4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Στυμφαλία : Ζωντάνεψε το έργο του Βοχαΐτη ποιητή και λογοτέχνη Ντίνου Βλαχογιάννη

0

Στο φιλόξενο και καλαίσθητο Αμφιθέατρο του Μουσείου Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση λογοτεχνικού – λαογραφικού περιεχομένου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών και την συνεργασία του Δήμου Σικυωνίων και του Ιδρύματος Πολιτισμού Ομίλου Πειραιώς.
Σημείο αναφοράς,το ολιγότερο γνωστό στους πολλούς κομμάτι του πνευματικού έργου, του σπουδαίου Βοχαΐτη ποιητή και λογοτέχνη Ντίνου Βλαχογιάννη, ο οποίος υμνεί με ξεχωριστό γλωσσικό ύφος που θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μελέτης κάποτε, τις ομορφιές της φύσης και τον καθημερινό βίο των κατοίκων της Ορεινής Κορινθίας.
Αυτός, ο χαρισματικός άνθρωπος του κάμπου ο κορυφαίος δημιουργός με την διεθνή αναγνώριση και την πανελλήνια καταξίωση,με περισσή ευχέρεια και ευστοχία περιέγραψε και κατέγραψε με σμιλευμένο λόγο τοπία, εικόνες, συνθήκες γεγονότα και δράσεις που αφορούν ανθρώπινες συμπεριφορές ως να έζησε και να ενσωματώθηκε από γεννήσεώς του στον γεωγραφικό ιστό της Στυμφαλίας και του Φενεού.
Επιφύλασσε εκπλήξεις, ακόμη και για τους συστηματικούς μελετητές του, η αποκλειστική και εκτεταμένη θεματολογία με την πλούσια αναφορα στην Ορεινή Κορινθία όπως περιέχεται σε σημαντικό αριθμό έργων του Βλαχογιάννη.
Συγκίνηση αλλά και ευθυμία διαχύθηκε στο παριστάμενο ακροατήριο που παρακολούθησε με προσήλωση να παίρνουν ζωή όλα όσα με μαστοριά μοναδική αποτυπώθηκαν από τον σπουδαίο δημιουργό,στα εύστοχα επιλεγμένα κείμενα και ποιήματα του που αναγνώσθηκαν.
Τα απέδωσαν εξαιρετικά, οι ικανότατοι χειριστές του λόγου της Σικυώνιας Σκηνής, με επιδεξιότητα χαρακτηριστική.
Ξεχωριστή η στιγμή, όταν ο δεκάχρονος Κων/νος Τσαμαδός από το Ψάρι της Στυμφαλίας, με την συνοδεία τριών γυναικείων φωνών, Λίζα Αναγνωστοπούλου – Μαρία Μπούρα – Ελένη Μπόκου (καταγωγή- Καλλιάνοι), τραγούδησαν υπέροχα Δημοτικό τραγούδι για τον οπλαρχηγό της Καστανιάς Παπανίκα και ακούστηκε το συγκλονιστικό ποίημα με τίτλο “Μνημόσυνο” από την Φωτεινή Καρακούση (καταγωγή – Καλλιάνοι), που ο Βλαχογιάννης έγραψε για τον περίφημο Καστανιώτη επιστήμονα και άνθρωπο, γιατρό Στάθη Παπακωνσταντίνου.
Οι: Δήμητρα Κομποθανάση – Λευτέρης Αχμέτης – Γιώτα Ανδρικοπούλου – Μάριος Στεφανιδέλης – Αφροδίτη Καλλίρη – Δημήτρης Αθανασίου – Κατερίνα Μιχαλοπούλου – Άγγελος Δήμου – Λίζα Αναγνωστοπούλου και Μαργαρίτα Δήμου συνέθεσαν ένα υπέροχο σύνολο αφηγήσεων εμβληματικών διηγημάτων (“Το Στοιχειό” – “Τα Κουδούνια”) από τα “Κορινθιακά Χρονικά” του Βλαχογιάννη, καθώς και αποδώσεων έξοχων ποιημάτων του όπως αυτά με τίτλους, “Χαρά” – “Ντρίζα” – “Καίσαρι” – “Λίμνη” – “Χαραυγή” – κ.α, των οποίων οι υποθέσεις αφορούν την Ορεινή Ζώνη αποκλειστικά.
Στο άλλοτε διαυγές και άλλοτε μελαγχολικό βροχερό Κυριακάτικο πρωινό πλάι στην Λίμνη, σε διάρκεια μιας περίπου ώρας, ξεδιπλώθηκε το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του Ντίνου Βλαχογιαννη, μέσα από το οποίο, αναδύεται και εξυμνείται η τραχιά ζωή των ανθρώπων, η ονειρική φύση και το θαυμαστό περιβάλλον αυτού του τόπου.
Περιγράφεται ιδανικά η ουσιαστική αλληλεπιδραση και ευεργεσία του Οροπεδίου στην πεδιάδα χωρίς περιττολογίες.
Υπήρξαν ανέκαθεν όπως γράφει, Στυμφαλία και Φενεός, ζωοδώτρες μήτρες για την πεδινή Κορινθία σε φυσικό υδατικό δυναμικό αλλά και έμψυχο υλικό.
Ο Διμηνιώτης ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Σώκος, επιστήθιος φίλος και μαθητής του Βλαχογιάννη και το γειτονόπουλό του στο Βραχάτι,ο νομικός και συγγραφέας Κώστας Βασιλείου, ήταν οι πλέον κατάλληλοι εισηγητές και είχαν την συγκρότηση και γνώση, με τις βιωματικές ομιλίες τους, να αναδείξουν τον στοχασμό και την έμπνευση του ποιητή όντας εντός του περιβάλλοντος της χιλιτραγουδισμένης Λίμνης, με ορατή δια γυμνού οφθαλμού τη Ζήρεια και την συνύπαρξη όλων εκείνων των στοιχείων που η θαυματουργή του πένα ανάστησε και εξύψωσε πνευματικά.
Η τεκμηριωμένη αποτίμηση των προτερημάτων της ποιητικής και λογοτεχνικής αξίας ενός μεγάλου πνευματικού για την Κορινθία κεφαλαίου,όπως ο Ντίνος Βλαχογιάννης, καταγράφηκε με εμπεριστατωμένη από τους ομιλητές μέθοδο και αρμονική σύνδεση των ατμοσφαιρικων κειμένων που αναγνώσθηκαν, στην πολύ θετική και χρήσιμη λογοτεχνική συνάντηση του Μουσείου Περιβάλλοντος.
Ενδεχομένως το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή σοβαρής επεξεργασίας της ιδέας, οι δυνάμενοι φορείς όπως το Ίδρυμα Πολιτισμού Πειραιώς και ο Δήμος, να προωθήσουν την δημιουργία Βιβλιοθήκης που θα μελετά και θα προάγει το έργο του κορυφαίου κατά πολλούς Κορινθίου ποιητή, που είναι μοναδικής λαογραφικής και λογοτεχνικής σπουδαιότητας για τις περιοχές Στυμφαλίας – Φενεού.

