ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΛΚΥΩΝ : Τέρμα ο εμπαιγμός για τον Κορινθιακό

0

Η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τα «πρόσθετα εθνικά διαχειριστικά μέτρα για την αλιεία με το εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα, ετήσιας ισχύος». ΦΕΚ Β΄ 4421/2018, είναι η συνέχεια προηγούμενης  απόφασής του, όπου μετά από 2 χρόνια «πειραματικής αλιείας» έτσι βαφτίστηκε η εκκαθάριση των ακτών στον Ελλαδικό χώρο, εστάλησαν τα αποτελέσματα αυτής στην Ευρωπαϊκή επιτροπή Αλιείας για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων για την βιωσιμότητα του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας.

Αφού έγινε το γνωστό μαγείρεμα, με συμμετοχή των Κοινοτικών οργάνων  και η επιτροπή ¨έφαγε¨ την Ελληνική ¨κακαβιά¨ έδωσε την παράταση που ζητήθηκε από τους επαγγελματίες της βιντζότρατας που έχουν μεγάλη διαχρονική – διακομματική  ισχύ μέσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλοι μας ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στις θάλασσές μας.

Παρόλο που είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία ( παράκτιοι αλιείς, ερασιτέχνες ψαράδες, οικολογικές οργανώσεις, ενεργοί πολίτες, κλπ ) ή ελάχιστη μειοψηφία του club των βιντζοτρατάδων ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του.

Τέλος του 2017 ο Κορινθιακός κόλπος, μετά από δεκάδες χρόνια αγώνων για την σωτηρία του, χαρακτηρίζεται στο σύνολό του θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και μπαίνει στο δίκτυο NATURA 2000 με ότι θετικά στην βιώσιμη προοπτική του μπορεί να προκύψουν για όλο το Κόλπο και για τις περιοχές των 14 Δήμων που βρίσκονται γύρω του.

Ένα βήμα ουσιώδες που η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου « Η ΑΛΚΥΩΝ» χαιρέτισε με ικανοποίηση και έδωσε πνοή για τα επόμενα μεγάλα βήματα που θα γίνουν.

Ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Αραχωβίτης Σταύρος, αναγκασμένος να θέσει πλέον περιοχές απαγόρευσης, με την συγκατάθεσή του εκδίδεται αρχές Οκτωβρίου με υπογραφή του Γ.Γ. κ. Αντώνογλου  η ανωτέρω απόφαση και ¨κάνει να γελάνε μαζί του¨ όλοι οι φορείς και οι ΠΟΛΙΤΕΣ του Κορινθιακού.

Έθεσε απαγορεύσεις, φυσικά καθ’ υπόδειξη, σε περιοχές στον Κ.Κ που ούτως ή άλλως απαγορευόταν η χρήση της Βιντζότρατας. Προχώρησε ακόμη  παραπέρα, περιορίζοντας τις προϋπάρχουσες.

 

Επειδή ο εμπαιγμός και η κοροϊδία δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες η ΑΛΚΥΩΝ  απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου:

– Nα σταματήσει ΑΜΕΣΑ την χρήση της βιντζότρατας στο σύνολο του Κορινθιακού Κόλπου.

– Επίσης να κηρύξει προστατευμένες θαλάσσιες ζώνες στον Κ.Κ στις οποίες να απαγορεύεται η  χρήση  οποιουδήποτε συρόμενου αλιευτικού εργαλείου  και να μειώσει κατά δύο (2)   εβδομαδιαίως τις ημέρες εργασίας , καθώς και τον συνολικό χρόνο αλιείας από 15 έως 30 ημέρες  για κάθε αλιευτική περίοδο.

Έρευνες για το θάνατο της 20χρονης από το Ξυλόκαστρο

Previous article

Φωτογραφίες – αποτυπώματα ανθρώπινων πράξεων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.