ΠΡΟΣΩΠΑ

Φάλια Παπαγιαννοπούλου: Aπαραίτητη ικανότητα του μαέστρου είναι να μπορεί να διαχειρίζεται ομάδες

0

Η Φάλια Παπαγιαννοπούλου έχει δημιουργήσει δική της  «χορωδιακή σχολή» στην Κόρινθο. Δεν καθοδηγεί τις φωνές μόνο με τα χέρια της αλλά και με τις εκφράσεις του προσώπου της, την στάση του σώματος της και με όλο της το είναι. Αυτή η μαεστρία της είναι που κάνει τις χορωδίες που διευθύνει να ξεχωρίζουν . Και φυσικά… οι εξαιρετικές σχέσεις που “χτίζει” με χορωδούς και μουσικούς.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νάνσυ Γιαννιδάκη

Αναρωτιέμαι αν στην παιδική ή εφηβική σου ηλικία σκεφτόσουν ποτέ ότι θα ακολουθήσεις άλλο επάγγελμα πέρα της μαέστρου-μουσικού;

Γεννήθηκα μέσα στη μουσική και για να ακριβολογήσω, μέσα στη χορωδιακή μουσική,   γι αυτό και δεν τη σκεφτόμουν ως επάγγελμα μιας και ήταν μέρος της ζωής μου, το ότι τελικά βιοπορίζομαι από αυτήν το θεωρώ ευλογία…

 

Ατέλειωτες ώρες στα ωδεία, μελέτη, πειθαρχία … τι άλλο χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός μουσικός ή μαέστρος;

Απαραίτητα όλα αυτά που αναφέρεις, να προσθέσω ότι χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες μουσικές ικανότητες και ειδικά ο μαέστρος να έχει  πολύ καλή επαφή με τα μέλη της ομάδας του, να ξέρει να διαχειριστεί  30-40 διαφορετικούς ανθρώπους και να μπορεί να πάρει απ’ αυτούς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Τον Σεπτέμβρη του ΄87 δημιουργείται το τμήμα της Παιδικής Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων υπό την δική σου διδασκαλεία και καθοδήγηση. Σήμερα το 2018, η Παιδική Χορωδία συνεχίζει ασταμάτητα την λειτουργία της . Τι έχεις δώσει και τι έχεις εισπράξει μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια;

Ελπίζω  πως έχω γνωρίσει σε πολλά παιδιά τη χαρά του τραγουδιού, της συμμετοχής  στη χορωδία ,τη χαρά της ομαδικής προσπάθειας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όμως πίστεψέ με η πιο τυχερή είμαι εγώ, έχω νιώσει πολλή αφοσίωση, έχω πάρει πολλή αγάπη και πολλή αισιοδοξία από τα παιδιά. Η πρόβα τελειώνει πάντα μέσα σε πολλή χαρά, είναι θείο δώρο αυτό.

Από χριστουγεννιάτικη εκδήλωση – Χορωδία Opus femina

 

Τον χειμώνα του ΄93 , μέσα στους δημιουργικούς κόλπους του Πνευματικού Κέντρου δήμου Κορινθίων γεννιέται  και το γυναικείο φωνητικό σύνολο OPUS FEMINA. Πες μας λίγα λόγια για το ξεκίνημα και την σημαντική πορεία που ακολούθησε …

Μια παρέα έφηβες ήταν…-μέλη της παιδικής χορωδίας – που μεγάλωναν και μεγάλωνε μαζί και η αγάπη τους για τη χορωδία, μα δεν μπορούσαν πλέον να ανήκουν σ ’αυτήν, λόγω ηλικίας κι έτσι προέκυψε η γυναικεία χορωδία OPUS FEMINA. Από τότε είμαστε ακόμα μαζί, στις επιτυχίες μας ,στις δύσκολες  στιγμές ,στην καταξίωση… μ’ έναν τρόπο είμαστε οικογένεια πια. Αρκεί να σου αναφέρω πως τώρα τα παιδιά τους είναι μέλη της παιδικής χορωδίας…

 

Φαντάζομαι πως δεν είναι καθόλου εύκολο να διευθύνεις μια ομάδα μουσικών και χορωδών. Πως το διαχειρίζεσαι αυτό ώστε να αποφεύγεις τυχόν κόντρες ή προστριβές μεταξύ τους και να κρατάς ενωμένη την ομάδα;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω,  μια απαραίτητη ικανότητα του μαέστρου είναι να μπορεί να διαχειρίζεται ομάδες ενηλίκων, να έχει αυτοσυγκράτηση και ορθή κρίση σε δύσκολες καταστάσεις …και για να κάνουμε και λίγο χιούμορ θα σου αναφέρω πως πολλές φορές έχω πει στην ομάδα μου ότι χρειάζονται πυροσβέστη κι όχι μαέστρο!!!

Από τις πρόβες στο Μέγαρο Μουσικής μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

 

Μέγαρο Μουσικής , στη σκηνή μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και μια παράσταση που πήρε εξαιρετικές κριτικές. Λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εκτός από εξαιρετικός μουσικός είναι και μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα. Μας προκάλεσε με τον τρόπο του να επικοινωνήσουμε με το έργο του και κατ επέκταση με τον ίδιο, όχι μόνο μουσικά αλλά και ψυχικά.  Δοθήκαμε όλες σε αυτό κι αυτό φάνηκε στις συναυλίες που πήγαν πολύ καλά. Η χορωδία έζησε πολύ ιδιαίτερες στιγμές  σε αυτή τη συνεργασία , την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική στη χορωδιακή ζωή μας.

 

Με ποιον συνθέτη λαχταράς να συνεργαστείς;

Θα σου απαντήσω πολύ ειλικρινά πως δε λαχταρώ να συνεργαστώ με κάποιον συγκεκριμένο συνθέτη, όμως είναι πάρα πολλά κομμάτια γραμμένα για χορωδία τα οποία ονειρεύομαι να μπορέσω να τα αποδώσω με τα χορωδιακά μας τμήματα  στο μέλλον.

 

Μια μικρή γεύση για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε φέτος το χειμώνα;

Η προσεχής μεγάλη συναυλία θα δοθεί στις 16 Δεκεμβρίου, ενόψει  των Χριστουγέννων. Οι χορωδίες θα παρουσιάσουν ένα έργο του Vivaldi σε σύμπραξη με ορχηστρικό σύνολο του οποίου την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι κορίνθιοι μουσικοί Γιάννης και Νίκος Παϊβανάς και η Γεωργία Παϊβανά. Η  Γυναικεία χορωδία έχει προσκληθεί  σ’ ένα φεστιβάλ πολυφωνικής φολκ  μουσικής που θα πραγματοποιηθεί το 2019 στην Τρίπολη .

 

“Χωρίς τη μουσική , η ζωή θα ήταν ένα λάθος ” είχε πει ο Νίτσε. Είναι κάπως έτσι;

Θα ομολογήσω πως δε την καταλαβαίνω αυτή τη φράση, για μένα η ίδια η ζωή εμπεριέχει έτσι κι αλλιώς τη μουσική. Η μουσική υπάρχει μέσα στην ύπαρξή μας… εξάλλου η ζωή είναι ένα θαύμα, δε θα μπορούσε ποτέ να ήταν ένα λάθος!!

Κατάστημα Xenogiorgis │50 χρόνια ιστορίας απαράμιλλου στυλ

Previous article

ΟΑΚ : Νεες στολές, νέες συνεργασίες και υψηλοί στόχοι για τη νέα αθλητική σεζόν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.