Όταν ο Λάκης έγραφε

Κόρινθος | Αλλεπάλληλα λουκέτα και η πόλη ζει στον αστερισμό του Freddo χωρίς όραμα και προοπτική ανάπτυξης

1

Πριν λίγες μέρες έβαλε λουκέτο μια σοβαρή και με ιστορία επιχείρηση στην αγορά της Κορίνθου. Το κατάστημα καλλυντικών Βαρνακιώτης με πορεία περισσότερα από 20 χρόνια στο εμπορικό γίγνεσθαι της πόλης αποτελεί πλέον παρελθόν. Ένα ακόμα λουκέτο στα διαδοχικά λουκέτα της αγοράς στην Κόρινθο.

Ειδικότερα στο κέντρο της Κορίνθου που από εμπορικό κέντρο (τρόπος του λέγειν) έχει μετατραπεί σε μια απέραντη καφετεριούπολη.

Αυτό φυσικά  δεν σημαίνει  ανάπτυξη.

Η πόλη συνεχίζει να ζει τον μαρασμό της και οι πολίτες της να πίνουν το «αίμα τους μεταξύ τους».

Δεν εισρέει από πουθενά χρήμα στην πόλη. Ούτε από εσωτερικό ή εξωτερικό τουρισμό ή από ανάπτυξη Βιομηχανίας και Εμπορίου .

Δεκάδες μεγαλύτερες ή μικρότερες Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές μονάδες έχουν βάλει λουκέτο την τελευταία πενταετία .

Την τελευταία 15ετία δεν έγινε ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως στρατηγικός σχεδιασμός στην πόλη της Κορίνθου.

Από τις Δημοτικές αρχές της πόλης ακολουθήθηκε η «συνταγή» των έργων βιτρίνας  με αποκλειστικό σκοπό την  ευκαιριακή προσέλκυση ψήφων και τίποτα περισσότερο.

Πλακάκια και αυτά της κακιάς ώρας , μερικά χιλιόμετρα άσφαλτος καμιά κούνια σε παιδική χαρά και κάνα προσωπικό ρουσφέτι σε θέματα καθαριότητας και καθημερινότητας.

Και φυσικά «παιχνιδάκια» με τις προσλήψεις ελεημοσύνης των 5μηνιτών και 8μηνιτών!

Έκλεισαν όλα τα ιστορικά καταστήματα της δημοτικής αγοράς που έδιναν ζωή στην πόλη και πέταξαν τους καταστηματάρχες στο δρόμο!

Από κει και πέρα τα δήθεν σχέδια για αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς έμειναν στις χαρτοπετσέτες στο ουζερί που συνεδριάζει η ομάδα ανάπτυξης και προοπτικής της πόλης !

Το στρατόπεδο της Κορίνθου το φημισμένο 6ο Σύνταγμα Πεζικού  που στις δόξες του φιλοξενούσε 1500 νεοσύλλεκτους  και έδινε σημαντικό κύκλο εργασιών στην πόλη έκλεισε για να γίνει «Κουαντάναμο» με την σιωπηρή συμφωνία της Δημοτικής Αρχής και την αφωνία όλων των πολιτικών.

Οι Εθνικοί δρόμοι όπως χαράχτηκαν και κατασκευάστηκαν νέκρωσαν την Κόρινθο από επισκεψιμότητα λόγω στρατηγικής θέσης. Και στο θέμα αυτό οι Δημοτικές Αρχές της Κορίνθου ήταν απούσες ή ενδιαφερόντουσαν για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων γνωστών συμφερόντων στις εισόδους της πόλης.

Στην Αρχαία Κόρινθο ένα και μοναδικό «Ξενία» υπήρχε δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο για να προσφέρει φιλοξενία στους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την φημισμένη παγκοσμίως Αρχαία Πόλη της Κορίνθου και αυτό έκλεισε και έγινε κέντρο βρωμιάς  και φιλοξενίας περιθωριακών στοιχείων. Και εδώ η Δημοτική αρχή ήταν προκλητικά απούσα για να διεκδικήσει από τον ΕΟΤ τον χώρο ώστε να τον παραχωρήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία για μια σοβαρή τουριστική επένδυση .

Καμία μα καμία κίνηση και την τουριστική αξιοποίηση του αρχαίου λιμανιού Λεχαίου , και των Κεχρεών . Φυσικά και ένα ΤΙΠΟΤΑ στην αξιοποίηση του θρησκευτικού «θησαυρού» που λέγεται Απόστολος Παύλος  και είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Μια πόλη σαν την Κόρινθο σε οποιοδήποτε σημείο της Γης ακόμα και σε αναπτυσσόμενες χώρες  με τα συγκριτικά πλεονέκτημα που διαθέτει , θα ήταν Γη της Επαγγελίας και θα  είχε τους πλέον ευημερούντες πολίτες.

Όμως  η Κόρινθος του 21ου αιώνα πλέον, βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!

Λάκης Γιαννιδάκης
22/06/2014

Περαχώρα | Έπνιξε τον γείτονα με τα ίδια του τα χέρια

Previous article

Ώρα για παραμύθια στον Φενεό

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] ένα άρθρο του Λάκη Γιαννιδάκη που γράφτηκε το 2014 (Δείτε ΕΔΩ) Περιέγραφε την εμπορική αποτελμάτωση της πόλης. […]

Comments are closed.