5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αποτυχία που πρέπει να γίνει ευκαιρία για την πόλη μας

0

Το sfedona.gr έχει αφιερώσεις πολλές αναρτήσεις για τα δύσμοιρα “Περιβολάκια”, την κεντρική πλατεία της Κορίνθου. Διαβουλεύσεις, απόψεις, σχέδια και μία ανάπλαση που αιωρείται αναζητώντας λύση, ίσως διαφορετική απ΄αυτή που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε. Η πλατεία ανήκει σε σένα, σε μένα σε όλους μας. Θέλουμε τη φωνή σου, την ψήφο σου για να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που ονειρευόμαστε (ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ

Ο Δημήτρης Κατσούρας έγραψε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το πως θα ήθελε ο ίδιος τα “Περιβολάκια”. Αξίζει να την διαβάσετε:

Η αποτυχία που πρέπει να γίνει ευκαιρία για την πόλη μας

του Δημήτρη Κατσούρα

Αυτό το Καλοκαίρι η Κόρινθος και να θέλει να το κρύψει δεν γίνεται. Ποιό; Μα, το ότι είναι μια πόλη σε αναζήτηση Δημοτικής Αρχής που να την αγαπά, ή τουλάχιστον να την σέβεται. Όσοι την επισκέπτονται αυτό το Καλοκαίρι το πιστοποιούν, βλέποντας την κεντρική της Πλατεία, τα Περιβολάκια, σε άθλια κατάσταση.

Τελευταία δε, ακούσαμε την απερχόμενη και υπεύθυνη γι αυτό το χάλι Δημοτική Αρχή να μας πληροφορεί (όχι να ενημερώνει υπευθυνα), με απάθεια, ότι οι κατασκευαστές τα “βρόντηξαν”! Δηλαδή, πλήρης αποτυχία και σ’ αυτό το μέτωπο.

Έτσι, μείναμε οι πολίτες να βλέπουμε τα έρημα δέντρα της κεντρικής πλατείας της πόλης μας, που τη γλίτωσαν από την πάλαι ποτέ εξαγγελθείσα κατασκευή υπογείου χώρου σταθμεύσεως, να αργοπεθαίνουν, σχεδόν ξεριζώμενα και απότιστα, θυμίζοντας εικόνες παιδιών της Αφρικής που σκελετωμένα αναζητούν λίγο νερό για να μη ξεψυχήσουν.

Αυτό, όμως, που υπήρξε η εμβληματική αποτυχία των απερχομένων, πρέπει να γίνει (το οφείλουν) η στρατηγική στόχευση της νέας Δημοτικής Αρχής. Τα Περιβολάκια δεν είναι μια Πλατεία. Είναι μια από τις τελευταίες δυνατότητες της Πόλης και μια προνομιακή ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη μας επιτέλους ένα όμορφο (με καλή μορφή) τοπόσημο. Έναν τόπο δηλαδή, μέσα στον κορμό της πόλης, τον οποίο οι επισκέπτες θα θυμούνται από τις επισκέψεις τους σ’ αυτήν και οι πολίτες της θα τον κάνουν κομμάτι της ζωής τους. Μάλιστα, μπορεί η αποτυχία της κατασκευής της, κατά τους σχεδιασμούς, να αποβεί για το καλό της πόλης!

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες της μελέτης εκείνης, αλλά θυμάμαι ότι ήταν σαφώς κατώτερη των προσδοκιων των πολιτών για το κέντρο της πόλης τους. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να εκφράσω δύο σκέψεις, προτείνοντας να σχεδιασθεί εξ αρχής η μορφή της Πλατείας. Είναι έργο που δεν γίνεται κάθε τόσο.

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι το πράσινο της Πλατείας πρέπει να αυξηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα στην Πλατεία, ανακουφιστικό για τους επισκέπτες της και για ολόκληρο το κέντρο, να προβλεφθεί εξάπαντος ανέγερση μνημείου για τους αγωνιστές της ελευθερίας διαχρονικά (η Κόρινθος είναι η μοναδική πόλη χωρίς μνημείο-ηρώο, με συνέπεια να υποκαθίσταται αυτό από το εντελώς ακατάλληλο κλειστό μαυσωλείο στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού (Απ. Παύλος), να προβλεφθεί η κατασκευή δύο μικρών συντριβανιών και ένας χώρος (υπερυψωμένη κατασκευή χώρου ορχήστρας) για παραστάσεις μουσικές της φιλαρμονική του Δήμου και συγκροτημάτων.

Μια σύγχρονη παιδική χαρά και ένας χώρος συζήτησης και συνάντησης των μεγαλύτερων, θα συμπλήρωνε όλα τα απαραίτητα για μια λειτουργική Κεντρική Πλατεία, μακρυά από περιττούς “πειραματισμούς” που θα την καθιστούσαν αφιλόξενη, έστω και για κάποιες ομάδες πολιτών.

Δεν πρέπει να παραλείψω να υπογράμμισω ότι σε κανένα προνομιακό επιχειρηματία περιφερειακώς δεν πρέπει να επιτραπεί να “καταλάβει” χώρους της, με κατασκευές του για την πελατεία του, συνήθως σε βάρος του πολύτιμου δημόσιου χώρου. Άλλωστε από αυτό το φαινόμενο πάσχει όλο το υπόλοιπο κέντρο της πόλης. Ας μην καταληφθεί αντιαισθητικά και κυνικά και η κεντρική Πλατεία. Ορισμένα μόνο τραπεζοκαθίσματα αναλογικά και λειτουργικά, μπορούν να υπάρξουν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Θεωρώ ότι, καλώς ή μοιραίως, η Πλατεία αυτή αξίζει να γίνει το κόσμημα της Πόλης και γιατί όχι ένα έργο αποτύπωμα της νέας Δημοτικής Αρχής. Αναμένουμε και ελπίζουμε να μην απογοητευθούμε και πάλι.

Με υπογραφή Τατούλη κρίσιμα έργα στο Δήμο Σικυωνίων

Previous article

Ρεκόρ Επισκεψιμότητας στο Κέντρο Πληροφοριών Τουριστών Ισθμού 

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.