ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρωμαίοι και Κόρινθος

0

Το Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,  παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 6km που αφορά στον Αρχαίο Δίολκο, στον Ισθμό και στη Διώρυγα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι προσαρμοσμένο με δραστηριότητες κατάλληλες για όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Η διάνοιξη του Ισθμού απετέλεσε στόχο των Ρωμαίων, όταν απέκτησαν τον έλεγχο της Ελλάδας.Η κατάκτηση και πλήρης υποταγή της ελληνικής χερσονήσου στους Ρωμαίους έγινε το 146 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Μόμιος νίκησε τους Αχαιούς στη Λευκόπετρα , κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου. Με την ήττα αυτή η Ελλάδα πέρασε ολόκληρη υπό Ρωμαϊκή κυριαρχία και οποιεσδήποτε προσπάθειες ανάκτησης της ελευθερίας της απέβησαν άκαρπες. Η πλούσια και εμπορική πόλη της Κορίνθου καταστράφηκε ολοσχερώς και η περιοχή της ανακηρύχθηκε ιδιοκτησία του ρωμαϊκού λαού.

Η πτώση της Κορίνθου μετά την Μάχη της Λευκόπετρας 146 π.Χ.

Το 44 π.Χ. και αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε αναλάβει τα ηνία του Ρωμαϊκού Κράτους, ανοικοδόμησε την Κόρινθο και εγκατέστησε σ’ αυτήν Ρωμαίους αποίκους και Έλληνες απελεύθερους. Η αποικία έλαβε το όνομά του Colonia Laus Iulia Corinthiensis, γεγονός που διασώζουν αρχαίοι συγγραφείς, αλλά και νομισματικό και επιγραφικό υλικό.

Τέλος, οι προσπάθειες του Ιουλίου Καίσαρα, αλλά και των υπόλοιπων Ρωμαίων αυτοκρατόρων (Καλιγούλα, Νέρωνα, Ηρώδου Αττικού) για τη διάνοιξη του Ισθμού δεν τελεσφόρησαν και έμειναν εν τέλει ανολοκλήρωτες.

 

Πηγές:

  1. ROSTOVTZEFFMichael, Ρωμαϊκή Ιστορία, Αθήνα 1984, σελ. 20, 95, 162, 286.
  2. http://corinth.sas.upenn.edu/44bc.html
  3. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiAm73Yqb_dAhUGfFAKHV37CmUQFjAAegQICBAB&url=http%3A%2F%2FcoriFco.sas.upenn.edu%2F44bc.html&usg=AOvVaw1Nx3pqrue3G3ZNX808BY5k

 

 

 

Άννα Καντίκα

Φιλόλογος – Ιστορικός,

To Loutraki Festival έγινε θεσμός

Previous article

Η γέφυρα των … ενόχων!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.