Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή βρίσκεται η παραγωγή της ποικιλίας επιτραπέζιου σταφυλιού «Σουλτανίνα», που τα τελευταία χρόνια δέχεται τις πιέσεις άλλων ποικιλιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γεωπόνος Πασχάλης Σιακοβέλλης, «το ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έβαλαν ποικιλίες άσπερμες και ότι τα σούπερ μάρκετ είχαν προσανατολιστεί σε έγχρωμες άσπερμες ποικιλίες ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Ωστόσο, τόσο το κράτος όσο και οι παραγωγοί δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε. Οι νέες ποικιλίες έχουν οικονομία κλίμακας, αφού διοχετεύονται σε μεγάλες ποσότητες, σε αντίθεση με τους ντόπιους παραγωγούς που είναι ιδιοκτήτες μικρών κλήρων και δεν συνεργάζονται μεταξύ τους».
Ο κ. Σιακοβέλλης εστιάζει σε ακόμη έναν λόγο που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους παραγωγούς Σουλτανίνας: «Οι ποικιλίες που προχωράνε Ιταλοί και Ισπανοί είναι κυρίως πιο πρώιμες από τη Σουλτανίνα και έτσι μπαίνουν γρήγορα στην αγορά, ενώ ελάχιστες είναι πιο όψιμες. Αυτό δίνει ένα προβάδισμα στην αγορά», υπογραμμίζει.
Αντικατάσταση με νέες ποικιλίες
Από την πλευρά του, ο παραγωγός Γιώργος Δαρδάνης από τη Στιμάγκα Κορινθίας προσθέτει ότι ήδη μπαίνουν νέες ποικιλίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι πρώιμες. «Υπάρχουν προβλήματα, καθώς οι νέες ποικιλίες είναι περισσότερο ανθεκτικές, ενώ τη Σουλτανίνα δεν μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σωστά λόγω τόσο των καιρικών συνθηκών όσο και της έλλειψης νερού. Ήδη, παραγωγοί την αντικαθιστούν, όμως και οι νέες ποικιλίες έχουν τα προβλήματά τους», επισημαίνει.
Καταλήγοντας, ο κ. Δαρδάνης εξηγεί ότι «όλοι αναζητούν κάτι καινούργιο, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει κάπου. Η ζήτηση στο εξωτερικό έχει πέσει και μειώθηκαν οι εξαγωγές. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η αντοχή στο ράφι, αλλά και η διαφορά στις αποδόσεις κάτω από κανονικές συνθήκες».
Αργυρίου Γιώργος
ypaithros.gr
Comments