ΠΡΟΣΩΠΑ

Συνέντευξη με την αρχιμουσικό Γλυκερία Μωραϊτάκη

0

Η Γλυκερία Μωραϊτάκη είναι από το 2003 η αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής δήμου Κορινθίων, μιας Φιλαρμονικής με μακράν πολιτιστική ιστορία και μεγάλες επιτυχίες που μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί αξιέπαινες εμφανίσεις αποσπώντας θετικά σχόλια και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.

Η Γλυκερία Μωραϊτάκη γράφει το δικό της κεφάλαιο στην Φιλαρμονική του δήμου Κορινθίων, ως μια ταλαντούχα μαέστρος και αισθαντική μουσικός, αφήνοντας ένα σπάνιο αποτύπωμα χάρη του σύνθετου και ιδιαίτερου χαρακτήρα της. Αυστηρή επαγγελματίας, απαιτητική από τους μουσικούς της αλλά συνάμα καλοσυνάτη και πρόσχαρη με όλους. Ίσως και για αυτό την λατρεύουν τα μικρά της μπαντίνας.

Με αφορμή μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, τις “Τραχίνιες” του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται το Σάββατο στην Αρχαία Κόρινθο και σας προτείνω να μη τη χάσετε (!), είχαμε τη χαρά να κάνουμε μια μικρή συνέντευξη με την αρχιμουσικό μας, σας την παρουσιάζουμε…

Επιμέλεια Συνέντευξης: Νάνσυ Γιαννιδάκη

Μίλησες μας για τα πρώτα σου βήματα στη μουσική.

Ξεκίνησα ως μαθήτρια της φιλαρμονικής  Κορίνθου στο όργανο του  σαξοφώνου και μέσα  από  τον χώρο αυτό αγάπησα  τους ήχους των πνευστών και της Μπάντας .

 

Διαβάζω στο βιογραφικό σου, ότι κατέχεις  Πτυχίο Φούγκας. Εξήγησε το αυτό σε εμάς, που δεν είμαστε μουσικοί, με απλούς όρους

Το πτυχίο Φούγκας η’ Φυγής  είναι  πιστοποιημένη  γνώση   γραφής  πολυφωνικής μουσικής  στην οποία όλες οι φωνές τραγουδούν το ίδιο μουσικό θέμα αλλά η μια ξεκινά μετά από την άλλη και αυτό το αναπτύσσεις και το εξελίσσεις.  Μεγάλος δάσκαλος  ο Bach .

Η Αρχιμουσικός Γλυκερία Μωραϊτάκη με μουσικούς της Φιλαρμονικής Κορίνθου

 Πως ξεκίνησε η συνεργασία σου με τη Φιλαρμονική Κορίνθου;

H συνεργασία μου με την Φιλαρμονική ξεκινά από το 1989 , τότε που ήμουν η πρώτη γυναίκα μουσικός σαξοφώνου και  καθώς εξελισσόμουν σαν μουσικός με τις σπουδές μου εξελισσόμουν  και επαγγελματικά μέσα στην Φιλαρμονική. Έχω υπάρξει δασκάλα καθώς και δημιούργησα την πρώτη Μπαντίνα  του νομού  το 2000. Από το 2003 είμαι Αρχιμουσικός  της  Φιλαρμονικής.

Αναμφίβολα έχει αδυναμία στο σαξόφωνο

Πώς έχει συμβάλει η Φιλαρμονική στην ανάπτυξη του πολιτισμού στο δήμο μας;

Καταρχάς είναι  δωρεάν φορέας μουσικής  διδασκαλίας, έχουμε  μεγαλώσει και διδάξει αμέτρητα παιδιά με ήθος και μουσική. Δεύτερον κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα  στα σχολεία του Νομού και μεταφέρουμε την τέχνη μας  σε παιδάκια που πολλές φορές δεν έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανή μουσική. Έχουμε πολλά μουσικά τμήματα τα οποία καλύπτουν κάθε λογής εκδήλωση  από Κλασική μουσική μέχρι Λαϊκή ορχήστρα . Τέλος είμαστε η μοναδική Φιλαρμονική στην Πελοπόννησο που έχει  τμήμα  marching Band – Χορογραφημένα  κομμάτια .

 

Πως θα περιέγραφες τη σχέση που έχεις αναπτύξει με τους μουσικούς;

Αδελφική πλέον με τον σεβασμό όμως που απαιτείτε και από τις δυο πλευρές .

 

Έχεις κάποιο όραμα για την πόλη; Κάποιο κρυφό όνειρο που θα ήθελες να μας αποκαλύψεις;

Θα ήθελα η Πόλη μας να γίνει  πόλος έλξης  όπως ήταν και στην Αρχαιότητα .  Και αυτό να γίνει μέσα  από την ανάπτυξη  μας  και από τον πολιτισμό μας .Έχουμε μια Αρχαία Κόρινθο που θα πρέπει να προβάλουμε και μια νέα Κόρινθο που θα πρέπει να ομορφύνουμε κι άλλο.

Πολλά παιδιά διδάσκονται δωρεάν πνευστά όργανα

Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να γραφτούν στη Φιλαρμονική; Και ποια προγράμματα υλοποιείται;

Φέτος θα λειτουργήσει το Μουσικό Νηπιαγωγείο μας , όπου εκεί έρχονται πλέον τα παιδιά από 4 χρονών .  Άρα το όριο ηλικίας είναι πλέον αυτό.

Το καλοκαίρι έχουμε το Summer School , στο όποιο γίνεται γνωριμία με τα όργανα τη Φιλαρμονικής. Τον χειμώνα λειτουργούν  σχόλες σε όλα τα πνευστά και κρουστά όργανα καθώς γίνονται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία που σας προανέφερα.

 

Ποια συναυλία δεν θα ξεχάσεις ποτέ…

Την Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα το 2017.

 

Σε ποιο είδος μουσικής έχεις αδυναμία;

Κινηματογραφική μουσική – ξένο και ελληνικό

Μίλησε μας για την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε  το Σάββατο (15/6/2019) στην Αρχαία Κόρινθο;

Το Σύνολο Κλασικής μουσικής της Φιλαρμονικής  μας  συμπράττει  με καταξιωμένους  καλλιτέχνες  της  όπερας   και θα παρουσιάσουμε  τις < Τραχίνιες >  του Σοφοκλή   με την υπέροχη μουσική  του Παναγιώτη Καρούσου. Στις Τραχίνιες περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της.  Η παράσταση  είναι συνδιοργάνωση  του  ΚΕΠΑΠ  Δ. Κορινθίων και του τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Κορινθίας.  Αυτό που θέλω να επισημάνω σαν μουσικός είναι η δουλειά  του Παναγιώτη Καρούσου  με έχει εντυπωσιάσει -πως ένας μοντέρνος σύνθετης γράφει τόσο υπέροχες μελωδικές γραμμές – θα το διαπιστώσετε και μόνη σας.

Ψυχογιός: “Η Κυβέρνηση βάζει σοβαρά εμπόδια στη λήψη των επιδομάτων”

Previous article

Φρικτός θάνατος για 83χρονη στην Τραγάνα Κιάτου – Το σπίτι της τυλίχτηκε στις φλόγες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.