1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση για τη Ρωμαϊκή Έπαυλη Κατουνίστρας στο Λουτράκι

0

Μία σημαντική στιγμή για τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων αποτελεί η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και την ανάδειξη της Ρωμαϊκής Έπαυλης στη θέση «Κατουνίστρα».

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, κ. Γιώργος Γκιώνης, υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, τη Σύμβαση, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπογραφές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχού και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

Προϋπολογισμός και Χρηματοδότηση

Το έργο ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, εκ των οποίων:

  • 60.000 € από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • 10.000 € από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Η διάρκεια υλοποίησης έχει οριστεί σε 24 μήνες, με υπεύθυνη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας υπό τη διεύθυνση της κας Ζωής Ασλαματζίδου.

Στόχοι του έργου

Οι στόχοι του έργου είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς:

  • Πλήρης αποκάλυψη λουτρού, αυλής και κτισμάτων

  • Συντήρηση και προστασία ευρημάτων

  • Αρχιτεκτονικές και φωτογραφικές αποτυπώσεις

  • Μελέτη ανάδειξης για τη δημιουργία οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου

Σπουδαιότητα της Ρωμαϊκής Έπαυλης Κατουνίστρας

Η έπαυλη, που συνδέεται με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Γαλλιηνό, αποτελεί μνημείο εξαιρετικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Η ανάδειξή της θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του Λουτρακίου, θα αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας, αλλά και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές

Η υλοποίηση του έργου δεν περιορίζεται σε μία ανασκαφική έρευνα, αλλά θέτει τα θεμέλια για τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, πρόκειται για ένα έργο που συνδέει την Ιστορία με την Ανάπτυξη, τον Πολιτισμό με την Εκπαίδευση και την Κοινωνία.

Η Ρωμαϊκή Έπαυλη Κατουνίστρας αναμένεται να αποτελέσει ένα εμβληματικό πολιτιστικό σημείο για το Λουτράκι και ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Χρίστος Δήμας: Επενδύουμε σε μια νέα γενιά έργων στις οδικές και συγκοινωνιακές συνδέσεις, αλλά και στους υδάτινους πόρους

Previous article

Συγκέντρωση στο Κιάτο για τη Δικαιοσύνη στα Τέμπη αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας – Πανελλαδικό κάλεσμα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.