1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υποψήφιος Θάνος Δούρος απαντά στα γιατί και πώς ενόψει των εκλογών στο Επιμελητήριο Κορινθίας

0

Σε αυτή τη συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο κ. Θάνο Δούρο επικεντρωνόμαστε στην ουσία και σε ότι πράγματι συζητιέται από πολλά μέλη του Επιμελητηρίου την ώρα που καλούνται, σε λίγες μέρες, στις κάλπες  για να εκλέξουν τη νέα Διοίκηση.

  • Γιατί φαίνεται σα να έχουν «ξενερώσει» με το Επιμελητήριο πολλοί επιχειρηματίες;

Γιατί εδώ και χρόνια φαίνεται ο Επιμελητηριακός θεσμός να μην ανταποκρίνεται σε αυτό για το οποίο έχει δημιουργηθεί. Να στέκεται αρωγός στον επιχειρηματικό κόσμο, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, να ακούει τις ανησυχίες του και να μπορεί να ανταποκριθεί στα κελεύσματα της εποχής. Για παράδειγμα, πολλοί επιχειρηματίες αισθάνονται ότι το Επιμελητήριο δεν τους παρέχει επαρκή στήριξη σε θέματα όπως η φορολογία, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η δικτύωση. Αυτό ακριβώς δείχνει την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης. Καθημερινά γίνομαι δέκτης παραπόνων και σχολίων απαξίωσης του θεσμού διότι μέχρι σήμερα λειτουργεί σαν μια κλειστή λέσχη ολίγων εκλεκτών ενώ η αποστολή του είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Δεν “παραγοντίζει” το Επιμελητήριο, επιμελείται. Και αυτό θα λάβει τέλος. Με τις κατάλληλες πολιτικές τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν, να μαθαίνουν, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν.

  • Γιατί θεωρείτε ότι εσείς προσωπικά, κι ο συνδυασμός “Κορινθιακό Επιχειρείν”,  θα τα καταφέρετε καλύτερα… αν και εφόσον αναλάβετε τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου;

Γιατί πιστεύω πως έχω και τη γνώση και τη θέληση να αλλάξω τα πράγματα. Στο πλευρό μου είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες Κορίνθιοι. Νέα πρόσωπα για τα εκλογικά πράγματα. Ένωση δυνάμεων της αγοράς το ονομάζουμε εμείς, και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, που έχουν τη διάθεση και ιδέες να συνεισφέρουν στα κοινά. Μακριά από αγκυλώσεις, υπολογισμούς αλλά και από κάθε είδους εσωστρέφεια που ταλαιπώρησε το Επιμελητήριο αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους για το καλό του τόπου μας. Το ΜΑΖΙ το εννοούμε και θα το κάνουμε πράξη.

  • Γιατί η χώρα μας ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες; (Σημειωτέον ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε σε πιο πολύπλοκη χώρα για το επιχειρείν για τη χρονιά 2024, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας που δημοσίευσαν ειδικοί του ολλανδικού ομίλου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών TMFΝ).

Η Ελλάδα θεωρείται σταθερά περίπλοκη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη λογιστική, τη φορολογία, το εργατικό κόστος και το δίκαιο των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια πρόσθετη πρόκληση. Αυτοί οι δείκτες έχουν σημασία τόσο για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε μια χώρα, όσο και για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής πολυπλοκότητας για το επιχειρείν και του κατά κεφαλήν πλούτου μεταξύ των χωρών, και ενώ αυτό διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, η γραφειοκρατική επιβάρυνση που τίθεται στις επιχειρήσεις συμβάλλει σημαντικά. Το επιχειρείν είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις. Αν η επιχειρηματικότητα συρρικνωθεί εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως παύει υπάρχει χρήμα στην αγορά, το οποίο είναι η κινητήριος δύναμή της, με συνέπεια να έχουμε τόσο μακροοικονομικές όσο και μικροοικονομικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε υφέσεις, αύξηση της ανεργίας, πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και πολλές φορές σε αύξηση επιτοκίων δανεισμού, καθώς οι τράπεζες γίνονται πιο επιφυλακτικές στη χορήγηση δανείων.

Εν τέλει η έλλειψη ρευστού στην αγορά μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, όπου η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της ρευστότητας, και ούτω καθεξής.

  • Πώς αυτό από λόγια θα γίνει πράξη;

Πρώτα από όλα οφείλουν να γίνουν, και εν μέρει γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις όπως οι πρόσφατες στη φορολογία αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και στο ενεργειακό κόστος, στην ενίσχυση των εξαγωγών, στην προσέλκυση των επενδύσεων, στη βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου, στη διεύρυνση της περιμέτρου χρηματοδότησης των ΜμΕ και μικρών επιχειρήσεων. Οφείλουμε ως επιμελητήριο να γίνουμε ο φορέας που θα εκπροσωπεί δυναμικά τις επιχειρήσεις στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και θα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν είμαστε ωτακουστές στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε τη φωνή των μελών μας. Οφείλουμε ως επιμελητήριο να συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς φορείς όπως οι Δήμοι της Κορινθίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα Πανεπιστήμια της περιοχής αλλά και με άλλους φορείς, όπως επαγγελματικοί σύλλογοι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως θα δείτε στο πρόγραμμά μας πάνω σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρόταση. Για εμάς δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά. Θα επιδιώξουμε την ουσιαστική σύμπραξη όλων των φορέων για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως η δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή. Οφείλουμε να στηρίξουμε όλα τα μέλη μας. Όλων των κατηγοριών. Να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπτυχθούν. Θα δημιουργήσουμε ένα γραφείο υποστήριξης επιχειρήσεων, το οποίο θα παρέχει ενημέρωση για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και θα βοηθάει στην προετοιμασία των αιτήσεων. Μέλημά μας να κάνουμε παρεμβάσεις ουσιαστικές που θα προωθήσουν τουριστικά την Κορινθία και τις επιχειρήσεις της. Θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις και συνέδρια για την προβολή της Κορινθίας ως τουριστικού προορισμού, και θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς για την βελτίωση των τουριστικών υποδομών.

  • Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. 

Σας ευχαριστώ πολύ. Εμείς θα κάνουμε πράξη το “ενώνουμε δυνάμεις – Νικάμε- Προχωράμε μπροστά”

Ενημερωθείτε για την ομάδα και το πρόγραμμα του συνδυασμού “Κορινθιακό Επιχειρείν” ΕΔΩ.

Κόρινθος: Επιχείρηση για σκάφος που εντοπίστηκε ακυβέρνητο

Previous article

Μαρία Αγγελικούση: Στα 183 πλοία ο στόλος της – Το 2028 η εταιρεία της θα μηδενίσει το χρέος της

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply