ΥΓΕΙΑ

Φθινόπωρο στο “Λινός” στο Σολομό Κορίνθου

0
Λίγα μόνο χιλιόμετρα από τον επιβλητικό Ακροκόρινθο, στο χώρο ενός παραδοσιακού πατητηριού, γεννήθηκε η ιδέα στον ανήσυχο Παντελή Μοναχολάκο να μετατρέψει τις παλιές δεξαμενές σε αίθουσες φιλοξενίας ειδών και αντικειμένων της λαογραφικής μας παράδοσης που επί 30 χρόνια συνέλεγε.

Η πρώτη αίθουσα αναπαριστά το παλιό χωριάτικο σπίτι με τον εξοπλισμό του. Είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο και πλαισιώνεται από πλήθος αντικειμένων της καθημερινότητας ενός νοικοκυριού του 19ου και 20ου αιώνα.

Τα αντικείμενα των προπαππούδων της οικογένειας ζωντανεύουν και αναπαραστούν τον τρόπο ζωής της εποχής εκείνης.Κάθε θεματικό δωμάτιο, κάθε γωνιά σε μετεφέρει πίσω στις ρίζες σου, εκεί που όλα ξεκινούν. Ένα ταξίδι στον χρόνο της κοινής μας ιστορίας.

Η δεύτερη αίθουσα έχει ως θέμα τα παλιά επαγγέλματα, που ασκούσαν κυρίως οι άνδρες των αρχών του 20ου αιώνα στην ελληνική επαρχία. Εδώ συναντάμε τον πάγκο του παπουτσή, του μαραγκού και του σιδερά, τον κουρέα καθώς και πλήθος αγροτικά σύνεργα και εργαλεία της υπαίθρου.

  Το μουσείο «ΛΙΝΟΣ» είναι ένα με τη φύση! Γύρω του απλώνεται ένα ζωντανό περιβόλι, δεμένο οργανικά μετους κύκλους των εποχών. Σε κάθε εποχή μεταμορφώνεται και αυτό.

Στον προαύλιο χώρο της Συλλογής αντίκρυ στον Λινό, το μέρος που πατούσαν τα σταφύλια παλαιά, υπάρχει μια όμορφη γωνιά για να χαρεί ο επισκέπτης έναν ελληνικό παραδοσιακό καφέ αλλά και να προμηθευτεί τοπικά, χειροποίητα προϊόντα

Εδώ και τρία χρόνια η ομάδα του “Λινός”  οργανώνει στο χώρο της Λαογραφικής Συλλογής ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Αυτή την εποχή “τρέχουν” οι παρακάτω ενότητες:   H ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ  Οι μαθητές ξεναγούνται στη Λαογραφική Συλλογή στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες. Κεντρικό θέμα είναι το σταφύλι και ο τρύγος (παρουσίαση και συζήτηση του θέματος, φύλλα εργασιών κα) Στο τέλος, συμμετέχουν τα ίδια τα παιδιά στο παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών σε ειδικά διαμορφωμένο λινό στον περίβολο του μουσείου. Από μέσα Σεπτέμβρη έως αρχές Νοέμβρη Διάρκεια προγράμματος: 2 – 2,5 ώρες H ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ  Οι μαθητές ξεναγούνται στη Λαογραφική Συλλογή στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες. Κεντρικό θέμα είναι η Ελιά (παρουσίαση και συζήτηση του θέματος, φύλλα εργασιών κα) Στο τέλος, συμμετέχουν τα ίδια τα παιδιά στην έκθλιψη του ελαιοκάρπου με χρήση ξύλινων γουδιών στον περίβολο του μουσείου καθώς και σε δοκιμή φρέσκου ελαιολάδου (αγουρέλαιο παραγωγής μας). Από αρχές Νοέμβρη έως μέσα Δεκέμβρη Διάρκεια προγράμματος: 2 – 2,5 ώρες                                                   To μουσείο “Λινός” βρίσκεται στον Σολομό Κορινθίας, πίσω απο την εκκλησια του Αγ. Κωνσταντίνου και απέναντι απο την κεντρική πλατεία του χωριού. Τηλ.:27410-72041, 6936500592

Ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Κορινθίας συναντιούνται …

Previous article

“ΟΧΙ” από το Ξυλόκαστρο στην εγκατάσταση νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Κορινθιακό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