Εκλογές 2019ΠΡΟΣΩΠΑΣυνεντεύξεις

Τρεις νέοι μας εξηγούν γιατί αξίζει τελικά να μείνεις στην Κόρινθο

0

Υπάρχει φιλία στην πολιτική;
Ναι ξέρω τι θα απαντήσεις… όσο πιθανό είναι να συναντήσεις μέδουσα σε πισίνα άλλο τόσο πιθανό είναι να συναντήσεις φιλία στην πολιτική.

Και ίσως τελικά να μη διαφωνούσα εντελώς μαζί σου αν δεν περνούσα ένα μεσημεράκι παρέα  με την Μαρία Βλαχοπούλου, τον Σπύρο Βορτελίνο και την Γεωργία Στριμενοπούλου. Τρεις φίλοι, τρεις νέοι άνθρωποι και οι τρεις υποψήφιοι με τον συνδυασμό “Πνοή Δημιουργίας” με επικεφαλής τον Νίκο Σταυρέλη.

Βρεθήκαμε στην πλατεία του Συνοικισμού και έχοντας στο βλέμμα το μνημείο για την Μικρασιατική Καταστροφή τους ρώτησα:

  • Εάν κάποιος γνωστός σας ενδιαφερόταν να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κόρινθο. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά που θα του αναφέρατε και τι θα του προτείνατε τελικά;

Μαρία Βλαχοπούλου: Μπορεί η Κόρινθος να είναι μια πόλη των 30.000 κατοίκων παρόλα αυτά μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα σαν μια μητρόπολη. Μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής μας.

Οι επιλογές στην Κόρινθο ατελείωτες. Τα παραλιακά τοπία, οι ορεινοί όγκοι, οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κάποιες από αυτές. Ζώντας κάποιος στην Κόρινθο έχει όλες τις ανέσεις που θα ήθελε και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε άλλη πόλη.

Η Κόρινθος έχει ένα πεζοδρομημένο κέντρο με πολλά εμπορικά καταστήματα και με σχεδιασμό που όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν στη θάλασσα, για αυτό η μετακίνησή της σε αυτήν είναι εύκολη.  Υπάρχουν μουσεία που θα μπορούσε να επισκεφτεί κανείς. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Στην Κόρινθο εδρεύουν 2 από τα καλύτερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σινεμά, θέατρο, κλειστό γυμναστήριο, παιδικοί σταθμοί όλα στη διάθεση του κόσμου.

Η γεωργία και ο τουρισμός λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας.

Σπύρος Βορτελίνος: Η Κόρινθος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ιδανικό παράδειγμα να ζήσει κάνεις το «όνειρο της επαρχίας»! Είναι γεγονός πως πολύ άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έχουν μετοικίσει στην πόλη μας προερχόμενοι απ τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως απ την Αθήνα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ξεκινώντας από τα θετικά γνωρίσματα της περιοχής μας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα και την Πάτρα, σε απόσταση μάλιστα αναπνοής καθώς με τον προαστιακό σιδηρόδρομο αλλά και με τον νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Πατρών, οι αποστάσεις από τις δύο αυτές πόλεις έχουν εκμηδενιστεί. Πραγματικά σε ελάχιστο χρόνο μπορεί κάνεις να βρεθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά παράλληλα, με την επιλογή του να ζήσει στην Κόρινθο, αποφεύγει το θόρυβο και τους εξοντωτικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο δεν εμποδίζει την πόλη μας να αναπτυχθεί και να αποτελεί μια πραγματική πρωτεύουσα νομού με όλες μάλιστα τις προδιαγραφές!Επιπλέον, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως η ομορφιά που διαθέτει ο τόπος μας είναι μοναδική!

