5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΛΛΑΔΑ

Καλάμια Στυμφαλίας: Μάθε την Τέχνη της Πλέξης τους

0

Πριν λίγες μέρες ο Σπύρος Κόλλιας, κάτοικος Στυμφαλίας και ξυλουργός στο επάγγελμα, σε επικοινωνία που είχε με το sfedona.gr, ανέλυσε τους τρόπους, που ο ίδιος θεωρεί, ότι μπορούν να φέρουν μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή με κεντρικό άξονα την λίμνη Στυμφαλίας. Ένα άρθρο που προκάλεσε αίσθηση με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και απλότητα. Κάποιες φορές η λύση είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και είναι τόσο …απλή!

Ο Σπύρος Κόλλιας πιστεύει πως τα καλάμια της λίμνης είναι ο “χρυσός” της Στυμφαλίας

Σήμερα διάβασα για μια εκδήλωση που διοργανώνει το Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και αφορά Εργαστήρια καλαθοπλεκτικής στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Μια εξαιρετική πρόταση που υπήρχε σαν ιδέα και στο άρθρο που αναφέρουμε παραπάνω.

Φαίνεται πως οι απόψεις ταυτίζονται και βαδίζουμε πλέον με κοινό προσανατολισμό, κάτι που μπορεί άμεσα να αποδώσει σημαντικά οφέλη για την περιοχή.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη εκδήλωση:

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), οργανώνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου (ώρα 11:30), εργαστήρι καλαθοπλεκτικής, για κορίτσια άνω των 15 ετών και γυναίκες, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
Η λίμνη της Στυμφαλίας υπήρξε ιδανικός τόπος ανάπτυξης της πρώτης ύλης για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Τα καλάμια αφθονούσαν στην περιοχή και μαζί η τέχνη της πλέξης τους. Οι κάτοικοι της Ορεινής Κορινθίας έφτιαχναν περίτεχνα αλλά και απλά καλάθια για πολλαπλές χρήσεις και μεταφορές στο πλαίσιο κάλυψης των οικιακών αναγκών είτε για εμπορική εκμετάλλευση, Στο τέλος του  περασμένου αιώνα, η  ενασχόληση με την τέχνη αυτή ατόνησε και σταδιακά χάθηκε. Στις ημέρες μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις κάποιον που θυμάται τον τρόπο που έπλεκαν τα φρέσκα καλάμια.
Διάρκεια εργαστηρίου: 60΄

Η συμμετοχή και τα υλικά είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27470 22296, καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
200 16, Στυμφαλία Κορινθίας
Τ: 27410 22296

Με ένα τρελό πάρτι ξεκίνησε το 10ημερο Λουτρακιώτικο Καρναβάλι

Previous article

Φάνης Μπρακούλιας: Θα επαναφέρουμε την αίγλη και την δυναμική του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.