 

 

 

Βουκολική γιορτή στο Φενεό  με παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωϊας

 

Με ταξίδι στην μνήμη του χθες και με πλούσια θεματογραφία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 στις 8.30μμ στη θέση Σπάρτες (δρόμος Μεσινό – Καλύβια/ Αρχ. Φενεός, απέναντι από Παπαγιανοπουλο) η αναβίωση παραδοσιακών κτηνοτροφικών εργασιών από τον Σύλλογο Γυναικών Φενεού.

Καθημερινές σκηνές από την βουκολική ζωή μέσα σε ενα διαμορφωμένο χώρο με παραδοσιακή καλύβα, στρούγκα με τα ζώα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και παρουσίαση των εργασιών των κτηνοτρόφων, αρμεγμα, κούρεμα, πήξιμο τυριού κ.α, θα μας χαρίσουν ενα υπέροχο θέαμα.

Σπιτικά ηδύποτα, Γαλατόπιτες και εδέσματα από το πολύτιμο γάλα θα μας ευχαριστήσουν, και η παραδοσιακή φωνή του Παναγιώτη Λάλεζα θα ανοίξει το γλέντι που θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ.

Ας ξεχάσουμε για λίγο τις καθημερινές μας δυσκολίες και ας εργαστούμε συλλογικά για την διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, για την ανάδειξη του τόπου μας, την σύνδεση και την φιλία που προσφέρει ο εθελοντισμός.

Ενημέρωση: Μπορείτε να αναδημοσιεύετε τις εκδηλώσεις που αναρτούμε στο corinthia.events, προσθέτοντας ένα ενεργό link προς την ιστοσελίδα μας στο τέλος της αναδημοσίευσης: Γιορτή για το Γάλα (6/7 Μεσινό – Ορεινή Κορινθία) | Corinthia.Events

 

Για ακόμα μια χρονιά

 

Ο Στράτος Σεϊτανίδης  μαζί με τη μαμά του μας μαγειρεύει αρνάκι φρικασέ αλά … Αθίκια !

Ο επιτυχημένος Κορίνθιος επιχειρηματίας  Στράτος Σεϊτανίδης , γνωστός και από τις εμφανίσεις του στην τηλεοπτική οθόνη , παρουσίαζε πριν λίγα χρόνια μια σειρά εκπομπών με τίτλο «Γεύσεις Ζωής» για το Epsilon TV.

