ΠΡΟΣΩΠΑ

Ιωάννα Δαβλέρη: Η Κορινθία μπορεί να γίνει γαστρονομικός προορισμός

0
Λάτρης του κρασιού ή όχι θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα σημεία στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Νάνσυ Γιαννιδάκη  η πρόεδρος της Λέσχης Οινοφίλων Κορινθίας κα Ιωάννα Δαβλέρη. Η δραστήρια λέσχη έχει ξεφύγει από το κλισέ «δοκιμάζουμε κρασιά» και έχει αναπτύξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο συμμετοχής στην αμπελοκαλλιεργούμενη Κορινθία με ποικίλες δράσεις και συνεργασίες .   Πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με το κρασί; Το κρασί αποτελούσε ανέκαθεν βασικό προσδιοριστικό στοιχείο του πολιτισμού μας, το συναντούμε τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στις γιορτινές μας στιγμές. Είναι κομμάτι της κουλτούρας του Έλληνα, βέβαια με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εννοούν άλλοι λαοί για παράδειγμα οι Γάλλοι.   Οι οινόφιλοι της Κορινθίας έχουν βρει ένα κοινό σημείο αναφοράς; Ως Λέσχη ΟΙΝΟΦΙΛΩΝ μέσα από τις εκδηλώσεις μας προσπαθούμε να συνδέσουμε όλους τους φίλους και εν δυνάμει  φίλους του κρασιού ,και να καλύψουμε  ζητήματα επικοινωνίας, πληροφόρησης, εκπαίδευσης και βέβαια ψυχαγωγίας. Μετά από 3 χρόνια λειτουργιάς και πολλαπλών δράσεων, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δώσει το στίγμα μας και αποτελούμε ένα σημείο αναφοράς σε ότι σχετίζεται με το κρασί στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα. Είμαστε πια αναγνωρίσιμοι !   Πριν λίγες μέρες «κατεβάσατε την Νεμέα» παραλία και συγκεκριμένα στην γραφική Συκιά. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το διαφορετικό τριήμερο οινογνωσίας που τον προσκαλέσατε. Η δράση <η Νεμέα πάει Συκιά > και οσονούπω η <Συκιά (θα) πάει Νεμέα> αποτέλεσε πρωτοβουλία του πολύ δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς Άγγελος Σικελιανός σε συνεργασία με 10 μαγαζιά εστίασης της περιοχής ,να φέρουν κοντά στο κοινό τους το κρασί της Νεμέας. Εμείς με μεγάλη μας χαρά υποστηρίξαμε αυτήν την πρωτοβουλία. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, και εμείς από την εμπειρία μας στη διοργάνωση οινικών εκδηλώσεων του wine club μας , τα τελευταία χρόνια, αυτό επιβεβαιώνουμε: o κόσμος διψάει για ποιοτικές εκδηλώσεις και τις αγκαλιάζει, παρόλες τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε και τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην εφαρμογή.

Η Ιωάννα Δαβλέρη με τον chef Γιώργο Τσελώνη γιατί το κρασί πάει απίστευτα στο γλυκό

Τέτοιου είδους συνέργιες μεταξύ παραγωγών, επιχειρηματιών και συλλόγων πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθούν. Υπάρχει καλή διάθεση συνεργασίας στην Κορινθία; Τα προβλήματα υπάρχουν βέβαια, για να τα επιλύουμε κάθε φορά… Είναι δύσκολος ο συντονισμός τόσων ανθρώπων (παραγωγών, επιχειρηματιών και φορέων) που έχουν πολλές φορές διαφορετικό προφίλ, οπτική, κοινό στο οποίο απευθύνονται… Τα πιο σημαντικά όμως, είναι το συλλογικό πνεύμα που έχουν για την προώθηση του τόπου τους και η θέληση /πρόθεση τους να αναβαθμίσουν ως επιχειρηματίες τις υπηρεσίες τους και να βοηθήσουν να ανέβει το επίπεδο, με οφέλη, τελικά, προς όλους (οινοπαραγωγούς, εστιάτορες και, καταναλωτικό κοινό).

Από βραδιά οινογευσίας με τον γνωστό οινοποιό Γιώργο Σκούρα

Βλέπουμε πως στις βραδιές γευσιγνωσίας – οινογνωσίας που πραγματοποιούνται συχνά με μεγάλη επιτυχία, υπάρχει ένα πάντρεμα του κρασιού με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Η Κορινθία αποτελεί γαστρονομικό προορισμό; Αυτό αποτελεί φιλοδοξία και μεγάλο στόχο του συλλόγου μας και όχι μόνο : να γίνει η Κορίνθια μας γαστρονομικός προορισμός. Διαθέτουμε ως περιοχή, μοναδικής ποιότητας αυθεντικά τοπικά προϊόντα (όσπρια, τυριά, αρωματικά φυτά, μελί, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή κλπ), πολλά από αυτά διεθνούς φήμης και εμβέλειας (σταφίδα, κρασιά ). Σε συνδυασμό με τα πάμπολλα αξιοθέατα, μνημεία και το φυσικό τοπίο (βουνά και υπέροχες παραλίες), θα πρέπει συντονισμένα (τοπική αυτοδιοίκηση, κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας, τουριστικοί πράκτορες κ.λ.π) να προβάλλουμε τον τόπο μας και να επενδύσουμε στον οινο-γαστρονομικο τουρισμό. Είναι και παγκοσμίως το πιο δυναμικό σε ανάπτυξη είδος τουρισμού.
Το καλό κρασί δεν είναι απαραίτητα το ακριβό κρασΙ, είναι το κρασί που μας αρέσει!
Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό που αποδίδουν πολλοί στη Νεμέα ως η ελληνική Τοσκάνη; Όχι δε συμφωνώ, δεν υπάρχει παραλληλισμός, ούτε ως προς το τοπίο/ανάγλυφο, ούτε ως προς την έκταση, το εύρος, το στυλ των κρασιών  κ.λ.π. Η Νεμέα έχει τη δική της ταυτότητα, τόσο τεράστια οινική ιστορία όσο και δυναμικό παρόν και μέλλον, με διεθνή αναγνώριση των κρασιών της. Δε χρειάζεται να μιμηθούμε επιτυχημένα μοντέλα του εξωτερικού  (πχ Τοσκάνη), φτάνει να αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα, την αυθεντικότητα του τόπου μας.   Το καλό κρασί είναι απαραίτητα το ακριβό κρασί; Το κρασί αντανακλά τη ζωή μας και τις διαφορετικής αξίας στιγμές της. Άλλο είναι το κρασί που συνοδεύει το καθημερινό φαγητό μας , με αυτό που βάζουμε για να συνοδεύει μια γιορτή ,μια έξοδο, μια επέτειο .Επίσης έχει να κάνει με το προσωπικό μας γούστο, την παρέα, το γαστρονομικό περιβάλλον. Το καλό κρασί δεν είναι απαραίτητα το ακριβό κρασί, είναι το κρασί που μας αρέσει!

Νεμέα: Ημέρα αφιερωμένη στον στίβο με τον πρωταθλητή Δημήτρη Θεοδωρακάκο

Previous article

Πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.