1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΕκλογές 2019Πολιτικό Βαρόμετρο

Δημοτικό φωτισμό με Led εξήγγειλε ο Σταυρέλης

0

Τον τρόπο που μπορεί ο δήμος Κορινθίων να εξοικονομίσει χρήματα μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού παρουσιάζει ο συνδυασμός “ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ” με επικεφαλή τον Νίκο Σταυρέλη. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων του συνδυασμού.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

 

1.Αντικείμενο της πρότασης

 • Ο Δήμος Κορινθίων διαθέτει 19.383 φωτιστικά σώματα διαφόρων τύπων σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια σε δρόμους, πλατείες, πάρκα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.
 • Σήμερα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του Δήμου αντιστοιχεί στο 38% για τα δημοτικά κτίρια και στο 62% για τον οδοφωτισμό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΑΠΕ
 • Αντικείμενο της προγραμματικής μας δέσμευσης είναι η αντικατάσταση των όλων των ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων με ενεργειακά αποδοτικά με led και ίδια φωτομετρικά χαρακτηριστικά.

 

 • Η ανάδειξη του αναδόχου του έργου θα πραγματοποιηθεί με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ο ιδιώτης θα αποπληρώνεται με ένα ποσοστό επί των χρημάτων τα οποία θα εξοικονομεί ο Δήμος , ο οποίος λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης θα καταβάλει σημαντικά μικρότερο τίμημα στον ΔΕΔΗΕ.

 

 

 1. Σκοπός της πρότασης
 • Μείωση των λογαριασμών ρεύματος του Δήμου.
 • Κάθε γειτονιά και κάθε δρόμος να έχει φωτισμό επαρκή και ικανοποιητικό, ενώ θα γίνεται άμεση αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων εντός 24ωρου.
 • Εφαρμογή «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας», αξιοποιώντας παράλληλα τις νέες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες , όπως είναι η Πιλοτική λειτουργία εφαρμογών και υπηρεσιών Smart Cities.

-Σύστημα έξυπνης στάθμευσης

-Διαχείριση κάδων απορριμμάτων

-Σημεία ελεύθερης πρόσβασης WI-FI

-Μέτρηση κυκλοφοριακής ροής

 

 1. Στόχος της πρότασης
 • Το έργο θα αποτελέσει έργο πνοής καθώς υπάρχει έλλειψη επαρκούς φωτισμού λόγω μη ανιχνεύσιμων βλαβών, κακή ποιότητα φωτισμού δικτύου, οδικά ατυχήματα που οφείλονται σε έλλειψη φωτισμού, περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων CO2 από την αυξημένη κατανάλωση, καθώς και μικρή διάρκεια ζωής των υφιστάμενων λαμπτήρων.

 

 • Ο Δήμος απαλλάσσεται από το κόστος συντήρησης σε ηλεκτρολογικό υλικό (ανταλλακτικά, καλώδια, λαμπτήρες) καθώς και σε ηλεκτρολογικές εργασίες, τα οποία αναλαμβάνει εξ΄ ολοκλήρου ο τελικός Ανάδοχος του έργου.
 • Δαπάνη από το Δήμο για την υλοποίηση του προγράμματος ΜΗΔΕΝ. Το κόστος της επένδυσης θα καλυφθεί από τον ιδιώτη επενδυτή μέσω της μείωσης του ετήσιου κόστους που θα εξοικονομηθεί από την αναβάθμιση.
 • Λειτουργία Συστήματος Προληπτικής Συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).
 • Εγγυημένη εξοικονόμησης ενέργειας 65-75% ανά έτος.
 • Το όφελος του Δήμου εκτιμάται κατ’ ελάχιστο στα 500.000 €  συνολικά, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση δημοτικών τελών (φωτισμού), καθώς και σε διενέργεια επιλεγμένων πρόσθετων επενδύσεων (νέα δίκτυα ή αναβάθμιση υφισταμένων ή υπογειοποίηση καλωδίων, κλπ).
 • Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος κατά 13.000 τόνους CO2
 • Μηδενισμός ετήσιων εξόδων συντήρησης και προμήθειας λαμπτήρων και φωτιστικών για 12 χρόνια
 • Αισθητική αναβάθμιση με τοποθέτηση όμοιων καλαίσθητων φωτιστικών σωμάτων , στο ίδιο ύψος και καλύτερο φωτισμό.

(ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ)

 1. Εκπόνηση μελέτης για την υπάρχουσα κατάσταση ενεργειακής απόδοσης (σύνολο 6 μήνες)
 2. Δημοπράτηση του έργου (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (6 μήνες)
 3. Προθεσμία εκτέλεσης του έργου 1 χρόνος

Παράδοση έργου προς χρήση 2 περίπου χρόνια από την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής.

Πρώτη παγκοσμίως η χωριάτικη σαλάτα

Previous article

Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή αρχή…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.