ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πόσο επικίνδυνος είναι ο καρχαρίας που εμφανίστηκε στο Λουτράκι;

0

Το να συναντήσεις έναν καρχαρία σε ρηχά νερά δεν είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Ο καρχαρίας που κολυμπούσε ανάμεσα στις βάρκες πριν λίγες ημέρες στο λιμανάκι του Λουτρακίου, αιφνιδίασε όλους όσους τον αντίκρισαν αλλά έγινε και δημοφιλή θέμα στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για έναν γλαυκοκαρχαρία που προφανώς οδηγήθηκε στον κόλπο από κάποιο κοπάδι ψαριών που κυνηγούσε για να φάει.

Ο γαλάζιος πανέμορφος καρχαρίας που κολυμπούσε στο λιμανάκι του Λουτρακίου (photo:Δύτες Λουτρακίου)

Ο γλαυκοκαρχαρίας είναι ένας λεπτός, πανέμορφος καρχαρίας που κατοικεί σε όλα τα ελληνικά νερά. Πρόκειται για ωκεάνιο είδος που ζει στις ανοιχτές θάλασσες γύρω από νησιά και χερσονήσους και σπάνια πλησιάζει τις ακτές. Μετακινείται αδιάκοπα λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ψάχνοντας για κοπάδια από τόνους, κολιούς, σαρδέλες και άλλα σκομβροειδή που αποτελούν την τροφή του. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί το υδροδυναμικό του σχήμα και το έντονο μπλε χρώμα του. Κολυμπά με ταχύτητα που φτάνει τα 30 μίλια ανά ώρα.

Ο γλαυκοκαρχαρίας παρά το σχετικά μικρότερο μέγεθος του, με άλλους καρχαρίες είναι εξαιρετικά επιθετικός. Οι επιθέσεις του σε δύτες και κολυμβητές ανά τον κόσμο είναι συχνότατες και ευτυχώς οι περισσότερες δεν είναι θανάσιμες. Πέρα από τα δόντια του ο γλαυκοκαρχαρίας διαθέτει πτερύγια που σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα σχίζουν σαν ξυράφι. Στη χώρα μας ο γλαυκοκαρχαρίας κατέχει τα σκήπτρα του πιο συχνού καρχαρία. Πράγματι, καθώς τα κοπάδια των ψαριών διατρέχουν όλη την ελληνική χερσόνησο και εισέρχονται σε κόλπους για να τραφούν και να γεννήσουν, ακολουθούνται μόνιμα από γλαυκοκαρχαρίες.

Φτάνει τα 4 μέτρα μήκος και τα 200 κιλά βάρος. Ζει περίπου 20 χρόνια και κολυμπά σε βάθη από 0-350 μέτρα

Περιοδεία στην Κορινθία του Γιώργου Καμίνη με στελέχη της ΚΙΝΑΛ

Previous article

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Ορεινή Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.