1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Και νέα πρόταση για επαναπροσανατολισμό της ανακατασκευής της πλατείας Περιβολάκια

0
Η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικτυακή ψηφοφορία που τρέχει το sfedona.gr για την ανάπλαση της πλατείας “Περιβολάκια” στην Κόρινθο και οι παρεμβάσεις φορέων και πολιτών αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο θέμα οφείλει να μπει στο τραπέζι του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και να παρθεί νέα απόφαση λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την επιθυμία της πλειοψηφίας των δημοτών (που ζητά περισσότερο πράσινο) αλλά και τις βιώσιμες προτάσεις των ειδικών. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε στο δήμο Κορινθίων και απέστειλε και στο sfedona.gr, το Ίδρυμα Προστασίας και Ανάδειξης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Κορινθίας. Την παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω: Ίδρυμα Προστασίας και Ανάδειξης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Κορινθίας για το Πάρκο “Περιβολάκια” Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η κεντρική πλατεία-πάρκο της Κορίνθου «περιβολάκια», και συγκεκριμένα η ανακατασκευή της, καρκινοβατεί και απ΄ ότι φαίνεται θα παραμείνει σε κατάσταση εκσκαφών για μακρό χρονικό διάστημα. Η αποτυχία της εφαρμογής της προκριθείσας επιλογής, δίνει την ευκαιρία να υπάρξει επαναπροσανατολισμός της ανακατασκευής του χώρου, έτσι ώστε η πόλη της Κορίνθου να αποκτήσει έναν κοινόχρηστο χώρο που θα αρμόζει στην ιστορία της και που θα σέβεται τους δημότες της. Στα πλαίσια αυτά, ενόψει των προτάσεων που ήδη έχουμε καταθέσει προς τον Δήμο Κορινθίων, καθώς και το ενδιαφέρον των ηλεκτρονικών ΜΜΕ θεωρούμε απαραίτητο να καταθέσουμε τις σκέψεις μας για την μορφή που θα πρέπει να έχει ο νέος κοινόχρηστος χώρος της πόλης.   Περιγραφή δράσης   Η κεντρική πλατεία-πάρκο της Κορίνθου έχει επί πολλά χρόνια εγκαταλειφθεί από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, ενώ έχουν γίνει πολλές αποσπασματικές επεμβάσεις, στην πλειοψηφία τους αρνητικές. Με βάση το σχέδιο πόλης του 1858, αλλά και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη μετά την –κατ’  αρχήν θετική– εκτεταμένη πεζοδρόμηση στο κέντρο της, είναι βέβαιο ότι επιβάλλεται η διάνοιξη της οδού Κολιάτσου ώστε να υπάρξει οριζόντια κυκλοφορία των οχημάτων. Ο χώρος που θα αποδοθεί στα οχήματα, θα αναπληρωθεί από την ενσωμάτωση στην πλατεία-πάρκο των τμημάτων της οδού Ερμού από την οδό Αδειμάντου έως την οδό Κύπρου, καθώς και την πεζοδρόμηση του τμήματος της οδού Κύπρου μεταξύ οδού Εθν. Αντιστάσεως και του τμήματος της οδού Κολοκοτρώνη έως της συμβολής της με την οδό Κολιάτσου. Σημειώνεται ότι σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, η πεζοδρόμηση οριοθετημένων οικοδομικών τετραγώνων και περιοχών, συνοδεύεται από παρουσία ΜΜΕ, κυρίως σταθερής τροχιάς, ή από διέλευση ΜΜΕ πολύ κοντά στις πεζοδρομημένες τοποθεσίες, αρχή που δεν τηρήθηκε στην Κόρινθο. Η θέση της πλατείας «περιβολάκια» στον οικοδομικό ιστό της Κορίνθου και με δεδομένη την ισχνή παρουσία πρασίνου στην πόλη, επιβάλλει την μετατροπή του μεγαλύτερου τμήματος του χώρου αυτού σε πάρκο υψηλής βλάστησης με παράλληλη δημιουργία χώρων ιστορικής μνήμης, παιδότοπου και αναψυχής. Σύμφωνα με το  χάρτη – μακέτα – πρόταση:

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΡΚΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑ: ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ.

–         Το τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Εθν. Αντίστασης, Ερμού και Κολιάτσου, θα φυτευτεί με πυκνές συστοιχίες υψηλής βλάστησης και πόες της τοπικής μας χλωρίδας με παράλληλη δημιουργία καλαίσθητων διαδρόμων (εικόνα 1 που συνοδεύει τον χάρτη) και παρτεριών – χώρων ξεκούρασης (εικόνα 2  που συνοδεύει τον χάρτη).

