ΠΡΟΣΩΠΑ

Βασίλης Κανιάρης: Δεν μπορείς να ζεις με τον εαυτό σου και για τον εαυτό σου

0
Ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος και καλλιτέχνης που έχει γράψει έως τώρα τους στίχους περίπου 150 τραγουδιών, πάντα εμπνευσμένος από κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Σε μια παλιότερη συνέντευξή του στο ogdoo.gr , όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο τι τον εμπνέει ο Βασίλης είπε:
Όσο  για την έμπνευση, για μένα είναι η αποκορύφωση μιας συγκινησιακής διαδικασίας για κάτι που είδες, που άκουσες, που σκέφτηκες και αφού κατέβηκες στο βυθό του, όταν τελείωσες, έβγαλες “στην αγορά του κόσμου” ένα μαργαριτάρι.
Τον Βασίλη τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια όταν μέναμε στην ίδια πολυκατοικία στο Συνοικισμό. Τον θυμάμαι έντονα με τον ραδιοφωνικό σταθμό “«ΝΕΟΛΑΙΑ FM 106.4», που λειτούργησε με έδρα την Κόρινθο έως το 2004, και συνεργάστηκε με τον 90.2, με το περιοδικό «Δίφωνο» και με τη Λιάνα Κανέλλη. Σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο συναυλιακό χώρο “Μαρία Δημητριάδη”. Εκεί συναντηθήκαμε και είχαμε μια κουβέντα… Επιμέλεια συνέντευξης: Νάνσυ Γιαννιδάκη Θέλω να μας διηγηθείς την σχέση σου με την αλησμόνητη Μαρία Δημητριάδη ώστε να γνωρίσουμε όλοι τους λόγους που αποφάσισες να δώσεις το όνομά της σε αυτό τον χώρο τέχνης και πολιτισμού ως μικρή ένδειξη τιμής στο πρόσωπό της. Η σχέση μου με την Μαρία Δημητριάδη είναι πολύ παλιά, από την δεκαετία του ΄80 και τα μεγάλα τραγούδια που ερμήνευσε. Ήταν μία ιδανική φωνή, συγκλονιστική στην κυριολεξία, από τις ελάχιστες στον κόσμο, που θα μπορούσε  κανείς να την χαρακτηρίσει ισάξια μ΄ένα μεγάλο ποίημα. Γνωριστήκαμε το  2004, της έδωσα κάποιους στίχους μου και  αμέσως  προέκυψε η συνεργασία μας . Προς τιμήν της λοιπόν , θελήσαμε να δώσουμε το όνομά της στον πολιτιστικό χώρο που δημιουργήσαμε. Πως κρίνεις την μέχρι σήμερα πορεία του χώρου αυτού; Είναι κοντά στα όσα προσδοκούσες; Το “ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ”  μετράει ήδη 3,5 χρόνια ζωής, το ξεκινήσαμε από μία δική μας ανάγκη, αποδείχτηκε όμως νομίζω, και μία ανάγκη για την πόλη της Κορίνθου και το νομό μας.  Μία ανάμνηση που σου έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένη μέσα σου από όλες τις εκδηλώσεις  που έχετε φιλοξενήσει μέχρι σήμερα. Οι καλές αναμνήσεις είναι πάρα πολλές, αρκεί να πούμε ότι  κάθε χρόνο, γίνονται εδώ πάνω από 60-70 σημαντικές εκδηλώσεις, συναυλίες , θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, αφιερώματα σε καλλιτέχνες.. Έχουν περάσει ήδη από τη σκηνή, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Λάκης Χαλκιάς, η  Αναστασία Μουτσάτσου, ο Μανώλης Καραντίνης,  ο Βασίλης Γισδάκης, ο Μανώλης  Ανδρουλιδάκης, η Κυβέλη Καστοριάδη, η Βέρα Κρούσκα και τόσοι και τόσοι άλλοι.
Ποίηση και πολιτική; Αν δεν είσαι πολιτικό ον,  καλλιτέχνης ή όχι, αν δεν έχεις άποψη και δεν μετέχεις στα κοινά, είσαι “άχρηστος”
 Έχεις γράψει στίχους, θεατρικά, ποίηση … τα τελευταία χρόνια γράφεις συχνά; Και τι είναι αυτό που σε εμπνέει περισσότερο; Δεν γράφω πολλά τώρα, δεν έχω τον χρόνο για κάτι τέτοιο, ελπίζω να μπορέσω.  Ποια είναι η σχέση σου με το διαδίκτυο;  Πιστεύεις πως φέρνει τους ανθρώπους ποιο κοντά ή τους αποξενώνει; Το διαδίκτυο, είναι απλώς άλλο ένα μέσο επικοινωνίας για μένα, το πιο σύγχρονο, το πιο φθηνό, αν δεν το χρησιμοποιείς, είσαι αναλφάβητος. [ ίσως και ανύπαρκτος ] .

Ο Συναυλιακός χώρος “Μαρία Δημητριάδη” αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην Κόρινθο

 Πολιτική και τέχνη. Τέχνη και πολιτική. Πως συνδέονται στις μέρες μας; Ποίηση και πολιτική; Αν δεν είσαι πολιτικό ον,  καλλιτέχνης ή όχι, αν δεν έχεις άποψη και δεν μετέχεις στα κοινά, είσαι “άχρηστος” . Δεν μπορείς να ζεις με τον εαυτό σου και για τον εαυτό σου.  Ένα καλό νέο που άκουσες πρόσφατα και σε έκανε να χαμογελάσεις… Κάτι που να με έκανε να γελάσω ; Ούτε γελάω, ούτε κλαίω. Εξωτερικά τουλάχιστον. Μάλλον, τα κρατάω μέσα μου και καμιά φορά τα γράφω…, για να γελάνε οι άλλοι.

Βραχάτι: Καρναβαλίζουν το κίνημα “Κίτρινα Γιλέκα”

Previous article

Πιο κοντά στο… Αστρονομικό Πάρκο Κρυονερίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.