«Μισογεμάτο» επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι σχεδόν έξι στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού το 57% των συμμετεχόντων δηλώνει αισιόδοξο για τη μελλοντική εξέλιξη της επιχείρησής του έναντι ποσοστού 12%, που εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξο για την επόμενη μέρα.
Πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα φέρνει στο φως η έρευνα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα», η οποία διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά από το εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Douleutaras.gr, με τη συμμετοχή πάνω από 200 εκπροσώπων επαγγελματιών.
Η πρωτοβουλία για την εκπόνηση της έρευνας προήλθε από την ηλεκτρονική υπηρεσία εύρεσης αξιολογημένων επαγγελματιών για κάθε εργασία που αφορά το σπίτι. Ο CEO του Douleutaras.gr, Ανδρέας Γραμμάτης δηλώνει ότι “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.”
Η δεύτερη χρόνια διεξαγωγής της έρευνας καταγράφει μία ισχυροποίηση της ροπής προς τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση. Το 78% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι ακόμα και παραδοσιακά επαγγέλματα, που δεν έχουν άμεση σύνδεση με την τεχνολογία, μπορούν να επωφεληθούν από αυτή. Οι Έλληνες επαγγελματίες έχουν αντιληφθεί σε σημαντικό βαθμό την αξία των ψηφιακών τεχνολογιών και δείχνουν μία όλο και μεγαλύτερη πρόθεση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτές προσφέρουν.
Πέραν της σταθερής τάσης αποδοχής του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών που παρατηρείται, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι παρατηρήθηκαν στο χώρο των εσόδων και των τιμών, όπου πλέον βλέπουμε μια σημαντική τάση σταθεροποίησης της αγοράς.
Για παράδειγμα, 4 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα έσοδα της επιχείρησής τους ενώ πάνω από 1 στους 5 παρατήρησε έστω και μικρή αύξηση (22,4%).
Δυστυχώς, οι συμμετέχοντες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι από τη σχέση τους με τους δημόσιους φορείς. Χαρακτηριστικά, μόλις το 4% δηλώνει ικανοποιημένο από το επίπεδο υποστήριξης που παρέχει το Ελληνικό κράτος ως προς τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Η βοήθεια από το κράτος παραμένει μη ικανοποιητική αν και παρατηρείται μία μείωση της δυσαρέσκειας σε σχέση με πέρυσι κυρίως στους τομείς της συγκέντρωσης και κατάθεσης δικαιολογητικών, λόγω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών ορισμένων εξ αυτών.
Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό στίβο της Ελλάδας του 2018, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνουν αισιόδοξοι και πρόθυμοι να εξελιχθούν. Οι ευκαιρίες εκσυγχρονισμού, κατάρτισης και απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι μεγάλες και οι διορατικοί επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν προς όφελος της επιχείρησής τους αλλά και των πελατών τους.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης ανέφερε ότι “Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την σταδιακή αναβάθμιση των επαγγελματιών στην χώρα μας αφού, στην επιλογή τους από τους πολίτες/καταναλωτές, παίζουν σημαντικό ρόλο οι καλές κριτικές και οι ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ τα ψηφιακά μέσα πλέον χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για την εύρεσή τους.”
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την έρευνα & τα αναλυτικά ευρήματα της ακολουθώντας τον σύνδεσμο.
«Προκλήσεις & Ευκαιρίες των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»
Comments