Η Κόρινθος και γενικότερα η Κορινθία αποτελεί μια “τεράστια παραλία” που την καλοκαιρινή περίοδο απολαμβάνουν κάνοντας τα μπάνια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Απ την άλλη όμως μιλάμε και για ένα μοναδικό χειμερινό θέρετρο αν σκεφτεί κανείς τα γραφικά ορεινά χωριά με τις παραδοσιακές ταβερνούλες τους και λίγο πιο πέρα το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, ένα πραγματικό αλπικό τοπίο, λίγα χιλιόμετρα μόλις απ’ την παραθαλάσια Κόρινθο!

Παράλληλα, διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο, αθλητικούς χώρους, πλήθος συλλόγων και φυσικά πλήθος αρχαιοτήτων με κορωνίδα το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, όπου συρρέουν επισκέπτες από κάθε μέρος του κόσμου.

Γεωργία Στριμενοπούλου: Μια αναμφισβήτητη διάθεση φιλοξενίας από τους ντόπιους που έχουν αγκαλιάσει και έχουν στηρίξει την ενσωμάτωση μιας «εσωτερικής μετανάστευσης» είναι στα ατού των Κορινθίων. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία «καρφωμένη» στην πελοποννησιακή γη της επαγγελίας με αυτοδιάθεση, μικρότερο κόστος διαβίωσης, με τη γειτονιά ακόμα σε παραδοσιακή λειτουργία, με μια καθαρή ακτογραμμή για λουόμενους και εκδρομείς, με γραφικά χωριά στην περιφέρεια και μια αρχαία ιστορία που ακόμα ζει.

Παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα φιλικό προς αυτά περιβάλλον και με δραστηριότητες που κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον  τους.

Τεράστιο ατού είναι η εκμηδενισμένη πια απόσταση από το κέντρο των Αθηνών με αποτέλεσμα πολλοί που διαμένουν εδώ να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

Τρεις νέοι άνθρωποι που ζουν στην Κόρινθο μιλούν για τα θετικά της πόλης χωρίς ωστόσο να παραβλέπουν και τα αρνητικά της.

  • Υπάρχουν και τα αρνητικά όμως…

Μαρία Βλαχοπούλου: Βέβαια υπάρχουν και τα αρνητικά αν ζήσει κάποιος στην πόλη της Κορίνθου. Πρόβλημα παρουσιάζει το κυκλοφοριακό στην Κόρινθο. Υπάρχει αυξημένη κίνηση στους δρόμους που καθιστά χρονοβόρα την μετακίνηση σε αυτούς.

Παρόλα αυτά σκοπός μας είναι να εξαλειφθεί αυτό με την δημιουργία ανισόπεδων κόμβων για την άμεση ενοποίηση της πόλης της Κορίνθου με τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από αυτήν.Η οδοποιία επίσης είναι ένα μελανό σημείο στην πόλη της Κορίνθου όπου στόχος μας είναι να διορθωθεί άμεσα.

Τέλος, αυτό που λείπει και θα μπορούσε να έχει η Κόρινθος θα ήταν η δημιουργία πάρκων. Θεωρούμε ότι αρμόζει να έχει η Κόρινθος ένα Οικολογικό Ενεργειακό και Εκπαιδευτικό πάρκο, όπως επίσης να αξιοποιηθεί η θάλασσα για την κατασκευή Καταδυτικού πάρκου.

Η επαγγελματική μου εμπειρία με καθιστά ικανή να αναφέρω ότι οι ανοιχτοί χώροι μπορούν να προσφέρουν ώρες ξεγνοιασιάς και ηρεμίας στους γονείς και στα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ποικιλόμορφα ερεθίσματα στο παιδί. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν προς το καλύτερο και λειτουργικότερο αποτέλεσμα οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Η Κόρινθος έχει τις προδιαγραφές να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, μια υπερβατική και δυναμικά εξελισσόμενη πόλη, με διαρκή στόχευση στο μέλλον. Θα μπορούσε να γίνει μια «έξυπνη» πόλη όπως και αυτός είναι ο σκοπός μας. Φυσικά και θα πρότεινα στον οποιοδήποτε να έρθει με μεγάλη χαρά να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κόρινθο.

