- Διαφήμιση -

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι μια ιστορική επέτειος για την αναγνώριση των αγώνων του ελληνικού λαού και την απελευθέρωση, αλλά και μια στιγμή αναστοχασμού για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Alpha Bank τιμούν αυτή τη σημαντική επέτειο, διοργανώνοντας μια μεγάλη έκθεση ιστορίας και τέχνης για τον απελευθερωτικό αγώνα και το νεότερο Ελληνισμό, με τίτλο «1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος».

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού η Εθνική Τράπεζα συμβάλλει για μία ακόμη φορά στα πολιτιστικά δρώμενα που έχουν ιδιαίτερη παιδαγωγική και ουσιαστική αξία και στέκεται αρωγός στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Πολυτελή τεκμήρια, ιστορικά κειμήλια, έργα τέχνης που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα της απελευθέρωσης και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους, συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα που μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης από τους νεότερους Έλληνες.

Η Εθνική Τράπεζα δεν μπορούσε να λείπει από αυτή την έκθεση. Οι λόγοι είναι πολλοί, από το γεγονός πως είναι η πρώτη τράπεζα της νεότερης Ελλάδας μέχρι το ότι η ιστορία της είναι στην ουσία η ιστορία της χώρας μας. Η ελληνική οικονομία βασίστηκε πάνω στην τράπεζα, η οποία ανέλαβε ένα διαχρονικά ιστορικό και θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας, συμπορεύτηκε με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία σε όλες τις καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές.

Με περισσότερα από 1.200 αντικείμενα και ένα μνημειώδη κατάλογο 1.218 σελίδων περνούν μπροστά από τους επισκέπτες 100 χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού από το 1770 έως το 1870, το Μουσείο Μπενάκη τιμά την ιστορική αυτή περίοδο.

Η έκθεση «αφηγείται» τη μοναδική ιστορική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Από την προετοιμασία για τον Αγώνα, την κορύφωση με την Ελληνική Επανάσταση έως και τις πρώτες δεκαετίες ζωής του ελληνικού κράτους. Μέσα από έργα τέχνης, σπάνια ιστορικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης ζωντανεύουν τρεις ιστορικές περίοδοι: η πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), ο πόλεμος της ανεξαρτησίας (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες ζωής του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

Η έκθεση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο του 2021, διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό για τους «μικρούς» επισκέπτες. Το υλικό αυτό ταξιδεύει τα παιδιά στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης «1821 Πριν & Μετά».

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, εδώ