Το Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 6km που αφορά στον Αρχαίο Δίολκο, στον Ισθμό και στη Διώρυγα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι προσαρμοσμένο με δραστηριότητες κατάλληλες για όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Η διάνοιξη του Ισθμού απετέλεσε στόχο του τυράννου της Κορίνθου Περιάνδρου (περ. 667- 587 π.Χ.). Τα σχέδιά του δεν προχώρησαν καθώς τα μέσα της εποχής του δεν επέτρεπαν την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου τεχνικού έργου, ενώ και ο χρησμός της Πυθίας ήταν αρνητικός.
Ωστόσο, κατασκεύασε τον Δίολκο, λιθόστρωτο δρόμο από τον οποίο τα πλοία διαβιβάζονταν πάνω σε σκάρα, από τη μια πλευρά του Ισθμού στην άλλη. Με τον τρόπο αυτό αξιοποίησε τα κορινθιακά λιμάνια τόσο στον Κορινθιακό, όσο και στο Σαρωνικό κόλπο, αύξησε τη ναυτική δύναμη της Κορίνθου, διευκόλυνε τη ναυτιλία και το εμπόριο και πήρε μέτρα για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Έτσι, κέρδισε τις αγορές από τον Εύξεινο Πόντο έως την Ιταλία, ιδιαίτερα για τα περιζήτητα προϊόντα της κεραμεικής τέχνης, η οποία έφθασε στην ακμή της με τα περίφημα αγγεία του « κορινθιακού» ρυθμού.
Ο Περίανδρος θεωρείται ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, ενώ του αποδόθηκαν ορισμένα αποφθέγματα όπως: «Μελέτα τὸ πὰν», «Καλὸν ἡσυχία» και «Δημοκρατία κρεῖττον τυραννίδος». Παραδίδεται ότι συνέγραψε 2000 στίχους σε ελεγειακό μέτρο με τίτλο «Ὑποθήκας εἰς τὸν ἀνθρώπειον βίον».
Πηγή:
Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1991, τόμος 8ος, λήμμα Περίανδρος, ο Κορίνθιος.
Άννα Καντίκα
Φιλόλογος – Ιστορικός,
Εμψυχώτρια στο Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης
«Γραμμή του Χρόνου»
Comments