Το Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, τρέχει το Project 6km που αφορά στον Αρχαίο Δίολκο, στον Ισθμό και στη Διώρυγα. Η διάνοιξη του Ισθμού, στα πλαίσια του οράματος του Χαριλάου Τρικούπη για τον εκσυχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, απετέλεσε ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Νέου Ελληνικού Κράτους. Στα εγκαίνιά του παρευρέθησαν σημαίνοντα πρόσωπα, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ και η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός της χώρας και υπουργός Οικονομικών Σωτήριος Σωτηρόπουλος και ο Μητροπολίτης Κορίνθου Σωκράτης Κολιάτσος.
Η σπουδαιότητα του έργου αυτού ενέπνευσε και τον Έλληνα θαλασσογράφο Κωνσταντίνο Βολανάκη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου (ακαδημαϊκός ρεαλισμός), ο οποίος παρέκαμψε τα ηθογραφικά θέματα και τις προσωπογραφίες, που αποτελούν την κυρίαρχη τάση της συγκεκριμένης σχολής, και με το χρωστήρα του αποτύπωσε τη βαθειά του αγάπη για τη θάλασσα και τα πλοία. Ιστιοφόρα, ατμόπλοια, καΐκια και βάρκες,αποτυπωμένα με το προσωπικό του ύφος,σφραγίζουν τον γνώριμο ζωγραφικό του κόσμο. Θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας.
«Τα εγκαίνια του Ισθμού» , αποτελούν έναν από τους χαρακτηριστικούς πίνακές του. Στο έργο εικονίζεται η εορταστική κατάληξη μιας μακράς και δαπανηρής διαδικασίας που ξεκίνησε από το 1881 και ολοκληρώθηκε μετά από πολλές περιπέτειες το 1893: η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Η σκηνή που απεικονίζεται είναι βεβαίως στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του δημοσίου αυτού έργου που αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο της εποχής του. Ο Βολανάκης ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ανάγκες ενός τέτοιου έργου. Το πανηγυρικό κλίμα επικρατεί και η προσοχή εστιάζεται στο κέντρο της ζωγραφικής επιφάνειας. Όλα τα πλοία που λαμβάνουν μέρος στον εορτασμό είναι στραμμένα προς τη διώρυγα, εκεί δηλαδή όπου θα κορυφωνόταν όλη η εκδήλωση.
ΠΗΓΗ:larissa-katsigras-gallery.gr
Άννα Καντίκα
Φιλόλογος – Ιστορικός,
Εμψυχώτρια στο Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης
«Γραμμή του Χρόνου»
Comments