ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΠΟΕΕ ζητάει να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση POS

0

Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ο πρόεδρος της κος Παγώνης ζητούν την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των POS.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Σαφής είναι η αντίληψη μεταξύ των υπευθύνων χάραξης της οικονομικής πολιτικής, ότι αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η επιβολή των ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμών.

Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι σχεδιάζεται μια ακόμη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις πληρωμές. Το όριο αυτή τη στιγμή είναι στα 500 ευρώ, το οποίο ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανά κλάδο, ανάλογα με τον κίνδυνο για φοροδιαφυγή. Παρότι το υφιστάμενο όριο είναι ήδη χαμηλό σε σχέση με τα ισχύοντα τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες διεθνώς. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στα σχέδιά της την επιβολή CPLs (Cash Payments Limits –Όριο χρήσης μετρητών στις πληρωμές). Έπειτα όμως από μελέτη που κράτησε περισσότερο από ένα χρόνο εγκατέλειψε την ιδέα αυτή τον Ιούνιο του 2018. Η σχετική αναφορά της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η επιβολή ορίων στις πληρωμές τοις μετρητοίς είναι ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί από τους οποίους θεωρούν τη δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά θεμελιώδη ελευθερία, η οποία δεν πρέπει να περιοριστεί δυσανάλογα». Ακόμα η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπέρανε ότι τα CPLs στη νομοθεσία των κρατών- μελών στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και εντείνουν την άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι περιορισμοί ταλαιπωρούν τις συνεπείς επιχειρήσεις και τους πελάτες τους, χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στους φοροδιαφεύγοντες, οι οποίοι προφανώς δεν καταγράφουν στα βιβλία τους εισπράξεις όταν δεν έχουν εκδώσει παραστατικό. Αυτές οι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ρυθμίσεις (CPLs, υποχρεωτική χρήση POS) ενδέχεται να περιορίζουν τα δημόσια έσοδα περιστέλλοντας την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα και κυρίως απειλούν ιδιαίτερα τον περιορισμό της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών ,που καθίστανται τελικά πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.

Η Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητά να πάψει αυτή η εσφαλμένη αντίληψη της χρησιμότητας υποχρεωτικής επιβολής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. Η δογματική αυτή άποψη είτε εκφράζεται από ανικανότητα να βρεθούν λύσεις στο ουσιαστικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ή χρησιμοποιείται ως υπεκφυγή για να μη γίνει παραδεκτό ότι ο κυριότερος λόγος ύπαρξης εκτεταμένης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι η υπερφορολόγηση ή τέλος, ακόμα χειρότερα, πρόθυμα προσφέρει δικαιολογίες στο καρτέλ των Τραπεζών να κερδοσκοπεί στις πλάτες των μικρομεσαίων, φορτώνοντάς τους υποχρεωτικές λειτουργικές δαπάνες.

Εκ της Ομοσπονδίας

Ανεπίτρεπτες εικόνες για την παραλία στο Κάτω Διμηνιό

Previous article

Π.Πιτσάκης: «Το Επιμελητήριο στηρίζει κάθε θετικό μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.