Θα μιλήσω για τα Καλάμια της Λίμνης Στυμφαλίας. Πολλοί θεωρούν αρνητικό για την περιοχή μας να έχει η λίμνη μας καλάμια και αυτά κάθε χρόνο να εξαπλώνονται. Εγώ θέλω να σας πω ότι τελικά τα καλάμια είναι ο χρυσός της περιοχής μας!
Από τα παλιά τα χρόνια οι Στυμφάλιοι αλλά και οι κάτοικοι των γύρω χωριών μάζευαν ψαθί και έβαζαν ακόμα και μέσα από τα σαμάρια τον αλόγων ή μάζευαν τα καλάμια και έφτιαχναν καλάθια, τα χρησιμοποιούσαν επάνω στις καλύβες τους για σκιά, ακόμα και για έργα που γυριστήκαν στην Στυμφαλία την δεκαετία του ΄60 οι κάτοικοι έφτιαξαν με αυτά καλύβες για να γίνουν τα γυρίσματα στην περιοχή μας.


Ο Σπύρος Κόλλιας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του τηλεοπτικού spot του ΟΠΑΠ στην λίμνη Στυμφαλίας
Τώρα τα Χρόνια άλλαξαν, όμως πάλι αυτά τα καλάμια έχουν σημαντικό ρόλο στον υδροβιότοπο μας. Σχεδόν 165 είδη πουλιών γεννάνε τα αυγά τους μέσα στα καλάμια της λίμνης Στυμφαλίας. Γι΄αυτό και εμείς δεν θέλουμε την ολική κοπή τους. Η πιο σωστή λύση που θα σέβεται και τη φύση ταυτόχρονα, είναι να κοπούν μερικά καλάμια και να αφήσουμε μερικά σε κάποια σημεία όπου εκεί θα γεννάνε τα πουλιά. Οπότε έτσι έχουμε και όμορφο υδροβιότοπο και μια όμορφη λίμνη!


Η λίμνη Στυμφαλίας είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος
Βασικό κίνητρο αποτελεί και η εκμετάλλευση τον καλαμιών. Τι όφελος μπορούμε να έχουμε από τα καλάμια θα με ρωτήσετε;
Να σας θυμίσω ότι μέσο της Τράπεζας Πειραιώς, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας διαθέτει δύο πλωτά μηχανήματα (πρόγραμμα Life-Stymfalia) που μπορούν να κόβουν τα καλάμια από τη λίμνη και να τα μεταφέρουν έξω. Με αυτά τα καλάμια δοκιμαστικά φτιάχτηκε πέλλετ και χώμα τρυφής (βιολογικό λίπασμα) και αποδείχθηκε πως είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά.
Θέλουμε να συντηρήσουμε τον υδροβιότοπο, θέλουμε μια καθαρή λίμνη, θέλουμε να κάνουμε βιώσιμο τον φυσικό μας πλούτο.
Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία.
Σπύρος Αν. Κόλλιας
Ξυλουργός
Comments