1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Το ηφαίστειο της Κορίνθου που αν και ενεργό, λίγοι το γνωρίζουν

0

Το άγνωστο Σουσάκι βρίσκεται μια «ανάσα» από την Εθνική οδό και αποτελεί ένα από τα πλέον άσημα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας

Αν και βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, το Σουσάκι αποτελεί ένα από τα πλέον άσημα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας.

Αποτελεί το βορειότερο άκρο του ηφαιστειακού τόξου το οποίο συνδέει νοητά τα διασημότερα ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου. Μέθανα, Αίγινα, Πόρος, Νίσυρος, Μήλος και Σαντορίνη μαζί με το Σουσάκι δημιουργήθηκαν μέσα από τη σύγκλισης της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας με την Αφρικανική, μεταβάλλοντας τη γεωμορφολογία των περιοχών στις οποίες αναπτύχθηκαν.

Κι αν η Σαντορίνη έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο και τη μαγευτική καλντέρα, δεν ισχύει το ίδιο και για το Σουσάκι, το οποίο βρίσκεται μόλις 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα των 5 εκ. κατοίκων και κυριολεκτικά μια ανάσα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.

Γεωγραφικά, τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Θεοδώρων ή αν προτιμάτε στα σύνορα μεταξύ Αττικής και Κορινθίας. Στη σκιά του κάθε ημέρα περνούν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα, ωστόσο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την παρουσία του.

Υπολογίζεται ότι η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώθηκε πριν από περίπου 2,7 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, ακόμα και σήμερα εκλύονται θερμά αέρια. Χαρακτηριστικό του ηφαιστείου είναι η απουσία κρατήρα και οι δεκάδες οπές που έχουν δημιουργηθεί στο φαράγγι που το φιλοξενεί.

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, επιτρέπει στους ταξιδευτές να «αφουγκραστούν» την καυτή ανάσα του, καθώς συχνά-πυκνά η χαρακτηριστική οσμή του θείου και των άλλων αερίων που εκλύονται από την ηφαιστειακή περιοχή στο Σουσάκι φτάνουν έως αισθητήρια όργανα των διερχόμενων οδηγών και επιβατών.

 

 

anagnostis.org

Χαλκίδα: Εγκέφαλος του κυκλώματος των εφοριακών η 50χρονη προϊστάμενη της ΔΟΥ, πως ξεσκεπάστηκαν

Previous article

Βράχατι | Παρουσίαση του πρώτου εικονογραφημένου Ελληνικό-Ρομανι λεξικού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.