1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα συνεχή πλήγματα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς της Κορινθίας

0

Επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν από την έντονη χθεσινή χαλαζόπτωση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας βρέθηκε σε περιοχές του Δήμου Κορινθίων και του Δήμου Νεμέας και συνομίλησε με τους παραγωγούς που δέχθηκαν ένα ακόμα πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για το θέμα αυτό, σήμερα το πρωί κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών αλλά και τη δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών. Όπως ενδεικτικά σημειώνει ο Βουλευτής Κορινθίας, «οι πρόσφατες εκτιμήσεις των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα σε σχέση με την πραγματική ζημιά και οι αποζημιώσεις ήταν ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής», ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει για δικαιότερες εκτιμήσεις στους παραγωγούς.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

Θέμα: Ζημιές από χαλαζόπτωση σε περιοχές των Δήμων Κορινθίων και Νεμέας.

κ. Υπουργέ,

όπως είναι γνωστό, η Κορινθία είναι νομός με πλούσια αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την τοπική οικονομία και τα εισοδήματα των κατοίκων όλων των δήμων. Τον τελευταίο χρόνο το σύνολο της περιφερειακής ενότητας δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες και την παραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 14 Απριλίου σε περιοχές του Δήμου Κορινθίων και του Δήμου Νεμέας (Άγιος Βασίλειος, Αγιονόρι, Αρχαίες Κλεωνές, Αρχαία Νεμέα κ.α.)  είχαμε έντονη χαλαζόπτωση, η οποία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες και την παραγωγή, ειδικά στις βερικοκιές. Τα συνεχή πλήγματα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς, σε συνδυασμό μάλιστα με τις χαμηλές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για τις προηγούμενες καταστροφές του τελευταίου έτους, που είναι ζήτημα εάν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Είναι αξιοσημείωτο, πως οι πρόσφατες εκτιμήσεις των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα σε σχέση με τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί. Οι αποζημιώσεις ήταν απογοητευτικές σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής. Κατά συνέπεια, η απώλεια στο αγροτικό εισόδημα αποδείχθηκε ισχυρότερη του αναμενόμενου, σε μια εποχή που έτσι και αλλιώς, η οικονομική δύναμη όλων των Ελλήνων δοκιμάζεται σκληρά.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε,

α) Πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ για αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση; Είναι στις προθέσεις σας η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών της Κορινθίας που δοκιμάζονται συνεχώς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

β) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις να είναι αντικειμενικές και να ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος της ζημιάς των παραγωγών;

Προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς δήμου Κορινθίων

Previous article

Κόρινθος│Παρουσίαση των βιβλίων της σειράς “Ένα Μυστήριο για τον Μπούφο”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.