 

Γεωργία Στριμενοπούλου: Στα κατά θα μπορούσε κανείς να βάλει το μεγάλο πρόβλημα του νερού σε κάποιες περιοχές της Κορίνθου, το ταλαιπωρημένο οδόστρωμα μέσα στο οδικό δίκτυο της πόλης, τις «αφημένες» εισόδους της πόλης, την καθαριότητα, τον ελλιπή φωτισμό, την έλλειψη χώρων πάρκινγκ.

Επίσης με ενοχλεί η έλλειψη αθλητικών υποδομών και ότι δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προβολή και ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας μας και φυσικά μια πολιτισμική έκρηξη που θα μπορούσε  να προβάλλει πανελλαδικά την Κόρινθο.

 

Σπύρος Βορτελίνος: Η δική μου άποψη είναι ότι η πόλη μας υστερεί κυρίως σε θέματα καθημερινότητας. Μπορεί κανείς να διακρίνει ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα υπέρμετρα μεγάλο συγκριτικά με την έκταση και τον πληθυσμό της Κορίνθου.

Ίσως ακόμα, διακρίνει κάποια προβλήματα σχετικά με την διαχείριση της καθαριότητας στην πόλη μας, όπως η έλλειψη κάδων ανακύκλωσης ή η άναρχη συγκομιδή των απορριμάτων.

Ακόμα, πιθανότατα να αντιληφθεί την απουσία φωτισμού σε κομβικά μέρη της πόλης, καθώς και την υποβάθμιση απόκεντρων συνοικιών της πόλης, όπως ο Συνοικισμός, Καλλιθέα κ.α.

Εν κατακλείδι, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε ζητούσε τη γνώμη μου, να επιλέξει την Κόρινθο ως τον τόπο της διαμονής και κατοικίας του. Άλλωστε, άμεσος στόχος μου είναι ο εκμηδενισμός των κακώς κειμένων ώστε να μην έχει κάποιος ενδοιασμούς προκειμένου κατοικοεδρεύσει στην αγαπημένη μας πόλη!

Με την Γεωργία Στριμενοπούλου, τον Σπύρο Βορτελίνο και την Μαρία Βλαχοπούλου περπατάμε μέχρι τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου…

  • Εάν σας ζητούσα να μου μιλήσετε για τον εαυτό σας…

Σπύρος Βορτελίνος: Είμαι ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει σταματήσει να ονειρεύεται.Θεωρώ αδιαπραγμάτευτες αξίες την φερεγγυότητα και την ηθική, τις οποίες πιστεύω ότι διαθέτω.Με χαρακτηρίζει η πίστη στις δυνατότητες των ανθρώπων και ειδικά των νέων, καθώς και η αφοσίωση στα καθήκοντα που μου ανατίθενται, πολλώ δε μάλλον από τους συμπολίτες μου.Έχω πείσμα και θέλω ό,τι οραματίζομαι να το καταφέρνω.

Είμαι δημοκρατικός και αναζητώ τον πλουραλισμό για να βρω την βέλτιστη λύση! Θέλω να βοηθάω τους ανθρώπους δίπλα μου ακόμα και με προσωπικό κόστος. Ευαισθητοποιούμαι με τα προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας την οποία βιώνουμε.

Τέλος, είμαι ένας ανήσυχος πολίτης με πολλά οράματα και πίστη σε αξίες και ιδανικά.

 

Γεωργία Στριμενοπούλου: Αν και είναι δύσκολο να μιλά κανείς για τον εαυτό του θα έλεγα ότι με χαρακτηρίζει η αυτογνωσία, ο ενθουσιασμός ενός κοινού οράματος, η επιμονή και η εργατικότητα, η ειλικρίνεια.

