Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στο δήμο Κορινθίων δεν προέκυψε ούτε ξαφνικά, ούτε αυτές τις ημέρες. Όταν κάτι δεν το αντιμετωπίζεις σωστά και επαρκώς στην ώρα του, αυτό γιγαντώνεται και σε καταπλακώνει. Οι φόλες στον Κόρφο που έπεσαν πρόσφατα με αποτέλεσμα την δολοφονία μεγάλου αριθμού αδέσποτων αποτέλεσε την αφορμή να πρωταγωνιστήσει και πάλι το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ. Ο δήμαρχος Κορινθίων έκανε δηλώσεις που μας ξάφνιασαν και αναφερθηκε και σε μια πενταμελή επιτροπή “φάντασμα” (Δείτε εδώ), ο αντιδήμαρχος Κώστας Πατσινέβελος εξαγγέλλει πως ξεκινά μια σειρά από συναντήσεις με ειδικούς και εθελοντές ώστε να μειωθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα (το ίδιο βεβαίως είχε δηλώσει και στις κάμερες το 2017), μια απόφαση για ανάθεση έργου που αφορά την περισυλλογή των αδέσποτων στον δήμο Κορινθίων εμφανίστηκε στο Διαύγεια, δελτία τύπου και δηλώσεις της αντιπολίτευσης ….
Ακούστηκαν πολλές φωνές. Δεν ακούστηκε όμως η σημαντικότερη. Η φωνή των φιλόζωων. Των ανθρώπων που δίνουν δύσκολο και εθελοντικό αγώνα, με προσωπικά έξοδα και χωρίς καμία στήριξη από όσους αναφέραμε παραπάνω, για να σώσουν και να βοηθήσουν όσα περισσότερα αδέσποτα μπορούν. Αυτοί οι ευαισθητοποιημένοι εθελοντές – οι αφανείς ήρωες- γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση από τον καθένα μας.
Μία από αυτούς είναι η Βάνα Φραγκιάδου. Σε αυτή τη γυναίκα απευθύνονται οι περισσότεροι Κορίνθιοι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό με αδέσποτο ζώο. Η Βάνα έχει ανοίξει την αγκαλιά και την καρδιά της σε αυτά τα ανυπεράσπιστα ζώα και δίνει καθημερινά έναν άνισο αγώνα για τη σωτηρία τους. Στην προσπάθειά της συμβάλλουν με κάθε τρόπο και άλλοι φιλόζωοι της περιοχής μας. Η Βάνα περιγράφει στο Sfedona.gr ποια είναι η κατάσταση με τα αδέσποτα στο δήμο Κορινθίων, μιλάει για την παντελή απουσία της δημοτικής αρχής απέναντι στο πρόβλημα και στέλνει το μήνυμά της για τα αδέσποτα…
Επιμέλεια συνέντευξης: Νάνσυ Γιαννιδάκη
Πόσα χρόνια είναι που έχετε αναπτύξει τόσο έντονη φιλοζωική δραστηριότητα;
Εδώ και 3 χρόνια ασχολούμαι ενεργά ως εθελόντρια φιλόζωος στην περιοχή της Κορίνθου.
Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στο δήμο Κορινθίων και την Κορινθία γενικότερα;
Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων έχει αυξηθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους , είτε δεν στειρώνουν αυτά που έχουν και στη συνέχεια εγκαταλείπουν τα μωρά τους , με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται. Κατά διαστήματα βρίσκεται ως λύση ο αποπληθυσμός τους με τη χρήση της λεγόμενης φόλας. Υπάρχουν πολλά τραυματισμένα και κακοποιημένα . Καθώς δε στειρώνονται εγκαίρως , μια και για το 2018 πριν ένα μήνα περίπου συνεχίστηκε το πρόγραμμα στειρώσεων που υπήρχε το 2017 δημιουργούνται αγέλες και πολλές φορές επιθετικότητα. Ο Δήμος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η διαχείριση και περίθαλψή τους βαρύνει σχεδόν εξολοκλήρου τους ελάχιστους εθελοντές . Από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα τα περισσότερα ζώα είτε στειρώθηκαν με έξοδα των εθελοντών πολιτών είτε γέννησαν ανεξέλεγκτα . Και εννοείται δεν υπήρξε καμία μέριμνα από το Δήμο για περιπτώσεις εμβολιασμού γενικότερα και περίθαλψη τραυματισμένων ζώων με αποτέλεσμα τα χρέη στους κτηνιάτρους να έχουν διογκωθεί.
Είναι στα σχέδια σας να προσπαθήσετε μαζί με άλλους Κορίνθιους να ιδρύσετε ένα φιλοζωικό σωματείο προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες σας στην προστασία των αδέσποτων ζώων;
Ναι είναι στα άμεσα σχέδια μου αν και ήδη υπάρχει στην Κορινθία νόμιμος φιλοζωικός Σύλλογος αλλά οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς την απαιτούμενη βοήθεια από το Δήμο δε θα ευοδώσει .
