Εικόνες από Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - News
Το Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου, ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους χώρους της πόλης, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων μετά το μαζικό κούρεμα των δέντρων του, το οποίο άφησε τον χώρο… σχεδόν γυμνό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ προχώρησε σε εντατικό κλάδεμα – ή όπως περιγράφουν πολλοί κάτοικοι, σε πραγματική “κατακρεούργηση” – των δέντρων, με σκοπό την απομάκρυνση των κλαδιών που ακουμπούσαν στα ηλεκτρικά καλώδια.
Μια εικόνα που αποκαρδιώνει
Οι φωτογραφίες του χώρου μετά τις εργασίες είναι εμφανώς τρομακτικές: όπου πριν υπήρχε πυκνή πρασινάδα και σκιά, τώρα δεσπόζουν κορμοί δέντρων κομμένοι τόσο δραστικά, ώστε να μην απομένει σχεδόν καθόλου σκίαση. Για πολλούς κατοίκους, πρόκειται για μια ακόμη πράξη αδιαφορίας απέναντι στο πράσινο και το περιβάλλον της πόλης, ιδιαίτερα σε έναν χώρο που λειτουργεί ως πνευματική και κοινωνική καρδιά του Λουτρακίου.
Αναγκαίος έλεγχος ή καταστροφή;
Αν και οι εργασίες έγιναν για λόγους ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν βλάβες στο δίκτυο ή ακόμη και πυρκαγιές, οι κάτοικοι αμφισβητούν την έκταση του κλαδέματος. “Μπορούσαν να τα κλαδέψουν με τρόπο, όχι να τα αφήσουν κούτσουρα”, σχολιάζει ένας ντόπιος. Άλλοι ελπίζουν ότι ο Δήμος θα επενέμβει τώρα, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία για να ανανεώσει ολοκληρωτικά τον χώρο.
Το κλάδεμα έγινε για λόγους ασφαλείας
Μετά από επικοινωνία που είχαμε με εργαζόμενους του Δήμου, μας είπαν πως “τα δέντρα δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και σύντομα θα ξαναβγάλουν φύλλα”. Παράλληλα, μας εξήγησαν ότι η περικοπή των κλαδιών έγινε αποκλειστικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας, προκειμένου να απομακρυνθούν αδύναμοι κλάδοι και να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώσεων ή βλάβης στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το κλάδεμα πραγματοποιήθηκε με τεχνικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των δέντρων και η ασφάλεια των πολιτών. “Δεν πρόκειται για υπερβολική περικοπή, αλλά για προληπτικό μέτρο, ειδικά σε περιοχές όπου τα δέντρα βρίσκονται κοντά σε ηλεκτρικά καλώδια”, αναφέρθηκε. Επιπλέον, τονίστηκε ότι τα δέντρα είναι ανθεκτικά είδη και θα αναπτυχθούν ξανά, χωρίς να διαταραχθεί μακροπρόθεσμα η πρασινάδα του χώρου.
Ελπίδα για αναζωογόνηση
Πέρα από την απογοήτευση για τα δέντρα, η τοπική κοινωνία ελπίζει ότι αυτή η κίνηση θα γίνει η αφορμή για μια ευρύτερη αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου. Ζητούν την αποκατάσταση των σπασμένων φωτιστικών σωμάτων, την επισκευή των πεζουλιών και τη φύτευση νέων φυτών και λουλουδιών στα παρτέρια, ώστε ο χώρος να ξαναβρεί τη χαμένη του ομορφιά.
Το ερώτημα που μένει είναι αν τα δέντρα θα μπορέσουν να αναγεννηθούν γρήγορα και πότε ο χώρος θα ξαναβρεί την αίγλη του. Μέχρι τότε, η εικόνα του “καραφλιασμένου” Πνευματικού Κέντρου θα συνεχίσει να προβληματίζει τους κατοίκους και να γεννά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης του πρασίνου στην πόλη.
Η τοπική κοινωνία περιμένει τώρα από τον Δήμο συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του χώρου και την επιστροφή του πράσινου, ώστε το Πνευματικό Κέντρο να παραμείνει ένας χώρος πολιτισμού και αναψυχής, αντάξιος της ιστορίας του.
Εικόνες από Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – News
Comments