1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαριότητα: Απ΄τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κορίνθου. Υπάρχει λύση;

0
Με κυρίαρχο θέμα την ανακύκλωση και με ευρύτερες αναφορές στην διαχείριση των απορριμμάτων και τις καθημερινές υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Κορινθίων, η «Συμμαχία Πολιτών» άνοιξε έναν σημαντικό κύκλο διαβουλεύσεων με θέματα που ενδιαφέρουν ουσιαστικά τους δημότες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, η οποία και γέμισε από Κορίνθιους, ενεργούς πολίτες που αγαπούν την πόλη τους και επιθυμούν να τη δουν καθαρή και όμορφη.
“Όλοι και πρώτος ο δήμος να δώσει το παράδειγμα του σεβασμού στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στην καθαριότητα, το περιβάλλον και στις βασικές αρχές διοίκησης”
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Βασίλης Νανόπουλος την εκδήλωση δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της προσωπικής του προσέγγισης στα κοινά διεκδικώντας τον δήμο Κορινθίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

H “Συμμαχία Πολιτών” ξεκινάει έναν κύκλο εκδηλώσεων – διαβουλεύσεων για θέματα καθημερινότητας (photo:sfedona.gr)

Ενημέρωση για την ανταποδοτική ανακύκλωση πραγματοποιήθηκε από τον Παύλο Ραβάνη (Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ) ενώ ο Κορίνθιος Ανδρέας Πανούσης (μηχανικός περιβάλλοντος) παρουσίασε μια μελέτη που έκανε για τον δήμο Τρίπολης και έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην περιοχή. Δυστυχώς ο δήμος Κορινθίων δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία του με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Πανούσης να εργαστεί στην Τρίπολη κάνοντας εξαιρετική δουλειά.  

Ο Βασίλης Νανόπουλος παρουσίασε εύκολες, οικονομικές προτάσεις για την καθαριότητα του δήμου (photo:sfedona.gr)

Υπηρεσία καθαριότητας Με επίκεντρο τους εργαζόμενους, ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος έδωσε απλές, οικονομικές ιδέες που μπορούν όμως να φέρουν μεγάλες αλλαγές βελτίωσης στην καθαριότητά του δήμου. Σωστές συνθήκες εργασίας, κατάλληλος εξοπλισμός και άρτια εκπαίδευση.
«Αυτό τον σεβασμό του δήμου απέναντί τους δεν νομίζετε πως θα τον επιστρέψουν στο δεκαπλάσιο οι εργαζόμενοι στους πολίτες; Οι πολίτες όταν θα βλέπουν την πόλη πεντακάθαρη θα την σέβονται και δεν θα πετάνε τα σκουπίδια τόσο εύκολα όσο σήμερα»
Επιπλέον πρότεινε : Επισκευή μηχανημάτων καθαριότητας ιδίως εκείνων που πλένουν τους κάδους και έχουν να χρησιμοποιηθούν πολλά χρόνια, αντικατάσταση χαλασμένων κάδων και τοποθέτηση σε σωστή τοποθεσία. Οι διαδρομές των απορριμματοφόρων να σχεδιαστούν με επιστημονικό τρόπο και οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι ώστε να βγάζουν στον σωστό χρόνο τα σκουπίδια τους. Εκπαίδευση όλων και κυρίως των παιδιών για την διαλογή στην πηγή ώστε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών.

Ο Παύλος Ραβάνης παρουσίασε τα οφέλη της ανταποδοτικής ανακύκλωσης (photo:sfedona.gr)

Ανταποδοτική Ανακύκλωση Όλο και περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα τοποθετούν σε κεντρικά σημεία τους τα «σπιτάκια» της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Οι δημότες – καταναλωτές ανταμείβονται άμεσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ικανοποιώντας τόσο τις ανάγκες τους όσο και τις ευαισθησίες τους. Παράλληλα, μέσω της παροχής κινήτρων για την επιστροφή των μετά τη χρήση συσκευασιών, οι καταναλωτές κατανοούν πολύ εύκολα και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ότι οι άδειες συσκευασίες δεν είναι σκουπίδια, αλλά υλικά που έχουν αξία. Για το λόγο αυτό, οι δημότες δεν απορρίπτουν τις συσκευασίες στα σκουπίδια, αλλά τις προωθούν για ανακύκλωση. Ο Παύλος Ραβάνης αναφέρθηκε και στο πρώτο “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης” στους Αγίους Αναργύρους. Στόχος του Πάρκου είναι να ενισχύσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των νέων ανθρώπων, καθώς και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Ο Σάκης Ρουβάς πρεσβευτής ανταποδοτικής ανακύκλωσης

  Διαλογή στην πηγή Ντροπιαστικά για τους Έλληνες είναι τα επίσημα στοιχεία (σύμφωνα με έρευνες) που παρουσίασε ο μηχανικός περιβάλλοντος Ανδρέας Πανούσης. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ποσοστά που ανακυκλώνει και κομποστοποιεί τα απορρίμματά της. Ενώ η αποτέφρωση παρουσιάζει υψηλά ποσοστά και φυσικά δεν μιλάμε για τις μη συμβατικές μονάδες αποτέφρωσεις δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση για τις κοινότητες που τα φιλοξενούν, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον. Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες εδώ μιλάμε για παραδοσιακή καύση στις χωματερές με όλα τα βλαβερά επακόλουθα. Ο Ανδρέας Πανούσης παρουσίασε τεχνικές διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τα νέα πρότυπα που ισχύουν. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, νομική υποχρέωση των κρατών μελών είναι η Διαλογή στην Πηγή, τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, το μέταλλο και τα οργανικά.

Ο Ανδρέας Πανούσης αφύπνισε την περιβαλλοντική μας συνείδηση (photo:sfedona.gr)

  Εντυπώσεις Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση (αν και έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο) δεν θύμιζε προεκλογική εκστρατεία. Τα καθίσματα του Εργατικού Κέντρου, στην πλειοψηφία τους , δεν καταλήφθηκαν από τους γνωστούς, αναμενόμενους υποστηρικτές της παράταξης  αλλά από δημότες (νέους/ες, οικογένειες με μικρά παιδιά, κ.α.) που δύσκολα θα τους συναντήσεις σε πολιτική εκδήλωση. Άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον  που ήθελαν να ενημερωθούν, να ρωτήσουν, να προτείνουν … Αυτή ήταν και η μεγάλη επιτυχία του Βασίλη Νανόπουλου και της «Συμμαχίας Πολιτών» που σε μια εποχή που δύσκολα κάποιος «αφήνει τον καναπέ» για να ακούσει πάλι μια από τα ίδια, έπεισε τον απλό κόσμο πως κάτι νέο και διαφορετικό έχει να ακούσει. Κάτι που αφορά τον ίδιο και την οικογένειά του, που θα βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς του. Η συγκεκριμένη εκδήλωση κέντρισε το ενδιαφέρον των Κορινθίων γιατί τους έδωσε φωνή, τους έκανε συμμέτοχους και όχι απλά θεατές σε μια ξύλινη πολιτική ομιλία μεγάλων υποσχέσεων και προσωπικών αντιπαραθέσεων. Ευχόμαστε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να διοργανωθούν και για άλλα σημαντικά θέματα καθημερινότητας του δήμου.

Τελικά υπάρχει λύση για μια πιο καθαρή πόλη (photo:sfedona.gr)

 

Κιάτο: Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΟΚ – Τραυματισμοί και ζημιές

Previous article

Ο μεγάλος γρίφος των Δημοτικών Εκλογών στο Δήμο Νεμέας – Όλα τα πρόσωπα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.