1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιοι Θεόδωροι: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

0

Στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την περιοχή της Κινέττας και των Αγίων Θεοδώρων μετέβησαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης και Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης οι οποίοι πραγματοποίησαν σύσκεψη με τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιο Αλκ. Γκιώνη, τη Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κορινθίας Μαρία Θελερίτη, τον πρώην Αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων Σωτήρη Νικολάου, τον Συντονιστή Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΜΑΚ για την πορεία των επιχειρήσεων στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Δημάρχου κ.Γκιώνη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σταλούν αεροπλάνα από την Ιταλία που θα συνδράμουν αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης του πύρινου μετώπου.

Δηλώση Χρήστου Στυλιανίδη:

“Ήταν όντως πρωτόγνωρη η αλληλεγγύη που επεδείχθη και μπορώ να παραθέσω όλες τις χώρες που από την πρώτη στιγμή ήταν διαθέσιμες να στείλουν βοήθεια και θέλω να σημειώσω ότι αυτό έγινε μάλιστα τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές πρωτόγνωρες στη Σουηδία και τα βασικά διαθέσιμα μέσα κατά κράτος μέλος είχαν σταλεί στη Σουηδία. Τα επιπλέον διαθέσιμα μέσα.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε την έντονη πρόθεση των Ισπανών να στείλουν τα καναντέρ, οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη για να μην πω όλες τις χώρες, ήταν έτοιμες να στείλουν βοήθεια. Ακόμα και χώρες οι οποίες είναι απλά μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως το Μαυροβούνιο, η FYROM και η Τουρκία, ήταν έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα και να παράσχουν αυτήν την βοήθεια σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Αλλά η δική μου παρουσία εδώ δεν είναι απλώς λόγια, δεν είναι απλώς έκφραση αλληλεγγύης, είναι χειροπιαστή αλληλεγγύη στην πράξη και αυτό κάναμε τώρα και με τον Υπουργό και τους ειδικούς, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να δούμε πώς θα δώσουμε την ευρωπαϊκή απάντηση. Την ευρωπαϊκή απάντηση ήδη την δρομολογούμε, είναι η νέα πρόταση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή από πέρυσι τον Οκτώβριο και είμαστε στη διαδικασία ώστε να γίνουν assets της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίζοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στο λεγόμενο RescEU, έτσι ώστε όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Οπωσδήποτε ένας σημαντικός πυλώνας πάντα στα θέματα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ειδικά μέσω της νέας πρωτοβουλίας μας για το RescEU, είναι το λεγόμενο prevention and preparedness, είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα.

Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε αυτό το πράγμα και εκεί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε την ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε. Και όπως πάντα ξέρετε η πρόληψη σώζει ζωές και είναι καλύτερη από την θεραπεία. Θέλω να τονίσω μέσα από αυτήν την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης όπως είπα πρακτικά, την άμεση ανταπόκριση της Κύπρου, που από την πρώτη στιγμή έστειλε τους πυροσβέστες και ήδη τώρα απ’ ότι έχω ενημερωθεί ενεργούν στην περιοχή της Κινέτας. Kαι όπως είπα ήδη, ξεκίνησαν κάποια ιταλικά αεροπλάνα που θα φτάσουν για να μας βοηθήσουν αύριο στην περιοχή της Κινέτας και πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες οποιαδήποτε στιγμή ζητήσουμε την βοήθεια να είναι εδώ να συντρέξουν τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό.

Όμως αυτήν την στιγμή που συζητάμε για αλληλεγγύη και την είδαμε και μας ενισχύει όλους, όλους τους Έλληνες, όλους τους Ευρωπαίους, δεν πρέπει να ξεχνούμε τους πραγματικούς ήρωες επί του εδάφους. Και οι πραγματικοί ήρωες ήταν οι πυροσβέστες μας, οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας και οι απλοί άνθρωποι που βγήκαν είτε με τις βάρκες τους, είτε πηγαίνοντας στις πιο δύσκολες περιοχές για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Αυτό από την δική μου εμπειρία στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας παγκοσμίως σας λέω ότι είναι το πιο σημαντικό. Οι first responders, αυτοί που μπορούν πρώτοι να αντιδρούν και να δίνουν το παράδειγμα είναι αυτοί που μας καθοδηγούν στην αντιμετώπιση της κάθε φυσικής καταστροφής, ώστε συγκλονισμένοι από αυτό το γεγονός μετρούμε τις πληγές μας, πενθούμε αλλά αποφασισμένοι και ως Έλληνες και Ευρωπαίοι να συνεχίσουμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των φυσικών καταστροφών που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής καθημερινά επιδεινώνεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες πυρκαγιές φέτος ήταν στη Σουηδία, ώστε όλοι όσοι, και δυστυχώς σε παγκόσμια κλίματα, έχουμε τέτοιες απόψεις. Πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι fake news. Δεν είναι fake news, είναι κάτι πραγματικό το οποίο ζούμε. Ναι, θα συνεχίζουμε με την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνος του. Και  δεν είναι μόνος του όχι μόνο τώρα που πρακτικά θα βρούμε τρόπους να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες τις δύσκολες, αλλά και στην επούλωση των πληγών η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα για να βοηθήσει.”

Έρχεται η τρίτη δόση για το επίδομα παιδιού

Previous article

Μάθε μέχρι πότε ακυρώνονται όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στον δήμο Σικυωνίων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.