Παρακολουθώ τη δημόσια συζήτηση για τα νερά στην Κορινθία μας, για πιθανή είσοδο της Ευδαπ ή την ένωση των ΔΕΥΑ, την τιμολόγηση κτλ. Αυτά συμβαίνουν τώρα.
Μέχρι σήμερα επί δεκαετίες -και καλές δεκαετίες, δεν είχαμε μόνο μνημόνια επί 40 χρόνια – τις τύχες του νερού, ποιοι τις διαχειρίστηκαν;
Κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση.
Και μιλώ για άρδευση και ύδρευση ως νομός με μεγάλη αγροτική οικονομία.
1) Φράγμα Ασωπού. Δις ξοδεύτηκαν, τίποτα δεν έγινε, και δεν ξέρω αν θα έχει γίνει όταν θα είμαστε γέροντες.
2) Λίμνη Στυμφαλίας. Μηδέν. Πήρε η Κόρινθος νερό, πήρε το Κιάτο, και καλώς ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΟ : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.
Ποια είναι η περιβαλλοντική προστασία της Λίμνης, η καλλιέργεια των πηγών, το μάζεμα νερών που χάνονται;; ΚΑΜΙΑ.
3) Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική τουλάχιστον στις περισσότερες ΔΕΥΑ; Φέσια χαρίζονται προς άγρα ψήφων και ο λογαριασμός πάει στην Πολιτεία, άρα σε μας, ως φορολογούμενους.
Μόνο 1,5 εκατ. ευρω χρωστούσε η Δευα του Δήμου μας σε ΔΕΗ και ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ την προηγούμενη θητεία. Σκεφτείτε τι γίνεται σε όλη τη Χώρα.
4) Ποια είναι η εκπαιδευτική πολιτική για να μάθουν τα παιδιά μας το σεβασμό στο ύψιστο ανθρώπινο αγαθό;
Τους μάθαμε την αξία του νερού, την καθημερινή χρήση του με μεθόδους σωστές, την μη κατασπατάλησή του; Ξέρουν τα παιδιά μας πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως γιατί δεν έχουν μια στάλα νερό; Σάμπως μάθαμε εμείς σαν παιδιά;
Λαικισμοί είναι αυτοί;; Όχι. Γιατί να, ήρθε η εποχή, που τα εύφορα μέρη μας με τα τόσα πηγαία νερά δεν έχουν να ποτίσουν. Άραγε, σε πόσα δεν θα έχουμε ούτε για να πιούμε;
5) Μαζέψαμε τα νερά, τα πηγαία, με μικρά φράγματα χαμηλού κόστους πχ Καστανιά, Κυλλήνη και σε άλλα χωριά ; Όχι, ούτε μία τέτοια προσπάθεια δεν έχει γίνει.
6) Ελέγξαμε, καταργήσαμε, τιμωρήσαμε παράνομες γεωτρήσεις; Χιλιάδες είναι σήμερα κατά μήκος όλου του Νομού.
Αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι τα κρίσιμα θέματα προς ανάδειξη.
Για να υπάρξει βάσιμη ελπίδα για ουσιαστική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη. Και δυστυχώς αυτά δεν συζητιούνται!
Comments