1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόρινθος | Η αποχή των νέων από τα κοινά «γερνάει» την πόλη

0

Ένα φαινόμενο που ταλανίζει τον δήμο Κορινθιών σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υπόλοιπους τέσσερις δήμους της Κορινθίας , είναι η απουσία νέων ανθρώπων από τα κέντρα αποφάσεων της πόλης. Κάτι που την έχει καταδικάσει σε μια πόλη δίχως σφυγμό.

Ξεκινώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο που ο μέσος όρος ηλικιακά κυμαίνεται στα 53 και βάλε. Σε ειδικές επιτροπές , συμβούλια και δημόσιες διαβουλεύσεις όπου η «γερουσία» του τόπου έχει στρογγυλοκαθίσει και λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον  του τόπου και των ανθρώπων της έχοντας συχνά σύμβουλο γερασμένες αντιλήψεις και ξεπερασμένες ιδέες.

«Μα οι νέοι δεν ενδιαφέρονται», θα σου πουν . Και είναι η αλήθεια. Χωρίς όμως να κάνουν τον κόπο να το αναλύσουν. Γιατί οι νέοι της Κορίνθου έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα κοινά της πόλης; Αναρωτήθηκαν ποτέ. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι . Το βέβαιο είναι πως αυτό τους βολεύει και συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους ;

Ο πρώτος είναι ότι καλώς δεν ασχολούνται γιατί έτσι δεν τους έχουμε μέσα στα πόδια μας. Ένας νέος κάνει πολλές «αδιάκριτες ερωτήσεις», έχει ονειροπαρμένες ιδέες , εκκεντρικά σχέδια και φυσικά δεν γνωρίζει πως δουλεύει το σύστημα. Το σύστημα των «κολλητών», των εξυπηρετήσεων, του ρουσφετιού . Λειτουργεί με την αθωότητα του ερασιτέχνη και όχι του επαγγελματία πολιτικού. Έχει ακόμα μπροστά του καιρό για να «φάει σφαλιάρες», «να ψηθεί» και εν τέλει (τις περισσότερες φορές) να εγκαταλείψει την επανάσταση και να παραδοθεί στο σύστημα. Άχρωμος, άοσμος αλλά υπάκουος.

Ο δεύτερος λόγος που δεν αναρωτιούνται  ή καλύτερα δεν θέλουν να αναρωτηθούν για την απουσία των νέων από τα κοινά, είναι γιατί οι ίδιοι αποπνέουν μια αποκρουστική εικόνα. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στην εξωτερική εμφάνιση αλλά στον τρόπο συμπεριφοράς και ιδεολογίας. Με δυο λέξεις … Δεν εμπνέουν! Και οι νέοι δεν προσποιούνται. Αν δεν τους αρέσεις, φεύγουν. Δεν συμβιβάζονται. Πρέπει να τους πείσεις για να σε ακολουθήσουν, πρέπει να τους σεβαστείς για να σε σεβαστούν. Έτσι είναι οι νέοι.

Και αυτοί είναι οι λόγοι που η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη αν μια πόλη θέλει να είναι «ζωντανή»  και με μέλλον. Η Κόρινθος είναι μεσόκοπη, γερασμένη και κουρασμένη. Και αν κρίνω από την σύνθεση των συνδυασμών που ετοιμάζονται για τις απερχόμενες εκλογές, πολύ φοβάμαι πως θα συνεχίσει έτσι για πολλά χρόνια ακόμα.

Θα βρεθεί κάποιος να σπάσει αυτό το σάπιο κατεστημένο και να «πείσει» τους νέους ότι αξίζει να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τα κοινά, με την πόλη τους;

Γιατί μόνο τότε θα έχουμε πραγματική δημοκρατία …

 

Νάνσυ Γιαννιδάκη

3ο Rally Regularity Σικυωνιών 2018 με τερματισμό στο όμορφο Κεφαλάρι

Previous article

Γιορτή Μήλου 2018 στη Μάννα (Μάρκασι) Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.