Η αγάπη του για την πόλη του την Κόρινθο περικλείεται σε ένα όμορφο επεισόδιο «Γεύσεις Ζωής» , προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές της , τα μνημεία της αλλά και τους ανθρώπους της. Επιχειρεί να δείξει στο κοινό άγνωστες πτυχές της Κορίνθου , προτείνει αγαπημένα στέκια των ντόπιων και συνομιλεί με Κορίνθιους που επιχειρούν με μεράκι και γνώση στον τόπο τους.

Ο Στράτος Σεϊτανίδης μαζεύει άγρια χόρτα στην ύπαιθρο των Αθικίων και μας μαγειρεύει μαζί με την μητέρα του αρνάκι φρικασέ , δοκιμάζει κεφτέδες με κορινθιακή σταφίδα στο «Εφετείο»,  δοκιμάζει χειροποίητα γλυκά στο «Στάχυ» και ….

Δείτε το βίντεο :

 

 

 

Γιατί τα παιδιά ξετρελαίνονται για την καλοκαιρινή ημερήσια κατασκήνωση της SportCamp

Καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά σίγουρα δεν σημαίνει τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Σημαίνει κολύμπι, ποδόσφαιρο , παιχνίδι , γέλια και … πολλές υπέροχες αναμνήσεις .

Το ημερήσιο κατασκηνωτικό πρόγραμμα (DayCamp) της SportCamp είναι ειδικά φτιαγμένο για παιδιά που θέλουν η μέρα τους να είναι γεμάτη από αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες , διασκέδαση και πάνω απ΄όλα ΦΙΛΟΥΣ !

Και όλα αυτά σε ένα όμορφο περιβάλλον μέσα στη φύση , σε μια ενιαία έκταση 75 στρεμμάτων  με υπερσύγχρονες  εγκαταστάσεις (γήπεδα, πισίνες, κλειστούς και ανοιχτούς χώρους δραστηριοτήτων, ξύλινα κιόσκια, ) που ενθουσιάζει τα παιδιά και τους ανοίγει την όρεξη… Γι΄αυτό και στο εστιατόριο , τους προσφέρονται γεύματα νόστιμα , όλα παρασκευασμένα από το προσωπικό της Sportcamp με προσεκτικά επιλεγμένες φρέσκιες πρώτες ύλες.

Αυτό όμως που πραγματικά κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την κατασκήνωση του SportCamp είναι οι άνθρωποι του. Με μεγάλη εμπειρία σε κατασκηνωτικά προγράμματα (πολλές φορές οι ίδιοι πρώην κατασκηνωτές) , με αγάπη για τα παιδιά και τον αθλητισμό, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους γονείς.

Είναι οι άνθρωποι που θα έρθουν κοντά στα παιδιά , θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους , θα τα εμψυχώσουν , θα τα βοηθήσουν  να αποκτήσουν σωματικές και ψυχικές ικανότητες , να εξελιχθούν , να διασκεδάσουν και να εφοδιαστούν με πολύτιμες εμπειρίες για όλη τους τη ζωή.

Είναι αυτό που 40 χρόνια τώρα κάνει την κατασκήνωση του SportCamp αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό για χιλιάδες παιδιά!

 

Ημερήσια Κατασκήνωση SportCamp

Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.

Μάθε περισσότερα στο www.sportcampkids.gr

 

Το ημερήσιο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του sportCamp

 

Από τις 10 το πρωϊ έως και τις 8 το βράδυ

 

Σημαίνει ΕΥΚΑΙΡΙΑ το παιδί να απολαύσει τη φύση που στερείται στην καθημερινότητά του και να απαλλαγεί από τις συνήθειές του, όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση

Το καλοκαίρι είναι εδώ, τα σχολεία έχουν κλείσει και πολλοί γονείς σκέφτονται πώς θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους και πώς θα τα βοηθήσουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, αποκτώντας παράλληλα σημαντικές εμπειρίες.

Τα οφέλη της κατασκήνως

 

Η SPORTCAMP είναι η κορυφαία επιλογή των παιδιών που αγαπούν την κατασκήνωση και τον αθλητισμό και κάθε καλοκαίρι, προσθέτει  μια συναρπαστική εμπειρία ζωής στις αναμνήσεις τους.
Χιλιάδες κατασκηνωτές και οι γονείς τους μας επιλέγουν και μας εμπιστεύονται εδώ και 40 περίπου χρόνια.

 

 

 

 

 

Η πόλη της Κορίνθου τιμά τον πολιούχο της Απόστολο Παύλο

 

 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!

Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν.Κορινθίας

Αγ.Νικολάου 17α

2741084854

mail@gak.kor.sch.gr

 

Με αυτό το βίντεο – ντοκουμέντο έρχεται η απάντηση στα περί ΦΙΜΩΣΗΣ των συλλόγων από την συντονίστρια της εκδήλωσης Μαίρη Νικολοπούλου .

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το Δελτίο Τύπου του Σωματείου Φιλολόγων Ν.Κορινθίας που δημοσιεύσαμε χθες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) με την πρόεδρο του Αντιγόνη Βογιατζή Ζακούρα να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά των διοργανωτών και να κάνει λόγο ακόμα και για ΦΙΜΩΣΗ των Σωματείων που υποστήριξαν την εκδήλωση που τελικά κατά την άποψη της εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Η δημοσιογράφος Μαίρη Νικολοπούλου που είχε αναλάβει τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης  επικοινώνησε με το sfedona.gr διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα όσα αναφέρει στο δελτίο τύπου η Πρόεδρος των Φιλολόγων . Σε αντίθεση υποστήριξε ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μόνο η Αντιγόνη Βογιατζή Ζακούρα για αδιανόητους προσωπικούς λόγους παρεξηγήθηκε και αποχώρησε από την εκδήλωση και κατά συνέπεια δημιούργησε πρόβλημα άνευ σοβαρού λόγου.
«Λυπάμαι πολύ για την ασεβή συμπεριφορά της κας Βογιατζή Ζακούρα προς το πρόσωπό μου αλλά και προς το πρόσωπο της διοργανώτριας της εκδήλωσης την ποιήτρια Μαίρη Σουρλή . Πιο πολύ λυπάμαι γιατί μια φιλανθρωπική εκδήλωση που στόχο είχε την οικονομική στήριξη του Ευθύμιου Κέντρου καπηλεύθηκε από ανθρώπους που εκτιμούσα και δεν περίμενα ποτέ τέτοιες συμπεριφορές».

 

 

 

Μια φιλανθρωπική εκδήλωση επισκιάστηκε από τις διαφωνίες των  για την «μαρκίζα»

 

 

Αναζητώντας την καλύτερη συντροφιά … στην βιβλιοθήκη Κορίνθου

Καλύτερη συντροφιά από ένα βιβλίο δεν υπάρχει για το καλοκαίρι. Και αν είσαι από αυτούς που επιλέγεις να βουτήξεις αχόρταγα στις σελίδες του και ας βρίσκεσαι στην παραλία πάνω στην ξαπλώστρα με 35 βαθμούς υπό σκιά… σου προτείνω να επισκεφθείς άμεσα την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου.

Μπορείς να γίνεις μέλος απλά και μόνο με την ταυτότητά σου.

Έτσι θα έχεις την δυνατότητα να δανειστείς όποιο βιβλίο επιλέξεις μέσα από μια τεράστια συλλογή.

Λίγα λόγια για την Βιβλιοθήκη …

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου ιδρύθηκε το 1962 σαν Ν.Π.Δ.Δ (Β.Διατάγματος Φ.Ε.Κ. 19 τ.Α’). Από το 1984 αποτελεί τμήμα του Νεοσύστατου Ν.Π. με την Επωνυμία “Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων”.

Από 16 Ιουνίου 2011 αποτελεί τμήμα του νέου Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία “ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ”

Η βιβλιοθήκη με την ίδρυσή της στεγάστηκε προσωρινά σε διάφορα κτίρια του Δήμου καθώς και σε ιδιωτικά.

Από το 2001 μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Πυλαρινού 84 στην Κόρινθο.

Ο πυρήνας της πρώτης συλλογής των βιβλίων δημιουργήθηκε με δωρεές από ιδιωτικές συλλογές. Από το 1985, που άρχισε η ουσιαστική λειτουργία της, η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με μία μεγάλη δωρεά από 5.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών από την “Αγγελική Χήρα Σπύρου Μπούκη”.

Εφεξής η συμπλήρωση των συλλογών γίνεται με αγορές έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού καθώς και από μεμονωμένους δωρητές φίλους της Βιβλιοθήκης.

To 2013 η Βιβλιοθήκη απέκτησε ένα νέο ελκυστικό και άνετο χώρο Media Lab , που δημιουργήθηκε από το Future Library , με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

To MEDIA Lab στοχεύει να δώσει λύσεις και διεξόδους κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες, προσφέροντας υπηρεσίες που έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας τους.

 

 

10 αναπάντεχες ερωτήσεις στον βουλευτή Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό

Previous article

Εγκαίνια Κέντρου Μελετών Αρχαίας Σικυώνας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.