Έχω τη δύναμη να αφουγκράζομαι τον συνάνθρωπό μου, να το κατανοώ και να τον στηρίζω με συμπάθεια όσο μου επιτρέπει η επαγγελματική και κοινωνική μου θέση.

 

Μαρία Βλαχοπούλου: Δημιουργική, μου αρέσει η ομαδική δουλειά, αμερόληπτη, μετριόφρων, αισιόδοξη, ευγενική, υπεύθυνη, ευαίσθητη, ειλικρινής, ευγνώμων.

Αυτά αποδεικνύονται και εφαρμόζονται, εξάλλου, καθημερινά στην επαγγελματική μου ζωή έχοντας ως στόχο και όραμα να εκπαιδεύσω με τον καλύτερο τρόπο την νέα γενιά για μια κοινωνία πιο δημιουργική και αξιοπρεπής.

 

Ζητήσαμε από τους τρεις υποψήφιους να μας περιγράψουν την προσωπικότητά τους

  • Εάν ο κόσμος σας ψηφίσει πως θα ανταποδώσετε την εμπιστοσύνη που σας έδειξε;

Γεωργία Στριμενοπούλου: Ένας τρόπος υπάρχει για να ανταποδώσεις την εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους σου… Η συνέπεια λόγων και πράξεων!

Σε μια εποχή που η συνέπεια κρατάει όσο μια εκλογική μέρα, το ζητούμενο μου είναι το «σπάσιμο» αυτής της αναξιοπρεπούς στάσης των χθεσινών υποψηφίων-αυριανών απλησίαστων – και χωρίς μνήμες- εκλεγέντων. Δεν μπήκα στην πολιτική να γίνω άλλος ένας σκουριασμένος κρίκος στην αλυσίδα τους!

Συνέπεια λόγων και πράξεων λοιπόν!

 

Μαρία Βλαχοπούλου: Η εμπιστοσύνη βαδίζει χέρι-χέρι με την ειλικρίνεια. Δεν υπόσχομαι τίποτα για το οποίο δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να πραγματοποιήσω. Ο μόνος τρόπος να αποδείξω καθημερινά την αξιοπιστία μου είναι ότι θα μείνω συνεπής και αφοσιωμένη σε αυτά που έχω δεσμευτεί.

Ως αντάλλαγμα στους ανθρώπους που θα με τιμήσουν με την ψήφο τους αυτό που έχω και θέλω να τους προσφέρω θα είναι μια πόλη πιο εξελιγμένη, πιο οργανωμένη, πιο «έξυπνη», πιο σύγχρονη, πιο πολιτισμικά ανεπτυγμένη, πιο φιλική προς τους δημότες.

Μια πόλη που η Νέα Γενιά θα είναι πάντα πρωτοπόρα και ενεργή.

 

Σπύρος Βορτελίνος: Το μόνο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ, είναι η όρεξη για σκληρή δουλειά και το ότι από την πρώτη στιγμή θα αφοσιωθώ στην εύρεση λύσεων, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μου.

Ζούμε σε έναν Δήμο με απεριόριστες προοπτικές, οι οποίες ωστόσο έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες. Είναι λοιπόν ευκαιρία, με την εκλογή νέων στο τιμόνι του Δήμου να εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο τη νέα γενιά, για να αποκτήσει ο Δήμος μας επιτέλους συγκεκριμένη ταυτότητα, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Πάνω σε αυτό θα εργαστώ, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορούν να ανακύψουν και όντας έτοιμος να τις υπερκεράσω.

Ο κόσμος αποτελεί τον πιο αδέκαστο κριτή και αφήνομαι στην κρίση του, με την ελπίδα τα όνειρά μου να ταυτιστούν με τα δικά του.

Υπάρχει φιλία στην πολιτική; Ναι, μπορεί…

 

 

Ο Πελοπίδας Καλλίρης στην παλιά του γειτονιά

Previous article

Μαθητική, στρατιωτική και… “πολιτική” παρέλαση στην Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.