ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο το 2019 δηλώνει ο πρόεδρος των μεσιτών Κορινθίας Σιδέρης Πλιατσικίδης

0

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Κορινθίας κ.Πλιατσικίδη Σιδέρη για να μας μεταφέρει την γενική εικόνα της κτηματομεσιτικής αγοράς του νομού μας αλλά και να μας δώσει την εκτίμησή του για το πώς θα κινηθεί η αγορά την νέα χρονιά. Ο κος Πλιατσικίδης στις δηλώσεις του στο Sfedona.gr δεν δείχνει αισιόδοξος για τις αγοραπωλησίες του 2019, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την γενικότερη οικονομική κατάσταση να αποτελούν τροχοπέδη για τους Έλληνες.

Σιδέρης Πλιατσικίδης Realtor,Bpor
Πρόεδρος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Κορινθίας

 κ.Πλιατσικίδη πως κινήθηκε στην Κορινθία η αγορά ακινήτων για το 2018;

Για το έτος 2018 η αγορά κινήθηκε σταθερά το πρώτο εξάμηνο με μια μικρή αύξηση το δεύτερο εξάμηνο και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι ήθελαν να αγοράσουν πριν το 2019 για τον λόγο ότι θα υπάρχει αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και συνάμα στον φόρο μεταβίβασης.

 

 Ποιοι κυρίως αγοράζουν αυτή την περίοδο στην Κορινθία και για ποιο λόγο;

Οι αγοραστές προέρχονται από κυρίως από το εξωτερικό που τους ενδιαφέρει η εκμετάλλευση άλλα και για προσωπική τους χρήση δηλαδή διακοπές και ένα μικρό ποσοστό από Έλληνες που αγοράζουν αποκλειστικά για παραθεριστική κατοικία.

 

 Η αγορά αγροτικής γης τι τάση παρουσιάζει;

Για την αγροτική γη το ενδιαφέρον παραμένει μειωμένο κυρίως σε μεγάλες πόλης του νομού, εκεί που υπάρχει μια εξαίρεση είναι σε αγροτεμάχια τεσσάρων στρεμμάτων που είναι οικοδομήσιμα και βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα και έχουν θέα τα οποία δεν τα θέλουν για καλλιέργεια αλλά για μελλοντική ανέγερση κατοικιών. Οι αγροτικές εκτάσεις που αφορούν την καλλιέργεια είναι ελάχιστη και προέρχονται κυρίως οι ενδιαφερόμενοι από επιδοτούμενα προγράμματα.

 

 Πως βλέπετε να κινείται η κτηματομεσιτική αγορά για το 2019;

Γενικά αυτό που βλέπω προσωπικά είναι ότι ενώ είχαμε μια μικρή αύξηση στη ζήτηση το τελευταίο εξάμηνο του 2018 , τώρα με το καινούριο έτος μας υποδέχτηκε με αύξηση των αντικειμενικών αξιών που σημαίνει αύξηση σε περίπου 20 φόρους που αφορούν το ακίνητο και επειδή η ζήτηση από Έλληνες αγοραστές είναι μικρή στρεφόμαστε πάλι σε ξένους αγοραστές επενδυτές. Από την άλλη έχουμε τα προβλήματα να παραμένουν ίδια με κόκκινα δάνεια και Νόμο Κατσέλη, η ανεργία να παραμένει στο ναδίρ, οι τράπεζες να κρατάνε κλειστές τις κάνουλες. Θεωρώ ότι βάζουν φρένο σε μια άνοδο αγοραπωλησιών ακινήτων. Το σκηνικό θα αλλάξει αν είναι πολύ αυξημένη η αγοραστική δύναμη από αλλοδαπούς αγοραστές που θα παραβλέψουν την παράλογη φορολογία και για συγκεκριμένα ακίνητα τύπου airbnb και όχι για όλα που πιστεύω και αυτά στο μέλλον θα κορεστούν λόγο υπερβολικής προσφοράς.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση που είχαμε 

Εύχομαι μια καλή και αισιόδοξη χρονιά με υγεία!

Ξεκινάει ο “Θεατρικός Χειμώνας 2019” στο Κιάτο

Previous article

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε Κορινθία και Πελοπόννησο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.