Εσείς προσωπικά ή άλλοι φιλόζωοι εθελοντές έχετε καταθέσει κάποιες προτάσεις στο δήμο για τα αδέσποτα; Έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις με αρμόδιους;
Κατά διαστήματα γνωρίζω ότι εθελοντές και μέλη της ΚΟΠΡΑΠ του Συλλόγου που δραστηριοποιείται στην Κορινθία προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Η τελευταία συνάντηση του φιλοζωικού σωματείου Κορινθία Προστασία Αστικής πανίδας ήταν τον Ιούλιο και δεν υπήρξε από τότε όσο γνωρίζω καμία άλλη επαφή στις προτάσεις που κατέθεσαν στον Αντιδήμαρχο με τον οποίον συνευρέθηκαν. Ουδέποτε απήντησε εγγράφως . Η πενταμελής επιτροπή δε συνεδρίασε ποτέ και όπως πληροφορήθηκα έγινε σύσταση νέας χωρίς να ζητηθεί εγγράφως , ως ορίζει ο νόμος, η συμβολή της ΚΟΠΡΑΠ για την πρόταση των 2 μελών .
Διαβάσαμε στο Διαύγεια για την απόφαση του δήμου Κορινθίων να αναθέσει σε κάποια εταιρεία την περισυλλογή των αδέσποτων στο δήμο. Γνωρίζετε τι πρόκειται να γίνει σε αυτά τα αδέσποτα; Πιστεύετε απ΄την στιγμή που δεν υπάρχει καταφύγιο θα αφεθούν και πάλι στο σημείο που βρέθηκαν;
Οι συνεχείς δηλώσεις του κου Πνευματικού ότι το φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων δεν είναι οι πόλεις , οι τελευταίες του δηλώσεις στη συνέντευξη για τις φόλες στον Κόρφο που αναφερόταν συνεχώς στα δήθεν επιθετικά στο κέντρο της Κορίνθου και την απομάκρυνση τους μαζί με την ως τα τώρα ολιγωρία του Δήμου σε φιλοζωικό επίπεδο με προβληματίζουν καθώς όπως γνωρίζω δεν υφίσταται πουθενά οργανωμένος χώρος για την ασυλοποίησή τους που ενημερωτικά είναι και παράνομος παρά μόνο για προσωρινή περίθαλψη όπως είναι μετά τη στείρωση ή σε ασθένεια ή στα κουτάβια μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.
Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνεται και θεωρείται πως είναι πρακτικά εφαρμόσιμες με σωστή οργάνωση, αγάπη και θέληση…
Οι λύσεις που προτείνω σε σχέση με τα αδέσποτα είναι πολλές και σίγουρα όχι οι φόλες ή η ασυλοποίηση. Χρειάζεται συνεργασία Δήμου – φιλόζωων και δημιουργία ενός κέντρου περίθαλψης στελεχωμένο με κτηνίατρο για φιλοξενία όσων χρειάζεται Καταγραφή του μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Ίδρυση υπηρεσίας διαχείρισης των αδέσποτων και τήρησης προγράμματος υιοθεσιών μέσω Δήμου όπως γίνεται στους ήδη οργανωμένους Δήμους του Γαλατσίου ή του Ηρακλείου και άλλων. Τοποθέτηση ταϊστρών σε διάφορα σημεία ώστε τα ζώα να μην είναι νηστικά και άρα πιο υγιή και φιλικά. Παροχή κινήτρων σε υιοθεσίες αδέσποτων. Ενημέρωση των πολιτών για την ομαλή συμβίωση με τα αδέσποτα και την αναγκαιότητα της στείρωση των δεσποζόμενων ακόμα και με προγράμματα σε σχολεία. Πολλά μπορούν να γίνουν !! Το θέμα είναι ότι ενώ υπάρχουν κονδύλια δε γίνεται τίποτα!!!
Κατά την άποψή σας, αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο τα αδέσποτα να επιτίθενται αναίτια σε περαστικούς ανθρώπους;
Αυτό συμβαίνει σπάνια και κυρίως σε περιπτώσεις που κάποιο θηλυκό είναι σε οίστρο , είναι πεινασμένα και άρα εκνευρισμένα ή οι άνθρωποι κινούνται επιθετικά κατά τη γνώμη τους. Δεν είναι τυχαίο που δεν επιτίθενται σχεδόν ποτέ σε παιδιά εκτός και κινούνται με ποδήλατο που σημαίνει ότι η επίθεση γίνεται στο τροχοφόρο.
Πως μπορούν οι δημότες να βοηθήσουν τα αδέσποτα;
Να μάθουν να συμβιώνουν φιλικά. Να σιτίζουν στις γειτονιές τους τηρώντας τους κανόνες πάντα υγιεινής και να μεταφέρουν όσα χρειάζονται σε κάποιο κτηνίατρο. Κυρίως όμως να καταγγέλλουν και να μη μένουν αμέτοχοι σε περιπτώσεις κακοποίησης. Τέλος αν ο καθένας άνοιγε την καρδιά του και το σπίτι σε ένα αδέσποτο και το πρόβλημα θα περιοριζόταν και θα μάθαινε να αγαπά!
Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την κουβέντα με ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε…
Η συμπεριφορά μας προς ό τι έχει ζωή αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού μας σα λαός! Ο λαός που από την εποχή του Ομήρου εκθείασε την πίστη του Άργου και την αγάπη του Οδυσσέα προς αυτόν με ένα δάκρυ στα μάγουλα του γενναίου ήρωα! Μόνο όποιος ζήσει με ένα κατοικίδιο θα καταλάβει τι σημαίνει η έκφραση <<Είμαι όλος του ο κόσμος >>!!
Comments