ΕΛΛΑΔΑ

Ένας Πελοποννήσιος καλλιτέχνης έκανε πράξη την «πολιτιστική διπλωματία»

0

 Χρωματιστά κουτάκια αναψυκτικών που κάποτε κοσμούσαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ τον «προκάλεσαν» να τους δώσει μια άλλη μορφή. Ο Νίκος Φλώρος, τολμά και  «επιχειρεί τέχνη».

Και όσο εκείνος «πλέκει» τα κουτάκια οι άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων και του πνεύματος του πλέκουν το εγκώμιο. Συνεντεύξεις και παρουσιάσεις των έργων  του καλλιτέχνη φιγουράρουν στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα το brand name «Αρκαδία», επαναπροσδιορίζεται και επανατοποθετείται στον χάρτη της σύγχρονης τέχνης.

Το πορτρέτο του πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από 3.000 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, που δημιούργησε ο Έλληνας καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος

Οι δημιουργίες του, με κύριο υλικό το αλουμίνιο, πατεντάρονται και τα έργα του φιλοτεχνούνται σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών μουσείων όπως: η Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, το Κρατικό Μουσείο Tsarytsino στη Μόσχα, το Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, το Παλάτι του Hofburg στη Βιέννη και το Teatro Communale στην Μπολόνια της Ιταλίας. Μεταξύ άλλων, σημαντική τιμή ήταν και η φιλοξενία για πρώτη φορά Έλληνα καλλιτέχνη στο Museo del Greco στο Τολέδο της Ισπανίας.

Την Πέμπτη 18 Απριλίου το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στη γενέτειρα πατρίδα του γλύπτη την Τρίπολη άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και των συνδιοργανωτών του,  την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ΠΕΔ Πελοποννήσου, για την τιμητική βράβευση του Νίκου Φλώρου.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η δημοσιογράφος – ιστορικός Εύα Γαλανιάδη, η οποία κατά την καθηλωτική παρουσίασή της χαρακτήρισε τον Νίκο Φλώρο ως πρεσβευτή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο. Επικεντρωμένη στη δράση του Επιμελητηρίου «ο πολιτισμός ενισχύει την επιχειρηματικότητα» η κα Γαλανιάδη αναφέρει χαρακτηριστικά: «ο επιχειρηματίας δουλεύει με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά. Μήπως, λοιπόν, η επιχειρηματικότητα είναι και τέχνη;»

Με τις ευλογίες και τα θερμά συγχαρητήρια για το έργο του Νίκου Φλώρου, εκ μέρους της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Αθανασούλιας εύχεται να μιμηθούν κι άλλοι το παράδειγμα του Αρκά Καλλιτέχνη τόσο στην τέχνη όσο και στη ζωή.

«Πως μπορεί η επιχειρηματικότητα να στηρίξει την τέχνη ή και το αντίστροφο; Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να δει την τέχνη ως μια επένδυση και μάλιστα υψηλής απόδοσης και οφείλει να την στηρίξει και να την προωθήσει… Η τέχνη  φυσικά και μπορεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, πρώτα όμως πρέπει εμείς να στηρίξουμε την τέχνη και τους ανθρώπους της» εξηγεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφερόμενος στη δράση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «Ο πολιτισμός ενισχύει την επιχειρηματικότητα».

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να βραβεύει μεγάλες προσωπικότητες έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας κατά τον χαιρετισμό τους σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο τόπος της καρδιάς μας η Αρκαδία έχει βγάλει μεγάλες προσωπικότητες σε όλους τους τομείς…Ο Νίκος Φλώρος τιμά την πατρίδα μας σε όλον τον κόσμο. Είναι ο πρεσβευτής πολιτισμού σε όλο τον κόσμο… ο Νίκος Φλώρος είναι ένας φιλοσοφημένος καλλιτέχνης».

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον σολίστ κιθάρας Κωνσταντίνο Μπουλούγαρη, που «έντυσε» μουσικά  τις εικόνες που έπαιζαν από τις εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο απολαυστικός αφηγητής – παρουσιαστής καλλιτεχνικών δρώμενων κ. Αλέξης Κωστάλας, σε μία μικρή κατάθεση ψυχής για τα έργα του γλύπτη αναφέρει «πέρα από την ομορφιά τους σε γεμίζουν και δέος γιατί αν σκεφτούμε, εκτός από τα πολύ σημαντικά άλλα πράγματα που συνοδεύουν την έμπνευση, τις ατελείωτες ώρες βαθιάς αγάπης που έχει βάλει για να γίνουν αυτά τα έργα τότε υποκλινόμαστε στον δημιουργό τους, τον Νίκο Φλώρο».

Με αμείωτο ενδιαφέρον οι  θεατές παρακολούθησαν τη ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε μαθαίνοντας πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.

Αντλεί έμπνευση από τη Μαρία Κάλλας, το παγκόσμιο μύθο της τέχνης, όπως την χαρακτηρίζει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, έχει βραβευτεί από το Ρωσικό κράτος και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Λισσαβόνας με το Χρυσό Παράσημο και αποτελεί μέλος αυτής ως Ακαδημαϊκός. Είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που κλήθηκε να παρουσιάσει το έργο του αφιερωμένο στην Πριγκίπισσα Grace του Μονακό στο Μόντε Κάρλο κατά τη διάρκεια του διεθνούς αφιερώματος “Γκρέις: Σύμβολο Αλλαγής” υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Άλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Πρόσφατα ο  διεθνώς βραβευμένος Έλληνας γλύπτης φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan του Abu Dhabi και διαδόχου του Θρόνου εντυπωσιάζοντας τη Βασιλική Οικογένεια.

Μετά το πέρας της απολαυστικής συζήτησης ακολούθησαν οι τιμητικές βραβεύσεις από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα και τον Γραμματέα της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Γιάννη Σμυρνιώτη. Επιπλέον ο κ. Τρουπής απένειμε τιμητική πλακέτα, εκ μέρους του Προέδρου του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Σαμπράκου ο οποίος δε μπορούσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Οι βραβεύσεις έκλεισαν με τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιώργο Δημητρόπουλο που παρέδωσε στον κ. Αλέξη Κωστάλα αναμνηστικό του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

«Είμαι πολύ μικρός για να καταλάβω πόσο «μεγάλος» είσαι», με αυτά τα λόγια του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας έκλεισε η βραδιά.

Γλυκά και αναμνηστικές cards postals, που απεικόνιζαν σημαντικά έργα του Νίκου Φλώρου, περίμεναν, στο φουαγιέ του θεάτρου, τους θεατές ως ένα μεγάλο ευχαριστώ του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την παρουσία τους.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ευχαριστούν θερμά για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης  την κα. Ευα Γαλανιάδη και τις επιχειρήσεις της Αρκαδίας, Μπότη, Celebrities, Mona Liza, Ragazzi, και τα μέλη του Συνδέσμου  Ζαχαροπλαστών & Συναφών Επαγγελμάτων Τρίπολης “Ο ΜΑΗΘΑΝΑΣΑΚΟΣ”, τη  Βιοτεχνία Ζαχαροπλαστικής «Τερζής», το Ζαχαροπλαστείο «ΛΑΚΗΣ», τα Ζαχαροπλαστεία «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ» και το Ζαχαροπλαστείο «ΧΑΡΑ».

Έφθασε στον τελικό ο Αλέξανδρος Κεφερλής

Previous article

Παν. Νίκας με σύσσωμη την ομάδα επισκέφθηκε την Ορεινή Κορινθία

Next article

More in ΕΛΛΑΔΑ

You may also like

Comments

Comments are closed.