4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Όταν τα παιδιά γνώρισαν τον Βελλερεφόντη και τον Πήγασο

0

Μια άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση για τα Κορινθιόπουλα επιμελήθηκε και παρουσίασε η θεατροπαιδαγωγός Χριστίνα Σακελλαράκη στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Κορινθίων στο πλαίσιο των καλοκαιρινών προγραμμάτων για παιδιά.Η γνώμη μας είναι πως την συγκεκριμένη παράσταση αξίζει να την παρακολουθήσουν όλα τα παιδιά της Κορίνθου και της Κορινθίας.

Λίγοι γνωρίζουμε (και απευθύνομαι στους ενήλικες Κορίνθιους/ες) ότι στα Αρχαία Κορινθιακά εργαστήρια κεραμικής φτιάχτηκε η 1η μαριονέτα της κλασσικής εποχής, που για πρώτη φορά κουνούσε και τα 4 μέλη της και ήταν πήλινη . Αυτές τις μαριονέτες τις πουλούσαν είτε για παιχνίδια των παιδιών στην αγορά , είτε τις έπαιζαν οι κουκλοπαίκτες της εποχής. Αυθεντικές πήλινες κορινθιακές μαριονέτες εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Αρχαία κορινθιακή μαριονέτα που εκτίθεται στο βρετανικό μουσείο

Αυτό ως σημαντική παρένθεση γνώσης . Στο θέμα μας τώρα …

Ο τίτλος της παράστασης ήταν «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΧΑΛΙΝΑΡΙΑ» και η υπόθεση ήταν εμπνευσμένη από τον ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ ΗΡΩΑ ΒΕΛΛΕΡΕΦΟΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ  με φιγούρες θεάτρου σκιών και αρχαίες πήλινες κορινθιακές μαριονέτες.

Μετά την παράσταση  τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τις δικές τους φιγούρες.

Η υπεύθυνη της παράστασης Χριστίνα Σακελλαράκη (θεατροπαιδαγωγός-κουκλοπαίκτης-σκηνοθέτης)μίλησε στο sfedona.gr  για το πώς συνδύασε τον  Μύθο του Φτερωτού αλόγου της ποίησης -της έκφρασης ,άρρηκτα συνδεδεμένου με την Κόρινθο, του Πήγασου και την τιθάσευσή του από τον Κορίνθιο ήρωα Βελλερεφόντη, με τις Κορινθιακές μαριονέτες από πηλό .

Η θεατροπαιδαγωγός Χριστίνα Σακελλαράκη στον χώρο της Βιβλιοθήκης Κορίνθου

«Στην 20 λεπτη παράσταση βλέπουμε την τιθάσευση του Πήγασου και εμβαθύνουμε στον συμβολισμό του μύθου. Βλέπουμε την αγάπη του ήρωα για τα υψηλά νοήματα και στην συνέχεια την πτώση του καθώς θέλησε θεός να γίνει. Χρησιμοποιούνται φιγούρες θεάτρου σκιών από pvc και πήλινες μαριονέτες. Την αφήγηση κάνει μια σύγχρονη μαριονέτα γιαπωνέζικου τύπου -η Μούσα Πολύμνια- με λόγο ποιητικό. Μετά την παράσταση τα παιδιά κατασκευάζουν την δική τους φιγούρα θεάτρου σκιών (Πήγασος ή Χίμαιρα ή Βελλερεφόντης ή Πήγασος αστερισμός).Κατόπιν αυτοσχεδιάζουν ανά 4. Η μουσική είναι εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική μουσική».

Στο έργο παίζουν οι : Δημήτρης Κουτάντζης-Χριστίνα Σακελλαράκη.

Τα παιδιά κατασκευάζουν την δική τους φιγούρα

 

 

Το Κάτω Διμηνιό σε πιλοτικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας

Previous article

Ο Σπύρος Σταματόπουλος σήκωσε την σημαία στο Rally Regularity

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.