5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θλίψη και αγανάκτηση για ακόμα ένα κτίριο – φάντασμα

0

Οδηγώντας στην Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου  διακρίνεις με απογοήτευση ότι είναι πολλά τα ερειπωμένα πια κτίρια από επιχειρήσεις που κάποτε έδιναν ζωή στην περιοχή και τώρα προβάλουν ως φαντάσματα.

Ένα από αυτά, τα κτίρια-φαντάσματα, είναι και της ΕΛΒΙΟΝΥ (Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού) που λειτουργούσε ως δημόσια μονάδα παραγωγής υγειονομικού υλικού.

Φωτογραφία του Σωτήρη Κόλλια

Οχτώ χρόνια μετά το οριστικό « λουκέτο»  της βιομηχανίας , μια ανάρτηση στα social συνοδευόμενη από σημερινές φωτογραφίες του κτιρίου από τον Sotiri Kollia, μας δίνει το έναυσμα για αυτό το άρθρο.

Εύλογα ο κ.Κόλλιας αναρωτιέται γιατί κανείς δεν επεμβαίνει για να προστατευθεί δημόσια περιουσία …

 

 

Αναδημοσιεύουμε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2010, στον  Ριζοσπάστη

«Λουκέτο» στη μοναδική δημόσια μονάδα συρίγγων

Την ώρα που μεγαλώνουν ασφυκτικά οι εκβιασμοί όσων προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία

Ταφόπλακα στη μοναδική – πλέον – δημόσια μονάδα παραγωγής υγειονομικού υλικού επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία μένουν χωρίς αναλώσιμα υλικά και οι προμηθευτές πιέζουν ασφυκτικά για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού ΑΕ (ΕΛΒΙΟΝΥ), που βρίσκεται στην Κόρινθο, και παράγει σύριγγες, αλλά εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» εξαιτίας των εναλλασσόμενων αποφάσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη μέσω των συγχωνεύσεων περιορίζοντας το προσωπικό μόλις σε εννιά άτομα (πριν τη συγχώνευση, το 2008, το προσωπικό έφτανε τα 50 άτομα, που πριν χρόνια έφταναν τα 120 άτομα). Η τελευταία απόφαση ήρθε την περασμένη Παρασκευή απ’ τη Διοίκηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) – στο οποίο συγχωνεύτηκε η ΕΛΒΙΟΝΥ – και το οποίο ζητά τη μεταφορά του προσωπικού στην έδρα του, στην Παλλήνη. Αυτή η μεταφορά θα σημάνει και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΕΛΒΙΟΝΥ, καθώς θα μπει και τυπικά «λουκέτο».

Το εργοστάσιο της Κορίνθου ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία «DIMES», που στη δεκαετία του 1980 – μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων – περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου καθώς εξαγοράστηκε απ’ τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με μέτοχο 100% το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτός απ’ τη μονάδα της Κορίνθου η ΕΛΒΙΟΝΥ έχει και μια μονάδα στην Μαγούλα, όπου γίνεται ακτινοβόληση συρίγγων και άλλων πλαστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων με ακτινοβολία «γ» – η οποία γίνεται, επίσης, μόνο στην Αμερική. Διαδικασία απαραίτητη γιατί εγγυάται την ασφάλεια των συρίγγων.

Το 2008 και με απόφαση του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης των μονάδων Κορίνθου και Μαγούλας στο ΙΦΕΤ, που προήλθε απ’ τη συγχώνευση της «Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας» και της «Κρατικής Φαρμακαποθήκης» και με σκοπό – όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο – την υποβοήθηση και προώθηση του έργου του ΕΟΦ.

Τελικά μέσα από όλο αυτό το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων η κατάληξη είναι – όχι η προαγωγή της δημόσιας υγείας – αλλά η απογύμνωση της χώρας από κάθε παραγωγική – και μάλιστα με υψηλές προδιαγραφές – δραστηριότητα υγειονομικού υλικού και η παράδοση του εφοδιασμού των νοσοκομείων στις επιδιώξεις των κάθε είδους προμηθευτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις εισάγουν υλικά αμφίβολης ποιότητας, που φτάνουν ν’ αποσύρονται μέχρι κι απ’ την κυκλοφορία. Η ΕΛΒΙΟΝΥ θα μπορούσε να παράγει 15-18 εκατομμύρια σύριγγες, που καλύπτουν το 20% των αναγκών των νοσοκομείων. Παλιότερα η ΕΛΒΙΟΝΥ παρήγαγε μέχρι και 42 εκατ. σύριγγες καλύπτοντας μέχρι και το 50% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Απ’ τον Ιούλη του 2009 η διοίκηση της ΕΛΒΙΟΝΥ στην Κόρινθο είχε προειδοποιήσει τον ΙΦΕΤ ότι χρειάζονται κάποια πιστοποιητικά και ορισμένες επισκευές. Η κυβέρνηση άφησε το εργοστάσιο, όπως ήταν, και επιπλέον έκανε παραγγελίες για εκατομμύρια βελόνες καθώς και το πλαστικό έμβολο των συρίγγων, που μένουν στις αποθήκες αχρησιμοποίητα καθώς λείπει το πλαστικό περίβλημα που έφτιαχνε το εργοστάσιο!

Κι ύστερα έρχεται η κυβέρνηση και μιλά για εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας, όταν η ίδια με τις αποφάσεις της σπαταλά δημόσιο χρήμα..

Εντυπωσιακή εμφάνιση και μια μεγάλη διάκριση για τον ΟΑΚ

Previous article

Ο σεναριογράφος των Singles στο Κιάτο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.