απόδοσης Τιμής προς όλους τους Αμερικανούς που βοήθησαν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Το Σάββατο παρουσιάστηκε η  θεατρική παράσταση του Κέντρου Νεότητος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου «Μικρασία,  πατρίδα αξέχαστη»  βασισμένη στο έργο της Βασιλικής Ράλλη στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου. Μάλιστα λόγω της μεγάλης απήχησης του κόσμου, η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, στις 8 μ.μ στο ίδιο μέρος.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2019

Πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεις στο μνημείο Μικρασιατών

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία «Μνημόσυνο»  για τους εις Κόρινθο κι αλλαχού θανόντες Προγόνους της Μικράς Ασίας, Ανατ. Θράκης, Κωνσταντινούπολης, Πόντου, Ανατ. Ρωμυλίας, Αρμενίων και Ασσυρίων.  Μετά ακολούθησε εν πομπή μετάβαση (με τη συνοδεία φιλαρμονικής, μαθητών, συλλόγων) στην πλατεία και στο μνημείο των Μικρασιατών όπου κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια πολιτικών, στρατιωτικών αρχών της πόλης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής καταθέτει στεφάνι στο μνημείο Μικρασιατών στο πάρκο Συνοικισμού

Η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κα Βασιλική Ευστρατιάδου με αφορμή τα “Μικρασιάτικα 2019”, ζήτησε από τη νέα δημοτική αρχή να μεριμνήσει για τη δημιουργία του μουσείου Μικρασιατών. Μια εξαγγελία της προηγούμενης δημοτικής αρχής που όμως έμεινε ανεκπλήρωτη υπόσχεση.

“Εάν δεν βρεθεί ένας χώρος για μουσείο, πολλά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας θα πεταχτούν στα σκουπίδια”, επισήμανε η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης.

Η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κα Βασιλική Ευστρατιάδου

Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, στο Συνοικισμό Κορίνθου

Η Εκδήλωση Μνήμης της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου με τους συνδιοργανωτές φορείς, «Μικρασιατικά 2019» για τις Αλησμόνητες Πατρίδες και τη Γενοκτονία των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής από το 1912 έως το 1923, δε θα μπορούσε παρά ν’ αφιερωθεί με σεβασμό και αγάπη στον Πνευματικό μας Πατέρα, Γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό.

Η φωτιά, οι άνθρωποι, η υπόσχεση…

Previous article

Προβληματισμός για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.