ΑΡΧΕΙΟ SFEDONA.GRΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Θερίζει η γρίπη

0

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς η περίοδος Ιανουαρίου- Μαρτίου είναι αυτή κατά την οποία η γρίπη παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, δηλαδή από τις 7 ως τις 13 του μήνα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 39 (28,3%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α.

Σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο του 2018 και μέχρι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από αυτά τα κρούσματα μόλις τα 3 (ποσοστό 9%)ήταν εμβολιασμένα!

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν μεν κάθε χρόνο το δυνατό κύμα της γρίπης από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ωστόσο στην εβδομαδιαία επιδημιολογική τους έκθεση επισημαίνουν πως “κατά την εβδομάδα 07–13 Ιανουαρίου 2019, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην Ελλάδα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την αναμενόμενη για την εποχή”.

Επίσης, αυξημένες αναφέρεται ότι είναι και οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομήςσε σύγκριση με την προηγούμενη- πρώτη- εβδομάδα του έτους.

Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το πιο ανησυχητικό είναι πως οι δύο θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα στοιχεία αυτά η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδαπαραμένει σε αυξημένα επίπεδα, ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 21 άνδρες και 14 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 90 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν, υποτυποποιήθηκαν: εξ αυτών τα 2 (6,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα27 (93,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Φαίνεται, δηλαδή, πως κυριαρχεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1), το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Από τα 35 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 3 (9%). Σημειώνεται ότι τα 28 (80%) από τα 35 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

nooz.gr

Πατριώτες που θα πάτε στο συλλαλητήριο, να σας πω κάτι;

Previous article

“Ο Μοριάς χάνει έδαφος” προειδοποιεί ο Νίκας από το Κιάτο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.