5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλομοίρη: Με την βοήθεια των πολιτών θα εξαλείψουμε το φαινόμενο του χρηματισμού

0

Εκ μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κορίνθου, η Διοικήτρια Δήμητρα Καλομοίρη, απαντά στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που είχε θέμα χρηματισμό ιατρού (το λεγόμενο φακελάκι).

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κορίνθου, Δήμητρα Καλομοίρη

Η κα Καλομοίτη μεταξύ άλλων τονίζει ότι “Ως Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ότι δομούμε ένα νοσοκομείο ανοικτό στην κοινωνία και η διάσταση αυτή περιλαμβάνει και την αυτονόητη δυνατότητα  όλων, να μας γνωστοποιούν τυχόν τέτοια φαινόμενα, χωρίς φόβο και οποιαδήποτε αναστολή και με την πεποίθηση, ότι τίποτα απολύτως δεν θα καλυφθεί.” … “η δημόσια έκθεση του Νοσοκομείου Κορίνθου, ως χώρου εμφάνισης φαινομένου χρηματισμού, μέσα όμως από καταγγελία απρόσωπη, ανώνυμη και αόριστη, πλήττει τη συνειδητή προσπάθεια που γίνεται την τελευταία περίοδο”.

Αναλυτικά το κείμενο της απάντησης:

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε μέσα από ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δελτίου της 23ης/11/2018 της τηλεόρασης του Antenna, καταγγελία πολίτη, που αναφερόταν σε οικονομική απαίτηση γιατρού του νοσοκομείου Κορίνθου, για την εκτέλεση χειρουργικής επέμβασης, χωρίς ποτέ το γεγονός αυτό να έχει περιέλθει σε γνώση, τουλάχιστον της σημερινής διοίκησης.

Το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, ευθύς εξ αρχής, παρά τα πρόδηλα στοιχεία αοριστολογίας που χαρακτήριζαν την καταγγελία, αντιμετωπίσθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφού δυστυχώς η ηθικά, νομικά και κοινωνικά απαράδεκτη πρακτική, που έχει σχέση με το γνωστό σε όλους «φακελάκι», ως μέσου για την διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών, δεν είναι ούτε άγνωστη ούτε πρωτοφανής  και εμφανίζεται –ευτυχώς όλο και λιγότερο πλέον- και στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Σεβόμενοι την επίκληση του απορρήτου, από την πλευρά της δημοσιογράφου του ρεπορτάζ, στην επικοινωνία μας μαζί της κατά τη προσπάθειά μας να έχουμε κάποια παραπάνω δεδομένα, για μία αξιόπιστη και έγκυρη διερεύνηση, τελικά υποχρεωθήκαμε να κινηθούμε σε περιορισμένο πεδίο έρευνας, αφού καλούμαστε να χειριστούμε ανώνυμη καταγγελία, σε ότι αφορούσε και καταγγέλλοντα και καταγγελλόμενο, αλλά και χρονικά εντελώς απροσδιόριστη. Έτσι μέχρι σήμερα, τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ως μόνη πηγή πληροφόρησης, δεν μας έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένα και ασφαλή συμπεράσματα, λόγω κυρίως της εκτέλεσης κατά τα τελευταία έτη στο νοσοκομείο μας, πληθώρας επεμβάσεων του είδους, που η καταγγέλλουσα ανέφερε.

Αυτό δεν μας παρέχει προς το παρόν, τη δυνατότητα περαιτέρω ενεργειών, εκτός αν η καταγγελία λάβει με κάποιο τρόπο, περισσότερο συγκεκριμένο χαρακτήρα.

 

Υποχρέωση των διοικήσεων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πάταξη του φαινομένου χρηματισμού των λειτουργών του, καθώς και η τιμωρία των υπευθύνων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβολή και των ιδίων των πολιτών, που γίνονται θύματα αυτών των καταδικαστέων πρακτικών.

 

Ως Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ότι δομούμε ένα νοσοκομείο ανοικτό στην κοινωνία και η διάσταση αυτή περιλαμβάνει και την αυτονόητη δυνατότητα  όλων, να μας γνωστοποιούν τυχόν τέτοια φαινόμενα, χωρίς φόβο και οποιαδήποτε αναστολή και με την πεποίθηση, ότι τίποτα απολύτως δεν θα καλυφθεί. Άλλωστε  και το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, που λειτουργεί μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, συνδράμει καθοριστικά σε αυτή τη κατεύθυνση.

 

Δηλώνουμε ότι προσπάθειες χρηματισμού, όπου παρατηρούνται, αμαυρώνουν την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας και αδικούν το ήθος της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε αυτό, που καθημερινά δίνουν με ανιδιοτέλεια τον αγώνα τους, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας.

 

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι, η δημόσια έκθεση του Νοσοκομείου Κορίνθου, ως χώρου εμφάνισης φαινομένου χρηματισμού, μέσα όμως από καταγγελία  απρόσωπη, ανώνυμη και αόριστη, πλήττει τη συνειδητή προσπάθεια που γίνεται την τελευταία περίοδο, από όλους τους εργαζόμενους, να παρέχουν ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σε ένα νοσοκομείο της περιφερειακής  Ελλάδας, στο οποίο προστρέχουν οι κοινωνικά αδύνατες και ευάλωτες ομάδες  πληθυσμού και σπιλώνει το προσωπικό του, αφήνοντας παράλληλα εύλογα περιθώρια δημιουργίας υποθέσεων, για υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες.

Ο Λέγγας συνάντησε τους βουλευτές στο καφενείο της Βουλής

Previous article

Ελάτε να στολίσουμε Ζαχαρόδεντρο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.