4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΡΙΝΘΟΣ

«Γενετικά Κατώτεροι»: Πρώτο βραβείο για την παραλίγο απαγορευμένη ταινία του Δημοτικού Σχολείου των Εξαμιλίων Κορινθίας

0

Το πρώτο βραβείο μυθοπλασίας στον 14ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema διάβασες;» πήρε η ταινία «Γενετικά Κατώτεροι», που δημιούργησε ο εκπαιδευτικός Σταύρος Παναγιώτου με τους ρομά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Εξαμιλίων Κορινθίας.

Μια ταινία που η δημιουργία της έπρεπε να ξεπεράσει χίλια μύρια εμπόδια και παραλίγο να μη γίνει, λόγω της σφοδρής αντίδρασης του διευθυντή του σχολείου και της ποντιοπιλατικής στάσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κορινθία. (βλ. Τελικά ο διευθυντής μπλόκαρε μαθητική ταινία στο Δημοτικό Σχολείο Εξαμιλίων)

Από τη μαθητική ταινία «Γενετικά κατώτεροι»

Γιατί δεν ευδοκίμησε μια ωραία προσπάθεια

Χάρη στην επιμονή και τον αγώνα του Παναγιώτου, η ταινία τελικά έγινε, αλλά υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Με γυρίσματα που κράτησαν μόλις τρία πρωινά και ένα απόγευμα και χωρίς τη δυνατότητα του δημιουργού να δουλέψει με άνεση στην προετοιμασία των παιδιών που κλήθηκαν να «υποκριθούν» τους εαυτούς τους. Και δεν μιλάμε για τρία-τέσσερα παιδιά, αλλά για καμιά ογδονταριά παιδιά-μαθητές Δημοτικού.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το ότι γυρίστηκε η μικρού μήκους ταινία αποτελεί αφεαυτού ένα θαύμα. ‘Η, για να μιλήσουμε με ρεαλιστικούς και όχι μεταφυσικούς όρους, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα. Το γεγονός ότι το επίτευγμα έγινε από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες του σινεμά το καθιστά πιο σημαντικό, γράφαμε στην κριτική μας για την ταινία.

«Γενετικά Κατώτεροι»: Μια συγκλονιστική μαθητική ταινία

Αυτή η ταινία, λοιπόν, η παραλίγο απαγορευμένη, η γυρισμένη υπό ασφυκτικές συνθήκες, πήρε το πρώτο βραβείο στον μαθητικό διαγωνισμό για την οποία προοριζόταν. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλύτερη θα ήταν, αν ο συντονιστής της προσπάθειας είχε την άνεση να κάνει την ταινία όπως την είχε εμπνευστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η βράβευση της ταινίας αποτελεί έπαινο (και δικαίωση) για τον Σταύρο Παναγιώτου και τους μαθητές του και ταυτόχρονα κόλαφο σ’ εκείνους που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη δημιουργία της, φοβούμενοι ότι με την ταινία θα έρθει στο φως η ζοφερή πραγματικότητα, η σκληρή αλήθεια της ζωής των μαθητών Ρομά, που θα ξεπηδήσει αναπόφευκτα μέσα από την αγνότητα και τον αυθορμητισμό των παιδιών.

Δείτε (ή ξαναδείτε) το «Γενετικά Κατώτεροι»:

20o Ράλλυ Κορίνθου 2024: Μεγάλος Χορηγός η PEMA!

Previous article

Eκδήλωση σε ανάμνηση της μαύρης επετείου της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.