5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΛΛΑΔΑ

Ποιες περιοχές της Κορινθίας γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο!

0

Όπως σε όλη την επικράτεια έτσι και στην Κορινθία δεν υπάρχει σημείο που να βρεθείς και να μην βρεις μια εκκλησιά αφιερωμένη στην “Κοίμηση της Παναγίας” για να προσκυνήσεις τον Δεκαπενταύγουστο. Το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού».

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν». Η μητέρα του Ιησού Χριστού, όπως αναφέρεται στην εκκλησιαστική παράδοση, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησής της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Μοναδικός απών ο απόστολος Θωμάς.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου και διέμενε, μετά τη σταύρωση του Χριστού. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου την έθαψαν.

Όταν μετά από τρεις ημέρες ο απόστολος Θωμάς πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Πάνω στον τάφο της Παναγίας χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη. Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Στην πρωτεύουσα του νομού την Κόρινθο, η εκκλησία του Συνοικισμού προσελκύει εκατοντάδες κόσμο που έρχεται να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας.

Λίγο πιο έξω απ΄την Κόρινθο, το χωριό Ξυλοκέριζα έχει τις ρίζες του από πολύ παλιά. Το όνομα «Ξυλοκέριζα» σύμφωνα με το ιστορικό της ιεράς εικόνος «Κοιμήσεως της Θεοτόκου που υπάρχει σήμερα μέσα στον Ενοριακό Ιερό Ναό, και που βρέθηκε από τους πρώτους κατοίκους του χωριού στην κουφάλα της τεράστιας σε διαστάσεις, ύψους και πλάτους Ξυλοκερατιάς. Οι λιγοστοί τότε κάτοικοι έφτιαξαν σύμφωνα με τις δυνάμεις τους μικρό Ιερό Ναό εκεί στην     καμένη πιά ξυλοκερατιά και έβαλαν την εικόνα μέσα.  Αργότερα έφτιαξαν μεγαλύτερο Ναό πέτρινο.

Ιερούς ναούς αφιερωμένους στη Κοίμηση της Θεοτόκου θα βρεις στην Περαχώρα, στο Ρητό, στο Κοντόσταβλο, στο Αγιονόρι,  στο Κιάτο, στο Καλέντζι, στο Ψάρι, στο Κρυονέρι, στην Συκιά, στον Άσσο, στο Σοφικό, στο Μούλκι …

Ο Δεκαπενταύγουστος θεωρείται η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού για τους Έλληνες και εορτάζεται με εκδηλώσεις και πανηγύρια (που διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες) τα οποία στήνονται στις πλατείες των -στολισμένων- χωριών και στα προαύλια των εκκλησιών που γιορτάζουν, ενώ ντόπιοι και ξένοι συμμετέχουν με χαρά και ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις αυτές. Δυστυχώς φέτος λόγω του covid-19 και της έξαρσης του , τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις δε θα πραγματοποιηθούν , με σκοπό να αποτραπεί η διάδοση του.

Η Ιερά Μονή «Παναγία ή Πάντων Χαρά» Καλεντζίου

 

Ο ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου στην Περαχώρα

 

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σοφικό

 

Η εκκλησία της Παναγίας στο Συνοικισμό Κορίνθου

 

Παναγίτσα Κιάτου μέσα στα πεύκα

 

Ο «πόλεμος» του κορωνοϊού: Ρεκόρ κρουσμάτων και δραματικές προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Previous article

Κόρινθος: Πέντε παραλίες μπροστά στα πόδια μας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.