Εικόνα 1 ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

–         Στο τμήμα αυτό και στην συμβολή των οδών Κολιάτσου και Εθν. Αντίστασης, θα δημιουργηθεί ένα ανάγλυφο μνημείο που θα αναπαράγει την ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα του τάφου των Κορινθίων Σαλαμινομάχων με το τετράστιχο επίγραμμα του Σιμωνίδη, του μεγάλου Κείου επιγραμματοποιού (σε νεοελληνική απόδοση: «Κάποτε, ξένε, ζούσαμε στην Κόρινθο με τα άφθονα νερά, του Αίαντα τώρα το νησί μας έχει, η Σαλαμίνα. Εδώ, νικώντας πλοία Φοινικικά, Πέρσες και Μήδους, λυτρώσαμε την ιερή Ελλάδα…») και εικόνα Σαλαμινομάχων επί τριήρους με επίστεψη δάφνης. Το μνημείο αυτό θα μπορούσε να είναι και το Ηρώο της πόλεως της Κορίνθου. Πλησίον του, θα δημιουργηθεί σιντριβάνι υψηλών πιδάκων, συμβολίζοντας την άρρηκτη σχέση του υγρού στοιχείου με την καθημερινή ζωή των Αρχαίων Κορινθίων.  Όμοιο σιντριβάνι θα δημιουργηθεί ακριβώς απέναντι στο άλλο τμήμα του πάρκου, όπως απεικονίζεται στον χάρτη. Προτείνεται επίσης, ένα  στρογγυλό περίπτερο που θα αναδεικνύει όλη την κομψότητα και τη χάρη του κορινθιακού ρυθμού σε λευκό χρωματισμό στην συμβολή των οδών Κολιάτσου και Ερμού, απέναντι ακριβώς από το Δημαρχείο της Κορίνθου, υπόμνηση της αισθητικής αρτιότητας των αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων των αρχαίων κορινθίων.

Εικόνα 2 ΠΑΡΤΕΡΙΑ – ΧΩΡΟΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ.

–         Το  τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Αδειμάντου, Εθν. Αντίστασης, Ερμού και Κολιάτσου, θα φυτευτεί με υψηλή βλάστηση και πόες  της τοπικής μας χλωρίδας, ενώ θα δημιουργηθεί παιδότοπος – παιδική χαρά με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Στον χάρτη υπάρχει  προτεινόμενη θέση. Πλησίον του παιδότοπου, προτείνεται η δημιουργία σύγχρονου δημοτικού αναψυκτηρίου, σχετικώς υπερυψωμένου, όπου θα ενσωματωθούν φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες (ενέργεια αποκλειστικά με φωτοβολταϊκά συστήματα, θερμομόνωση κλπ).  Επίσης, προτείνεται η δημιουργία τεχνητού ρυακιού (λειτουργία με ανακυκλούμενο νερό) που θα διασχίζει διαγώνια και χιαστί το τμήμα αυτό από την οδό Ερμού έως και την οδό Εθν. Αντίστασης και Αδειμάντου, συμβάλλοντας στην βελτίωση του μικροκλίματος και συμβολίζοντας την άρρηκτη σχέση του υγρού στοιχείου με την καθημερινή ζωή των Αρχαίων Κορινθίων

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΩΝ

–         Το σύνολο ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των φωτιστικών σωμάτων του πάρκου και οι λοιπές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να τροφοδοτούνται με φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλής ποιότητας με εγγύηση καλής λειτουργίας (ώστε να μην επαναληφθεί το αίσχος των φωτιστικών στα μπαζώματα Αγ. Νικολάου). –         Τέλος, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ονομασία του πάρκου.   Επειδή σε κάθε περίπτωση, η υψηλή βλάστηση (δέντρα) έχει πολλά ευεργετικά οφέλη σε αστικά περιβάλλοντα. Βοηθούν στην απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα – την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής – ενώ αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παρέχουν δροσιά και σκιά στην πόλη, μειώνουν τις πιθανότητες πλημμύρας και την ηχορύπανση, αποτελούν ένα φυσικό περιβάλλον για τα πτηνά και προσφέρουν αισθητικά οφέλη στην πόλη της Κορίνθου που όπως φαίνεται και στον επισυναπτόμενο χάρτη-μακέτα, στερείται πρασίνου. ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ

Την Κυριακή 18/8 ανοιχτός για το κοινό ο φάρος Ηραίον (Μελαγκάβι)

Previous article

Καπνός και στάχτες σκέπασαν την Κορίνθια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.