Σε λίγο συμπληρώνονται τρία χρόνια , από τον Νοέμβριο του 2021, όταν μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπεγράφει η προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη και προβολή του κάστρο του Ακροκόρινθου προϋπολογισμού 240 χιλιάδων ευρώ.
Στην ουσία ο κύριος στόχος του έργου ήταν ο επαναφωτισμός του Ακροκόρινθου.
Από τότε ακολούθησαν συσκέψεις , τηλεδιασκέψεις , συνεντεύξεις , δηλώσεις, όμως σε πρακτικό επίπεδο τίποτα ουσιαστικά δεν δείχνει ότι το έργο έχει δρομολογηθεί.
Γραφειοκρατικές αδυναμίες , παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και υπέρμετρος εάν όχι και υποκριτικός σεβασμός της βιοποικιλότητας διατηρούν στο σκοτάδι το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου.
Παρότι ήταν γνωστό ότι η περιοχή του κάστρου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000 κατά την ένταξη του αρχικού έργου το 2004 στο Γ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 2 εκατ. €, δεν πραγματοποιήθηκε μελέτη για τις επιπτώσεις του φωτισμού στην χλωρίδα και πανίδα με αποτέλεσμα να δοθούν ‘ευκαιρίες’ πρακτικών κωλυσιεργίας του φωτισμού , αρχικά το 2004 και συμπληρωματικά το 2007 μετά τις ζημίες από πυρκαγιά , οι οποίες φθάνουν μέχρι σήμερα από διάφορες αυτόκλητες ομάδες προστασίας της βιοποικιλότητας.
Το εάν ο φωτισμός θα είναι ψυχρός ή θερμός , το εάν υπάρχουν κίνδυνοι καταστροφής του έργου (πυρκαγιές, κλοπές υλικού) , το εάν θα συμμετάσχει η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων από τεχνικής πλευράς στην υλοποίηση του έργου , το εάν φωτιστεί το κάστρο ή και ο λόφος στο σύνολο του, όλα αυτά αποτελούν ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα που έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί.
Όταν οι κάτοικοι της Αρχαίας Κορίνθου έδωσαν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα ασφάλειας των κατοικιών τους είναι απαράδεκτο για τον Δήμο Κορινθίων να μην δίνει αυτόβουλα λύση στην περιφρούρηση του φωτισμού του κάστρου.
Λίγο πιο νότια από τον Ακροκόρινθο υπάρχει στην περιοχή της Νεμέας, η Παναγία των Βράχων , όπου το βραχώδες Όρος Πολύφεγγο φωτίζεται αναδεικνύοντας με φυσικό και απλό τρόπο το γεωμορφολογικό αλλά και το ιστορικό-θρησκευτικό πλαίσιο ενός μοναδικού ιερού προσκυνήματος πανελλήνιας εμβέλειας.
Είναι λυπηρό και παράλληλα υπονομευτικό για την τεράστια ιστορία του τόπου ο Ακροκόρινθος να μην έχει αντίστοιχη προβολή μέσω φωτισμού και όλοι να κρύβονται πίσω από τις ενδεχόμενες παράνομες πράξεις της ομάδος χαλκού ή των αντισυμβατικών πρακτικών των οικολόγων .
Ο μη φωτισμός βαρύνει όλους και όχι μόνο την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Υπάρχουν θεσμικά και αυτοδιοικητικά όργανα που πρέπει να πιέσουν για τον άμεσο επαναφωτισμό του κάστρου.
Το ‘Άστρο των άστρων’ όπως χαρακτηρίζεται ο Ακροκόρινθος πρέπει να πάψει να παραμένει στο σκοτάδι.
Από το 2009 που ο φωτισμός έπαψε να λειτουργεί πέρασαν 15 χρόνια , όπως πέρασαν , ολόκληρη αυτή την περίοδο, αρκετοί αυτοδιοικητικοί όλων των βαθμίδων , έφοροι αρχαιοτήτων και υπουργοί πολιτισμού, όμως κανένας δεν κρίθηκε αποτελεσματικός και κυρίως ουσιαστικός για το συγκεκριμένο έργο.
Δικαιολογίες θα υπάρχουν πάντα, εκείνο που πλέον αναζητείται είναι η άμεση και οργανωμένη αντίδραση για την καταπολέμηση της αδράνειας και των πρακτικών κωλυσιεργίας και παράκαμψης της βούλησης της πλειοψηφίας.
ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Comments