1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Η Αντίδραση του Δήμου Ξυλοκάστρου στην Πυρκαγιά στα Ροζανά: Ελλείψεις, Παράπονα και Ερωτήματα

0

Η αντίδραση του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στην πυρκαγιά στα Ροζανά, η οποία κατέκαψε 71.000 στρέμματα γης και κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων, ήταν απογοητευτικά ερασιτεχνική τόσο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης όσο και μετά. Εκτός από τις σοβαρές ελλείψεις του δήμου, υπήρχαν και προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό, όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο, τα οποία επιδείνωσαν την κατάσταση και ανέδειξαν την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και προετοιμασία σε κρίσιμες στιγμές.

Κατά την διάρκεια της κατάσβεσης

Μετά την καταστροφή, αρκετοί πολίτες εξέφρασαν δημόσια την απογοήτευσή τους για τον κακό συντονισμό που, κατά τη γνώμη τους, είχε συμβάλει στην εξέλιξη της φωτιάς. Παρόλο που ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης αποτελεί αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής, τα παράπονα αφορούσαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος διαχειρίστηκε τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και την έλλειψη υποστήριξης προς τους πληγέντες.

Την καθοριστική ώρα της κατάσβεσης, και ενώ υπάρχουν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ο Δήμος απουσίαζε από τον επιχειρησιακό συντονισμό. Την ενημέρωση του κόσμου, για το πού είναι η φωτιά, πού κατευθύνεται και πώς να κινηθούν, έκαναν τα ΜΜΕ, αθηναϊκά και τοπικά, ομάδες στα social και φυσικά η αστυνομία, η οποία έδρασε υποδειγματικά σε αυτή την περίπτωση τόσο στις εκκενώσεις όσο και στη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Ακόμα και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν για τους ανθρώπους που πάλευαν εκείνη την ώρα με το θηρίο ήταν αποτέλεσμα ιδιωτικής εθελοντικής πρωτοβουλίας.

Ανησυχία προκάλεσε επίσης η αδυναμία του Δήμου να διευκολύνει τη δήλωση των ζημιών, καθώς οι κάτοικοι έπρεπε να μετακινηθούν στην Κόρινθο για να δηλώσουν τις απώλειές τους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης τοπικά.

Μετά την καταστροφη

Αφού λοιπόν έσβησε η φωτιά, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ανάρτησε μήνυμα στο Facebook (δείτε εδώ), εκφράζοντας τις ανησυχίες του “ως πολίτης και όχι ως Δήμαρχος” για τη φημολογούμενη εμπλοκή του Αντιδημάρχου του στην υπόθεση της φωτιάς. Ωστόσο, η επιλογή του να μιλήσει με αυτή τη διπλή ιδιότητα δημιούργησε εντυπώσεις ότι ο Δήμος απέφυγε να πάρει σαφή θέση, γεγονός που πυροδότησε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της δημοτικής αρχής.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα ήταν η έλλειψη νερού σε πυροσβεστικούς κρουνούς, όταν λόγω της φωτιάς καταστράφηκαν κολώνες ηλεκτροδότησης, αφήνοντας πολλές γεωτρήσεις εκτός λειτουργίας. Αυτές οι δυσλειτουργίες δημιούργησαν προβλήματα ανεφοδιασμού και ανέδειξαν την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία και συντήρηση των υποδομών. Πολλοί πολίτες του Ξυλοκάστρου και άτομα που έλαβαν μέρος στην πυρόσβεση άρχισαν να εκφράζουν ανοιχτά παράπονα, σχολιάζοντας ότι, ακόμα κι αν ο Αντιδήμαρχος είναι αθώος για τον εμπρησμό, φέρει βαριές ευθύνες για την έλλειψη οργάνωσης και προετοιμασίας του δήμου, καθώς είναι υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία.

Σύγκριση με τον Δήμο Λουτρακίου

Η καλή προετοιμασία δεν εξασφαλίζει πως δεν θα συμβεί ποτέ τίποτα, εξασφαλίζει όμως πως αν συμβεί το κακό, θα είμαστε έτοιμοι και θα ελαττώσουμε τη ζημιά. Δυστυχώς, κατά την πυρόσβεση δημιουργήθηκε θέμα με τα καύσιμα των εθελοντών, καθώς η Πυροσβεστική δεν κάλυψε τα καύσιμα, με αξιωματικούς εκ των υστέρων να ρίχνουν την ευθύνη στους “Αθηναίους”. Εδώ, ο Δήμος θα μπορούσε να αναλάβει δράση, όπως είχε κάνει ο Δήμος Λουτρακίου, όπου σε παλαιότερη πυρκαγιά οι εθελοντές έκαναν έκκληση για καύσιμα μέσω Facebook, και η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε άμεσα, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα σε χρόνο-ρεκόρ.

Στο Ξυλόκαστρο, ωστόσο, η εθελοντική ομάδα “Κυλλήνιος Άδωνις” παλεύει μόνη της χωρίς υποστήριξη από τον Δήμο, αναγκάζοντας εθελοντές να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα, κάποια από τα οποία υπέστησαν βλάβες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μοναδικό όχημα της ομάδας χρειάζεται αντικατάσταση και η ομάδα παλεύει μόνη της να βρει τα χρήματα.

 

Συμπεράσματα και Προτάσεις

Η πρόσφατη πυρκαγιά ανέδειξε τις αδυναμίες στη διαχείριση κρίσεων του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Είναι κρίσιμο οι τοπικές αρχές να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους τακτικές, να βελτιώσουν τη συνεργασία με τους εθελοντές και να διασφαλίσουν την επάρκεια των υποδομών σε κρίσιμες στιγμές. Ένα οργανωμένο σύστημα που θα περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες, τακτική ενημέρωση και ευελιξία στις διαδικασίες θα βοηθήσει στη μελλοντική προστασία της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της.

 

Ένα Ζωντανό Μάθημα Ιστορίας: Μαθητές του 3ου Δημοτικού Λουτρακίου επισκέφτηκαν το Θρυλικό Θωρηκτό “Αβέρωφ”

Previous article

Έρχεται το 1ο Korinthos City Race στις 23 Νοεμβρίου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply